Előfizetés

Rekordáron kelt el a "holdjáró" Neil Armstrong joystickje

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.20. 20:53

Fotó: NASA
Az eredetileg becsült ár négyszereséért vásárolták meg a holdraszállás ikonikus kellékét.
A joystick, amellyel Neil Armstrong az Apollo-11 űrhajó parancsnoki modulját irányította 1969 nyarán, 370 ezer dollárért (113 millió forintért) kelt el egy kaliforniai árverésen a hétvégén. Az aukciót szervező Julien's aukciósház közleménye szerint a holdraszállás ikonikus kellékét az eredetileg becsült ár négyszereséért vásárolták meg. 
Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett. Buzz Aldrin, a misszió másik Holdra lépő űrhajósának botkormánya 256 ezer dollárért (79 millió forintért) kelt el. Egy későbbi Apollo-küldetés űrhajósainak szerszámkészletét pedig 102 ezer dollárért (31 millió forintért) vásárolták meg.
A NASA egykori űrhajóinak eredeti felszerelései mellett a világűrben játszódó filmek kellékeire is lehetett licitálni. A legérdekesebb tételek között szerepelt a 2001. Űrodisszea című filmklasszikusból David Bowman űrruhája, amelyet Keir Dullea amerikai színész viselt. Az űrruha és a hozzá tartozó sisak 370 ezer dollárt (113 millió forintot) ért egy licitálónak.

Lassanként minden is a koronavírus tünete: most hányingerrel és orrfolyással bővült a lista

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 15:30
Képünk illusztráció
Fotó: Frédéric Scheiber / AFP/Hans Lucas
Már tucatnyi szimptómát tart számon a szakirodalom.
Újabb tünetekkel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát a betegségeket regisztráló, a járványügyi bejelentéseket ellenőrző amerikai központ, a Center for Disease Control and Prevention – írta a Webbeteg
A négy legújabb tünet: 
a pangásos vérbőség, az orrfolyás, az émelygés/hányinger és a hasmenés.

Az atlantai CDC szakemberei által összeállított listán eddig a hidegrázás, a láz, az izomfájdalom, a fej- és a torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése szerepelt. A betegség felismerését nehezíti, hogy a COVID-19 betegek egymástól is igen eltérő tüneteket produkálhatnak. Egyeseknél ezek, vagy esetleg újabb tünetek hónapokon át is fennállhatnak. 
A tapasztalatok alapján frissített összefoglalóban megismétlik, hogy a tünetek a vírusfertőzésnek való kitettséget követő 2-14. napon mutatkozhatnak, a legtöbb esetben a 4-5. nap táján jelennek meg.
Kibővítették azt a listát is, amelyen az szerepel, ki van fokozott veszélyben és kinél lesz várhatóan igen durva a betegség lefolyása. A központba érkező adatok alapján a CDC most is úgy látja, hogy az idősebb felnőtteknek és mindazoknak, akik súlyos alapbetegséggel rendelkeznek, például ismerten szív-, tüdő- vagy cukorbetegek, lényegesen nagyobb a veszélyes, komplikációkkal járó betegség kialakulásának kockázata. Az újabb vizsgálatok alapján azonban most azt is hozzátették, hogy a terhes nőknél a betegség jóval keményebb formája alakulhat ki.

Sokszor túl későn fordulnak orvoshoz a magyar férfiak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 14:14

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Daganatos áttétek esetén már nehezebb megmenteni a prosztatarákos beteg életét.
Hazákban az európai átlag feletti az olyan prosztatarák megbetegedések aránya, amelyeket már csak a daganatos áttétek kialakulását követően vesznek észre, amikor már nehezebb megmenteni a páciens életét. Nálunk mintegy 30 százalék ez az arány, míg Nyugat-Európában jellemzően 10-15 százalék – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.
A prosztatarák megbetegedési statisztikában az európai középmezőnyben található Magyarország, de a halálozási arányszám sokkal magasabb. Lakosságarányosan majdnem annyian halnak meg Magyarországon prosztatarákban, mint azokban a Skandináv országokban ahol két és félszeres a betegség gyakorisága. 
Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Ha valakinél időben fedezik fel a betegséget, akkor a radikális prosztata-eltávolítással javulnak az életkilátásai, viszont ha késői a felismerés, akkor már csak gyógyszeres kezelésre van mód, és a várható életkor is alacsonyabb – hangsúlyozta Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.
Egy követéses vizsgálat szerint jobb az életkilátása azoknak, akiknek radikálisan eltávolítják a prosztatáját. Az ilyen beavatkozáson átesett 70 év felettiek átlagosan még 11,4, míg a gyógyszerest kezelést kapók 7,4 évig éltek. A 70 év alattiaknál ez 11,3, illetve 8,8 év. Ebből a jelentős különbségből is látszik, mennyire fontos a korai felismerés – tette hozzá.
A férfiaknak világszerte, de Magyarországon még inkább „szegény az egészségtudatossága”, legtöbbjük csak komoly tünetek esetén menne el szűrésre. Mivel a prosztataráknak nincsenek korai tünetei, a szűrés a legalkalmasabb a betegség felismerésére, de annak előrejelzésére is, hogy az érintett mennyire hajlamos a betegség kialakulására. 
Mivel a prosztataráknak nincsenek specifikus tünetei, bármilyen urológiai panasz, például gyakori vizelési inger észlelése esetén azonnal érdemes felkeresni a szakrendelést. Az urológus az M1-en elmondta, a prosztatarák későbbi fázisa leggyakrabban nehéz vizeléssel jár, illetve áttét esetén csontfájdalom és derékfájdalom is jelentkezhet. 
A szakmai javaslat szerint 40 és 50 éves kor között legalább egyszer érdemes elvégeztetni egy olyan vérvizsgálatot, ahol a PSA, azaz prosztataspecifikus antigént nézik meg. Emellett egy olyan prosztatavizsgálatot is kell végeztetni, amikor a szakorvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát. Akinek a közvetlen családjában előfordult már a betegség annak 45 éves kortól, a többieknek 50 éves kortól érdemes egy-két évente megvizsgáltatni magukat.
A gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat és rendszeresen vesz részt vizsgálatokon. Az legfontosabb az egészségtudatos életmód, a változatos táplálkozás, az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás, amivel egyébként a krónikus megbetegedések 60 százalékát meg lehet előzni – tette hozzá Kovács Petra, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika szakorvos jelöltje, aki szerint a fiatalabb generáció már tudatosabb az egészségével kapcsolatban. 
A Semmelweis Egyetem július 22-i, online előadására jelentkezők közül csaknem százan részt vehetnek egy szeptemberi díjmentes prosztatarák-szűrésen is. Az egészségnap részletes programja és a regisztráció itt érhető el.