rezsicsökkentés;Horváth Péter;Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal;Dorkota Lajos;

Közműsor

Orbán Viktor több heti tétovázás után, a július 10-i, péntek esti Közlöny végén hozta csak nyilvánosságra, hogy nem hosszabbítja meg újabb hét évvel a közműhivatal élén hű párt- és bajtársa, Dorkota Lajos elnöki megbízását. Az utód ráadásul az előd, Horváth Péter.

A döntés több szempontból fura. Horváth Péter a 2010-es fideszes győzelem után az ismeretlenségből került az akkor még Magyar Energia Hivatalnak nevezett hatóság élére. Azt megelőzően a Mol szolnoki középvezetőjeként tevékenykedett, de néhány évig vezette a Fidesz helyi szervezetét is. Innen már nem volt nehéz összerakni, ismerve a kormányfő felesége, Lévai Anikó és az akkori legfőbb Fidesz-háttérember, az energetikát épp hűbérjutalomként átvevő Simicska Lajos egykori jobbkeze, Nyerges Zsolt szolnoki kötődését.

Horváth Péter semmi különöset nem húzott: igyekezett résmentesen igazodni Orbán Viktor elvárásaihoz. 2013-ban ugyanakkor mégis mondhatni kiszervezték alóla a hivatalt, amit Dorkota Lajos vett át. Ezután Horváth Péter a Simicska-árvák sorsán osztozva egyik NER-vezérigazgatói székből a másikba került. Legutóbb már a Mészáros Lőrinc-féle Mátrai Erőművet irányította néhány - kevéssé sikeres - hónapig. Miután az MVM idén megvette az egységet, onnan is elküldték.

Orbán Viktor hét éve egyértelmű döntést hozott: ne oligarchák, hanem az ő személyes politikai lekötelezettje irányítsa a - papíron kormányfüggetlen - közműhatóságot. (A miniszterelnök e szempontból nem is panaszkodhat a Dorkota Lajos irányította hivatal - amúgy élesen bírálható - döntéseire.) A kormányfő üzenete most is világos. Mészáros Lőrinc után ő is bárkit visszafogad. De ne feledjük a régi-új elnök molos évtizedeit se: Orbán Viktor legfontosabb energiaügyi tanácsadója változatlanul Hernádi Zsolt Mol-vezér.

Ám ezek csak udvari intrikák. Jelen állás szerint a mi gázárunk akkor is ennyi marad, ha külföldön már ingyen osztogatják. Legfeljebb a következő választások napjára érhet be egy újabb, egyszeri díjkedvezmény.

Szigorúan szakmai alapon persze.