gyermekvédelem;szociális ellátás;Szeged-Csanádi Egyházmegye;Fülöp Attila;

2020-07-22 15:22:07

Egyházi kézbe kerül a gyermekvédelmi ellátás több mint 60 százaléka

A szociális otthonok negyedét, a gyermekvédelmi feladatok majd' kétharmadát egyházi szervezetek látják el, a kormány pedig örül is ennek.

Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban, az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben – mondta szerdán szegedi sajtótájékoztatóján Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár

Az MTI beszámolója szerint Fülöp a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató sajtóeseményén nyilatkozott. Mint fogalmazott, az állam eddig is számított az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban:ú

A kormány pedig segíti is ezt a folyamatot: egy tavaly elfogadott jogszabály alapján az egyházi intézményfenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak, a jövő évi költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam - fejtegette Fülöp Attila.

A folyamatot méltató államtitkár ezzel gyakorlatilag azt is elismerte, hogy 

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója elmondta, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban tíz éve részt vevő szervezet feladatai július 1-jétől bővültek. A szolgáltató immár nyolc megyében - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében -, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Az egyházmegye fenntartásában így ma már 5204 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat, munkavállalóik száma pedig 2140.

Kothencz szerint céljuk enyhíteni a kiszolgáltatottságot, "kezelni a sebeket" és hazataláláshoz segíteni a gyermekeket. Évente csaknem hatszáz, a gyermekeknek élményt szerző programot szerveznek - mondta a főigazgató.

Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő fel - hangzott el a sajtótájékoztatón.