Előfizetés

Kétszázmilliós telefonkampánnyal bízott meg Palkovics tárcája egy jogellenes adatkezelés miatt büntetett céget

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.23. 13:49

Fotó: Shutterstock
A furcsa szerződésre a Jobbik elnöke kérdezett rá, válaszul baloldali politikusnak nevezték.
Miközben az önkormányzatoktól súlyos összegeket vontak el a koronavírus-járványra hivatkozva, a kormány 193 milliós szerződést kötött egy telemarketinges céggel, „automatizált hanghívások teljesítéséhez szükséges szoftverkörnyezet kialakítása, biztosítása, továbbá automatikus hanghívások indítása” -tárgykörben – vette észre Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerződéslistájában.
A dokumentum szerint az ITM bruttó 193, 65 millió forintot fizetett ki egy két hónapos munkára az Optimusz Direkt Marketing Kft.-nek. Jakab rá is kérdezett az önkormányzati elvonások miatt szerinte etikusnak semmiképp nem mondható szerződésre Palkovics László tárcájánál. Mint megjegyezte, a Közbeszerzési Értesítőben nem lelte nyomát a megállapodásnak – arra viszont rátalált,  hogy
az Optimusz Direktet jogellenes adatkezelés miatt 10 millió forintos bírsággal, a kiszabható legmagasabb összeggel sújtotta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Péterfalvi Attila hivatala egy 2014-es bejelentés alapján úgy ítélte meg, hogy vállalkozás szabálytalanul kezelte egy panaszos korábban megadott adatait.
A fentiek miatt Jakab arra volt kíváncsi, hogy az ITM
  • milyen céllal rendelte meg az automatizált telefonhívásokat?
  • Milyen alapon és eljárás során választotta ki a feladatra éppen ezt a céget?
  • A munkafolyamatban miképpen garantálható a személyes adatok védelme? Milyen adatokhoz fér majd hozzá a vállalkozó?
Palkovics Lászlónak címzett levelére szokott módon egy helyettes – Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára – válaszolt, és azonmód politikai támadásba is lendült. „A járvány ellen mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből. A baloldali pártok már az álhírgyártástól sem riadnak vissza, Önök számára csak az a lényeg, hogy a kormányt támadhassák” – írta.
Vagyis, Schanda Tamás szerint az egykor jobboldali radikalizmusáról ismert Jobbik már a baloldali pártok közé tartozik.

Schandának az utolsó bekezdésben sikerült részben a feltett kérdésekre is válaszolnia. Mint írta, a szerződés keretében csaknem 2,7 millió automatizált hívást bonyolítottak, melyekben az állampolgárokat tájékoztatták a koronavírus-járvány kockázatairól és a sikeres védekezéshez szükséges teendőkről. Ez főleg a 65 éven felülieknek jelentett segítséget – tette hozzá Schanda. Hogy több millió híváshoz felhasznált személyes adatok későbbi védelmét mi garantálja, azt az államtitkár már nem tartotta fontosnak tisztázni, ahogy azt sem, hogy miért az Optimusz Marketingre esett a választásuk.

Többfelé már másodfokú a riasztás felhőszakadás veszélye miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 13:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Országszerte zivatarokra is figyelmeztetnek.
Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is másodfokú riasztások vannak érvényben a felhőszakadások veszélye miatt. A fővárosra és Pest, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarok veszélye miatt az egész országban elsőfokú riasztások vannak érvényben. Az előrejelzés szerint a legjobb feltételek a déli, délnyugati megyékben, illetve a középső országrészben vannak elszórt zivatarok kialakulására, de kevesebb helyen más országrészekben is várható zivatar. A nyugatról kelet felé áthelyeződő csapadékgócokból helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék hullhat. Este is főként a déli országrészben várható még intenzív zivatartevékenység. Főként az ország déli felében egy-egy intenzív zivatar is valószínű, melyhez lokálisan a 40-50 milliméter csapadék, erős szél és jégeső is társulhat.

„Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.07.23. 12:12
Manfred Weber
Fotó: Javier Bernarl Revert / Erópai Parlament
„Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – mondta az európai néppárt frakcióvezetője a 2021-27-es uniós költségvetésről.
Nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjainak vezetői a képviselőtestület ma délelőtti vitájában, amelyen a kedden véget ért maratoni csúcstalálkozó eredményeit értékelték. Az elfogadás előtt álló EP állásfoglalás szövegéhez híven méltatták, és a szolidaritás páratlan példájának nevezték az állam- és kormányfők döntését a 750 milliárdos hitelfelvételről. Ugyanakkor bírálták az EU hétéves költségvetésében végrehajtott csökkentéseket, amelyekről szintén a 27 ország vezetője döntött. Valamennyien kiálltak a jogállami feltételrendszer bevezetése mellett, amely kapcsán vitaindítójában Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök leszögezte: az állam- és kormányfők világos kötelezettséget vállaltak a jogállam tiszteletben tartására és az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. Ennek megfelelően az Európai Bizottság ismét a tárgyalóasztalra teszi az uniós kifizetéseket a közös érdekek érvényesítéséhez kapcsoló rendelettervezetet, amiről már két éve folynak tárgyalások szakértői szinten. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a csúcson elfogadott szöveg más és más értelmezésekre ad lehetőséget, ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen világos menetrendet a jogállami feltételrendszer végrehajtására. „Senki sem kaphat úgy európai forrásokat, hogy nem tartja be a szabályainkat!” – hangsúlyozta a német keresztényszocialista politikus. Hasonlóan fogalmazott Iratxe García Pérez, a szocialisták és demokraták politikai csoportjának elnöke, Daniel Ciolos, a liberálisok frakcióvezetője pedig azt mondta: „Ne olyan politikusokat finanszírozzunk, akik lábbal tiporják a demokráciát!” Philippe Lamberts a Zöldek nevében a „pszeudodemokrata” magyar és a lengyel miniszterelnököt emlegette, akik szerinte elmagyarázhatnák odahaza, hogy az országuk mennyit profitál az EU-tagságból. A belga politikus nehezményezte, hogy a csúcs döntése alapján bizonytalan, lesz-e valami a jogállamot és az uniós kifizetésekhez kötő elképzelésekből. A frakcióvezetők túlnyomó többsége üdvözölte és történelmi döntésnek nevezte az EU közös adósságvállalását. Ugyanakkor kritikusan szólt a 2021-27 közötti büdzsé elfogadott tervezetéről, amelyben jókora csökkentéseket hajtottak végre az állam- és kormányfők. A felszólalók különösen azt fájlalták, hogy a „fukarságnak” a gazdasági és társadalmi modernizációt szolgáló programok estek áldozatul. Figyelmeztettek arra is, hogy az EP nem fogja áldását adni a büdzsére, ha a tagállamok nem egyeznek bele új bevételi források létrehozására a közösség számára. Az Európai Parlament ma állásfoglalást fogad el a csúcson hozott döntésekről. A törvényhozó testület jóváhagyása nélkül nem lehet elfogadni a hétvégi csúcson szentesített pénzügyi csomagot.