Előfizetés

Késsel kergetett meg munkásokat egy őrjöngő férfi Veresegyházon (rendőrségi videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 15:25

Fotó: police.hu
A gyanúsított minden előzmény nélkül rontott az ebédelő munkásoknak, később azt is tagadta, hogy ilyesmi történt volna.
Ebédszünetet tartott 2020. július 22-én 12 óra 30 perc körül négy építőmunkás, amikor egy közeli ház kerítésén az utcára ugró férfi minden előzmény nélkül ordítozva megindult feléjük. Leszúrásukkal fenyegetőzött, egy késsel szurkálódva hadonászott. A munkások először néhány lépést távolodtak, majd jobbnak látták, ha elszaladnak támadójuk elől. Mivel a férfi egyiküket sem érte utol, ezért továbbállt – írja a police.hu. A helyi rendőrök személyleírást kaptak a támadóról, s ez alapján hamar azonosították. A feltételezett elkövető éppen egy vonaton utazott – Újpestre tartott lomizni – de a fóti vasútállomáson délután öt körül leszállították.
A férfi kihallgatásán panaszt tett a gyanúsítás ellen, vallomása szerint a cselekményt nem követte el, és az egész kitaláció. A rendőrök mindenesetre folytatják ellene az eljárást: a 33 éves,veresegyházi tartózkodási helyű gyanúsítottnak garázdaság miatt kell felelnie.

Milliókat sikkasztott az étkezési díjból egy önkormányzati dolgozó Hódmezővásárhelyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 12:41
Képünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ügyészség vádat emelt ellene.
A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki egy Csongrád-Csanád megyei kistelepülésen 3 év leforgása alatt több mint 3 millió forint szociális étkezési térítési díjat tulajdonított el. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint az önkormányzat alkalmazásában álló nő munkakörébe tartozott a település által biztosított szociális étkeztetés díjainak beszedése. A nő a 2014 és 2016 között befizetett díjak egy részét elsikkasztotta. Az önkormányzat és a vádlott közötti közvetítői eljárás eredményeként a nő a kárt teljes egészében megtérítette. A nőt az ügyészség nagyobb értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság a vádlott bűnösségét büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – állapítsa meg, és szabjon ki vele szemben büntetést.

Döntött a Kúria: börtönbe megy a betegeitől hálapénzt követelő budapesti főorvos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 11:47

Fotó: Shutterstock
Az ortopéd orvosnál részletre is lehetett fizetni a paraszolvenciát. A 30 ezres borítékot azzal lökte vissza, hogy ennyi pénzt percek alatt szokott elszórakozni.
Harmadfokon súlyosbította a Kúria a kilenc rendbeli minősített vesztegetéssel vádolt ortopéd főorvos büntetését, és letöltendő szabadságvesztést rótt ki rá - derül ki az ügyészségi közleményből.   A pereskedés egy több évig tartó visszaélés-sorozatról szól: a vádirat szerint a főorvos 2009 és 2013 között egy budapesti kórházban dolgozott, betegeitől pedig elvárta a paraszolvenciát, a még finanszírozott ellátások után is. Az ortopéd szakember sokszor meg sem elégedett a felajánlott összeggel, többet követelt.
Egy esetben például azzal utasította vissza a felajánlott harmincezer forintot, hogy ezt az összeget ő percek alatt elszórakozza barátaival; de kevesellte az ötvenezer forintos borítékot is, mondván, ő autóval jár a Balatonról.

Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe kerül a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért. Más esetben a főorvos felhívta a beteg figyelmét, ne felejtse el, megy még vissza varratszedésre, és egyébként is mástól többet szokott kérni. Előfordult olyan is, hogy egy betegének a részletekben történő fizetés lehetőségét is felajánlotta. Egy másik beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér, hiszen a tárgyi ajándékból nem tudja a számára szükséges dolgokat megvenni.
Az elsőfokú bíróság ítéletével a terheltet – kilenc rendbeli, minősített vesztegetés elfogadása miatt – két év letöltendő börtönre ítélte. A másodfokú bíróság enyhébben minősítette az ügyet: szerintük az orvos nem minősült önálló intézkedésre jogosultnak, ezért másfél év, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki a vádlottra.   A már jogerős döntés ellen a Fővárosi Főügyészség terjesztett elő felülvizsgálati indítványt a Kúriához, amelyben kérte az önálló intézkedésre jogosultság, mint minősítő körülmény megállapítását és letöltendő szabadságvesztés kiszabását. A Legfőbb Ügyészség az indítványt fenntartotta, a Kúria pedig helyt adott annak. A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy 
az egészségügyi beavatkozás díját a kórház állapítja meg, azt vagy a beteg vagy az egészségbiztosítás fizeti, az eljáró orvos azonban külön nem kérhet ellenszolgáltatást, mert az jogtalan előnynek minősül. Egy főorvos pedig a beteg irányába önálló intézkedési jogkörrel bír, ezért ha jogtalan előnyt kér, cselekménye súlyosabban minősül.

A Kúria a terheltet két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is.