Előfizetés

Trump szövetségi rendfenntartókat küld több amerikai városba

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 07:38
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Demokrata párti polgármesterek levelet küldtek az igazságügyi miniszternek, melyben hangsúlyozták: ellenzik a szövetségi erők „egyoldalú telepítését”.
Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy szövetségi rendfenntartó erőket küld Chicagóba az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére.
„Bejelentem a szövetségi rendfenntartó erők erőteljes megnövelését az erőszakos bűnözés által sújtott közösségekben”

– fogalmazott az elnök.

Azt mondta, az igazságügyi minisztérium „azonnali hatállyal megnöveli a szövetségi rendőrök létszámát Chicago városában”. Leszögezte ugyanakkor, hogy az intézkedés nemcsak Chicagóra érvényes, hanem más olyan amerikai településekre is, ahol eluralkodott az erőszak.
„Nincs más választásunk, mint hogy közbelépjünk”

– jelentette ki.

A sajtótájékoztatón mellette álló William Barr igazságügyi miniszter közölte, hogy Chicago mellett a Missouri államban található Kansas Citybe és az új-mexikói Albuquerque városába telepítenek szövetségi rendőröket.
Chicagóba mintegy 200, Albuquerque-be 30 egyenruhást küldenek, Kansas Cityben pedig már ott tartózkodik 200 szövetségi rendőr.

Barr hangsúlyozta, hogy a szövetségiek „kéz a kézben” dolgoznak együtt a helyi rendőrökkel. De kiemelte, hogy a bűnözés visszaszorítására kirendelt szövetségi erőket nem szabad összekeverni az erőszakba torkolló tüntetésekre „választ adó” rendfenntartókkal, akiknek a feladata elsődlegesen a szövetségi épületek, emlékművek, szobrok és az emberi életek védelme. Trump kifejtette, hogy a mostani intézkedés annak az átfogó kormányzati tervnek a része, amelynek célja az erőszakos bűnözés visszaszorítása az Egyesült Államok városaiban a helyi rendőrséggel együttműködve. A tervet Operation Legendnek (Legend Hadművelet) nevezik, annak a LeGend Taliferro nevű négyéves kisfiúnak az emlékére, akit június végén lőttek agyon Kansas Cityben. Trump közölte, hogy a kormányzat 61 millió dollárt (több mint 18,3 milliárd forint) biztosít az igazságügyi tárcának új rendőrök felvételére. Leszögezte: nem gyenge rendőrségre van szükség, és ő a rendőrséget erősebbé akarja tenni. Ezzel elemzők szerint azokra a demokrata párti városvezetői kezdeményezésekre utalt, amelyek csökkenteni akarják a rendőrség finanszírozását. Ezt jelentette be korábban például Eric Garcetti, Los Angeles demokrata párti polgármestere, vagy Bill de Blasio, New York város szintén demokrata vezetője. Több amerikai nagyváros demokrata párti polgármestere szerdán levelet küldött Barr miniszternek, kifejtve, hogy ellenzi a szövetségi erők „egyoldalú telepítését”. A dokumentumot Portland, Seattle, Chicago, Atlanta, Kansas City és a szövetségi főváros, Washington első embere írta alá. Lori Lightfoot chicagói polgármester az elnöki sajtókonferencia után Twitteren úgy fogalmazott:
„semmi esetre sem fogom megengedni, hogy Trump katonái Chicagóba jöjjenek és terrorizálják a lakosainkat”.

Gruevszkit megfosztották pártja tiszteletbeli elnöki tisztségétől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 07:13
Nikola Gruevszki
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A szimbolikus szakítást belső reformok is kísérik.
Elvette a tiszteletbeli elnöki címet Nikola Gruevszkitől saját észak-macedóniai pártja, a VMRO DPMNE – írja a 444.hu a BalkanInsigt cikke alapján. A lap szerint a lépés része a legutóbbi választásokat szűken elveszítő párt imázsváltásának. A pártot ugyanis egyre több kritika érte – belülről és kívülről is – az utóbbi években, amiért még mindig szoros kapcsolatokat ápol a korrupció miatt elítélt politikussal. A bírósági felelősségre vonás elől elmenekülő ex-miniszterelnökkel való szimbolikus szakítást belső reformok is kísérik a pártban. A vezetőség, élükön Gruevszki utóda, Hrisztijan Mickoszki, „demokratizálná” a párton belüli döntéshozatalt, és elősegítené a hatalom nagyobb mértékű megosztását. A pártelnöki tisztséget, amit korábban Gruevszki is betöltött, mostantól három ciklusra korlátozzák – teszik hozzá. Nikola Gruevszki 2003 és 2017 között volt a VMRO DPMNE párt elnöke, a hatalom központosításával és autoriter vezetői stílussal ebben a tisztségében, és 2006 és 2016 között miniszterelnöki tisztségében is vádolták. 2016-ban egy lehallgatási botrány miatt kellett távoznia posztjáról, később pedig korrupció miatt két év börtönre ítélték. Később menedékstátust kapott Magyarországon.

Tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 06:39

Fotó: Valeriy Melnikov / AFP / Sputnik
Korábban már mintegy két tucatszor kíséreltek meg a szemben álló felek fegyvernyugvást teremteni, de ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak.
„Teljes és mindenre kiterjedő” tűzszünet lép életbe hétfőn Ukrajna keleti részén – jelentette be az ukrán elnöki hivatal Kijevben szerda este. A luhanszki és donyecki Moszkva-barát szakadárok már korábban jelezték a fegyvernyugvást, amelyet most az ukrán elnöki hivatal is megerősített. A szakadárok azt is mondták:
arról is megállapodás született, hogy egyik fél sem vet be drónokat, valamint nem telepít nehézfegyvereket lakott területekre.

Mindkettő a civilek védelmét hivatott szolgálni a nagyjából 450 kilométeren húzódó frontvonal mentén. Korábban már mintegy két tucatszor kíséreltek meg a szemben álló felek tűzszünetet teremteni, de ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. A fegyvernyugvás előfeltétele lenne annak, hogy a több mint hat éve tartó konfliktusról újabb csúcstalálkozót lehessen tartani. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt. Az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében több mint hat éve dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán erők között, már körülbelül 13 ezer ember halt meg.