Előfizetés

Koronavírus: vesztegzár alá helyezhetik Montenegró fővárosát

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.17. 11:11

Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP
Az alig 600 ezres lélekszámú országban egy nap alatt hatvannal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.
Podgorica vesztegzár alá helyezését fontolgatja az ottani válságstáb a koronavírus-járvány erősödése miatt. Montenegróban egy nap alatt 1522-ről 1582-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, s eddig 27-en haltak meg. A fővárosban, ahol nagyjából a montenegróiak harmada él, kötelezővé tették a maszk viselését zárt térben és a szabadban is. Egyben húsz főben korlátozták a beltéri rendezvényeken részt vevők számát, negyvenben pedig a kültéri események részt vevőkét. A többi délszláv államban is tovább terjed a járvány. Szerbiában egy nap alatt 19 334-ről 19 717-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 442-re nőtt. Koszovóban az utóbbi 24 órában 132 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, így 5369-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma,Hattal nőtt, és így már 118 ember vesztette életét a koronavírus okozta betegségben.  Észak-Macedóniában péntekre 8530-ról 8624-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 401-re nőtt a halálos áldozatok száma, de az ország közegészségügyi intézménye szerint ma már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött: 4603-an gyógyultak ki a betegségből, míg jelenleg 3619 beteget tartanak nyilván. Eközben Bosznia-Hercegovinában 7411-ről 7681-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, míg az elhunytaké öttel 240-re.  

Unokahúga Trumpról: minden nap négerezett és zsidózott mielőtt elnökké emelkedett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.17. 10:29

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP
Mary Trump szerint az amerikai elnök nyilvánvalóan rasszista. Botránykönyve az eladási listák élére került.
A feketékről és a zsidókról is hallott cifrákat nagybátyjától Mary Trump, akinek visszaemlékezése éppen most jelent meg az Egyesült Államokban – számolt be minderről a hvg.hu a Washington Post cikke alapján. Mint írták, az elnök unokahúga egy amerikai televíziós kábelcsatornának, az MSNBC-nek adott interjúban árulta el, miket mondott Donald Trump korábban, még elnökké választása előtt. Mary úgy fogalmazott, az elnök nyilvánvalóan rasszista, családjuk pedig egyébként is előítéletes volt. – A négerezés és az antiszemita megnyilvánulások mindennaposak voltak Trumpnál – állítja a rokon. Az 55 éves Mary hosszabb ideje nem tartja már a kapcsolatot családjával, többek között egy örökösödési vita következményeként. 

Fehér Ház: Nem használt és nem hallott szavak

A Fehér Ház szóvivője tagadta a vádakat, azt állítva, hogy „az elnök nem használ ilyen szavakat”. Az viszont biztos, hogy Trumptól a rasszista kiszólások nem állnak távol: megválasztása előtt többek között azzal kampányolt, hogy a mexikóiak bűnözők és erőszaktevők, ezért is kell falat építeni a határra. Mary Trump könyvének kiadását Trump testvére próbálta megakadályozni, sikertelenül. A kötet kedden jelent meg, és azonnal az eladási listák élére került.  Ahogyan azt a Népszava június végén megírta, az amerikai elnök megosztott a Twitter-oldalán egy videót, amelyen egyik támogatója „a fehérek hatalmát” élteti kiabálva. Később törölte a megosztást. A Fehér Ház úgy magyarázta a történteket, hogy „az elnöknek nem tűnt fel, mi hangzik el a felvételen”.
Mary Trump könyve kedden jelent meg, és azonnal az eladási listák élére került
Fotó: STEPHANIE KEITH / AFP/Getty Images

Luxemburgi EP-képviselők sürgetik a kormányfőjüket: ne hagyja veszni a jogállami feltételrendszert

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.07.17. 09:34
Xavier Bettel nyilatkozik Brüsszelben
Fotó: Dominika Zarzycka / AFP/NurPhoto
Néppárti, szocialista és liberális politikusok határozott kiállást várnak Xavier Betteltől a ma kezdődő uniós csúcson
A jogállami feltételrendszer támogatására és képviseletére kéri fel Xavier Bettel luxemburgi kormányfőt az ország hat európai parlament képviselője abban a levélben, amely a Népszava birtokába jutott. A ma kezdődő uniós csúcs egyik vitatémája az lesz, hogy a jövőben az EU támogatásokat függővé tegyék-e attól, hogy az adott tagállamban tiszteletben tartják-e az igazságszolgáltatás függetlenségét, hatékonyan és politikai befolyástól mentesen működnek-e a nyomozati és vádhatóságok, felelősségre vonják-e a szabálytalanságok, csalások elkövetőit, egyszóval fellépnek-e a közösségi forrásokat tizedelő korrupcióval szemben. A 10 órakor nyíló brüsszeli találkozó előestéjén egyedül Magyarország hangoztatott kifogásokat a javaslattal szemben. Luxemburg kezdettől fogva támogatja a jogállami szabályrendszert, EP-képviselői most mégis fontosnak érezték, hogy nyomatékosan felszólítsák a kormányfőt annak határozott képviseletére az állam- és kormányfői tanácsban. A levélírók kereszténydemokrata, szocialista és liberális politkusok. “Az elmúlt években több tagállam is olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek ellentétesek voltak az Európai Unió által védelmezett alapvető értékekkel; egyes kormányok a jelenlegi világjárványt használták ezeknek az intézkedéseknek a megszilárdítására. Az egyéni és a kisebbségi jogok korlátozása, a média és az igazságszolgáltatás függetlenségének akadályozása mind-mind támadás a demokrácia, Európa ellen” — írják az EP-képviselők, akik szerint az Európai Uniónak jelenleg nincs hatékony eszköze azoknak a demokratikus és jogállami értékeknek megőrzésére, amelyeket a képviselőtestület is védelmez. A 7. cikkelyes eljárás keretében az egyhangúság szabályai miatt nem lehet szankciókat alkalmazni a mulasztást elkövető tagállammal szemben. A büdzséhez kapcsolt jogállami feltételrendszer és az eredetileg javasolt szavazási eljárás (amely megnehezítené a miniszteri döntéshozó testületben, hogy tagállamok kis csoportja megakadályozza az Európai Bizottság által javasolt döntések, köztük a pénzbüntetések megakadályozását — a szerk.) megfelelő mechanizmus lehet a közös normáknak fittyet hányó gyakorlatokkal szemben. “Ha nem hozunk sürgősen korrekciós intézkedéseket, az európai intézmények léte és legitimitása kerülhet veszélybe” — áll a levélben. A szerzők szerint az arról szóló hírek, hogy egyes politikai vezetők útjába állnak a jogállami feltételrendszer bevezetésének, “aggasztóak ugyan, de nem vezethetnek ahhoz, hogy feladjuk követeléseinket, hiszen Európa jövőjéről van szó”.