Előfizetés

Meghalt John Lewis polgárjogi aktivista

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.18. 12:57
John Lewis
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
John Lewis már egyetemi diákként részt vett a polgárjogi mozgalomban, a rendőri erőszakkal dacolva ülősztrájkokban és szabadságot követelő menetekben vett részt, tiltakozva a faji megkülönböztetés ellen.
Nyolcvanéves korában meghalt John Lewis amerikai fekete bőrű polgárjogi aktivista, többszörös kongresszusi képviselő. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke közleményében Lewist a kongresszus lelkiismeretének nevezte, kiemelve azt a morális vezetői képességet, amelyet a kongresszusba hozott képviselői pályájának három évtizede alatt. Életét annak az ügynek szentelte, hogy szabadságot és igazságot teremtsen mindenki számára – írta Pelosi. Lewis 1940-ben született Alabamában földműves szülők családjában. Egyike volt a legtekintélyesebb polgárjogi aktivistáknak az Egyesült Államokban. Már egyetemi diákként részt vett a polgárjogi mozgalomban, a rendőri erőszakkal dacolva ülősztrájkokban és szabadságot követelő menetekben vett részt, tiltakozva a faji megkülönböztetés ellen. Kongresszusi pályája során folytatója volt a merénylet áldozatául esett Nobel-békedíjas Martin Luther King, baptista tiszteletes, polgárjogi harcos által hirdetett erőszakmentes ellenállásnak. 2011-ben megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. Lewis tavaly decemberben hozta nyilvánosságra, hogy negyedik stádiumú hasnyálmirigyrákban szenved. Ennek ellenére leszögezte, hogy folytatja küzdelmét, és továbbra is ellátja Georgia állam 5. számú választókörzetének szolgálatát. Azt írta, hogy egész életében egyfajta harcot vívott a szabadságért, egyenlőségért, az alapvető emberi jogokért, azonban sohasem nézett szembe olyan ellenféllel, mint amilyen a betegsége. Barack Obama korábbi amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Lewisszal találkozva mélyen megérintette a fekete képviselő alázata, tudatosította, hogy a faji igazságosságért küzdő hősök hosszú sorához tartozik. Minden egyes amerikai generációnak folytatnia kell Lewis befejezetlen művét – írta közleményében Barack Obama.

Ismét több mint 800 új fertőzöttet találtak egy nap alatt Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.18. 12:39

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP / NurPhoto
Az aktív betegek száma 26 109-re emelkedett.
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: egymást követő negyedik napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új beteget, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta az 58 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített napi online tájékoztatóján.
A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 847 új esettel együtt elérte az 58 ezer 111-et. Az elhunytak száma 21 újabb halálos áldozattal 1477-re nőtt, miközben eddig 30 525-en gyógyultak meg, közülük 756-an az elmúlt napon. Az aktív betegek száma 26 109-re emelkedett.

Ezek a számok nem tartalmazzák az Oroszország által megszállt Krím és a szakadár ellenőrzés alatti Donyec-medencei területek adatait. Előző nap a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették: a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 137-et, a fővárosból Kijevből pedig 108-at. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása alapján a napi növekmény tekintetében a statisztikában a harmadik helyre Kárpátalja került 89 új fertőzöttel. Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma már elérte a 7891-et, közülük eddig 207-en haltak meg, és csak 1326-an gyógyultak meg. Kijevben 6797 fertőzöttet regisztráltak eddig, az elhunytak száma 128, a gyógyultaké 2360. Kárpátalján az egészségügyi tárca adatai szerint 4318-an fertőződtek meg a járvány kezdete óta, közülük 148-an haltak bele a betegségbe, míg 1546-an győzték le a kórt. Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében. Két héttel később vezették be az országos karantént, május 22-től július végéig pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, ami azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek a korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról. Az egészségügyi miniszter a héten egy sajtónyilatkozatban
előre jelezte, hogy tárcája javasolni fogja a július végén lejáró karantén meghosszabbítását még legalább egy hónappal. Ezt várhatóan a jövő héten vitatja meg a kormány.

Újabb katedrális, a franciaországi Nantes XV. századi temploma gyulladt ki (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.18. 10:57
Nantes, Szent Péter és Szent Pál-székesegyház
Fotó: SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP
Reggel nyolckor hatvan tűzoltót vezényeltek a helyszínre, több mint két óra alatt lokalizálhatták a tüzet.
A Notre Dame egy részét elpusztító 2019-es tűzeset után ezúttal a Nantes városban található Saint-Pierre-et-Saint-Paul katedrális gyulladt ki szombat reggelre virradóra – jelentette a 24.hu a francia The Local híradása alapján. A lap szerint komoly tűzről van szó. Az MTI azt írta, hogy a legfrissebb értesülések szerint a reggel nyolckor riadóztatott hatvan tűzoltónak sikerült lokalizálnia a tüzet.
A templomot II. Ferenc rendeletére kezdték el építeni 1434-ben. A székesegyházban 1972-ben már volt egy komoly tűz,  tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet. Az öthajós székesegyház belmagassága 37,5 méter, magasabb mint a Notre-Dame-é Párizsban. Itt látható II. Ferenc és felesége síremléke, amely Bretagne-i Anna rendelésére készült 1502 és 1507 között, ezek eredetileg egy másik templomban voltak elhelyezve, de a forradalom idején a város főépítésze darabokra szedte és elrejtette, 1817-ben állították fel újra, ekkor már a katedrálisban.  A Népszava több mint egy hónapja képgalériával mutatta be a világhírű párizsi Notre Dame székesegyház helyreállítási munkálatainak kezdetét. A 2019 áprilisi tűzvészben megsemmisült a felújítás alatt álló templom huszártornya, amely körül az erősen megrongálódott állványzat bontásához fogtak hozzá.