Előfizetés

Szembetegséghez is vezethet a rosacea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.25. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Nyáron különösen oda kell figyelni a sokakat érintő bőrbetegség kezelésére, mert a napfény általában ront a tüneteken.
Az arcbőr középső részén megjelenő bőrpír, a rosacea apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség. Ritkán a törzsön és a végtagokon is megjelenhet a rezes bőrnek is nevezett betegség, amelynek oka ismeretlen, bár a családi hajlam és az öröklődés kimutatható. A rosacea a 30-60 éves korosztály körében gyakori jelenség, a legveszélyeztetettebbek a változókorba lépett, világos bőrű nők – mondta Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
Gyakran jár kellemetlen melegségérzettel, esetleg enyhe fájdalommal, kezdetben akár csak akkor, ha a hidegről a melegbe lépünk vagy többet éri a nap az arcot. Előrehaladott állapotban az érintett terület akár meg is vastagodhat, súlyos esetben az orron vörös, gumószerű megnagyobbodás (rhynophyma) alakulhat ki. Fontos az idejében megkezdett kezelés, mert ha az orr vagy az áll bőre megvastagodott, egyenetlenné vált, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni.

Csökkenti az önértékelést

Nem igazán közismert, hogy az elhanyagolt rosacea súlyos szembetegséghez is vezethet, a szem szárazságát, kipirosodását, a szemhéj gyulladását okozhatja, és végső esetben – bár csak ritkán – akár látásvesztést is eredményezhet. Lelki problémát azonban gyakran okoz: önértékelési zavarok, gátlásosság, leépülő emberi kapcsolatok, sőt, akár depresszió is állhat annak a sornak a végén, amelyet ez a jól látható probléma okozhat.
Az enyhébb és a legsúlyosabb tünetek között négy fázist különbözetnek meg a szakemberek. Már a legkisebbek jelentkezésekor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy meg lehessen akadályozni a betegség teljes kifejlődését – hangsúlyozta a szakorvos. „Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetei enyhíthetők, karbantarthatók. A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat.”

Napvédelemtől táplálkozásig

Mivel minden olyan behatástól érdemes óvakodni, ami vérbőséget okoz, a bőrgyógyász tanácsa szerint nyáron elsősorban a direkt napfényt ajánlott kerülni. Már az első napsugarak kibukkanásakor érdemes magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. Hasznosak lehetnek az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt kaphatóak kifejezetten rosaceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A megfelelő készítmények kiválasztásában célszerű szakorvos segítségét kérni, hogy megelőzzük a tünetek felerősödését. A hatásos szerek gyakran természetes antibakteriális hatású, ligetszépefélék családjába tartozó füzike kivonatot tartalmazzák. Alapozóból ne az olajos és viaszos bázisú készítményeket válasszuk, mert eltömítik a pórusokat, és még több baktérium telepedhet meg az amúgy is gyulladásra hajlamos bőrön. Érdemes kerülni a mentol, az alkohol, a varázsmogyoró, az eukaliptusz tartalmú kozmetikumokat, mert vérbőséget okoznak. Férfiaknál gyakran az aftershave-ek irritálják a rosaceás bőrt. A C-vitamin kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat – a legújabb kutatások szerint. Javasolt kerülni az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok kávét. 

Ha már utazás, így tehetjük biztonságosabbá

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 14:29

Fotó: Idriss Bigou-Gilles/Hans Lucas / AFP
A koronavírus, de más fertőzések elkerülésének is eddig ismert, "legtutibb" módszere nyaralás közben is a kézmosás és a fertőtlenítés, valamint a zsúfolt helyek kerülése.
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány újra erőre kap a világ több pontján, ott is. Két amerikai orvosi intézmény, a rochesteri Mayo Klinika és a Los Angeles-i Cedar SinaiEgészségügyi Központ szakértői tanácsait ismertette a HáziPatika, hogy az utazók ugyanolyan egészségesen térjenek haza, mint ahogy elindultak. Az orvosok megjegyezték, az utazás még az elővigyázatossági intézkedések betartása mellett is nagyon kockázatos, mert ahol tömegek gyűlnek össze, a világ különböző helyeiről származó vírusok koncentrálódnak, így statisztikailag jelentősen megnő az esély a megfertőződésre.
A járvány idején olyan nyaralást érdemes tervezni, ahol a zsúfolt helyeket elkerülve meg lehet tartani a biztonságos távolságot. A nagyvárosokban és a forgalmas szállodákban nagyobb a megfertőződés kockázata, mint egy erdei kempingben. A túrázás most jobb ötletnek tűnik, mint a népszerű tengerpari strandok látogatása és az esti partizás. Bár számos szálloda kockázatcsökkentési előírásokat vezetett be, például elvárják, hogy a személyzethez tartozók, de gyakran a vendégek is maszkot viseljenek a nyilvános terekben, esetenként lezárják a közös helyiségeket és a szobákat csak a vendégek távozása után takarítják, a legjobb olyan szállást választani, ahol a lehető legkevesebb ember fordul meg.
Mivel a vírus tünetek nélkül akár hetekig is a szervezetben lehet, nemcsak a nyaralás helyszínét kell körültekintően kiválasztani, de a családunkra, a munkatársainkra, a barátainkra, sőt az ő környezetükre is gondolnunk kell. "Olyan új vírussal van dolgunk, amely másképpen viselkedik, mint amit korábban láttunk. A legfontosabb, hogy vegyük komolyan a veszélyt, és kövessük az egészségügyi útmutatásokat" - jelentette ki Ben-Aderet, a Cedars-Sínai kórház fertőző betegségek szakértője.
Abinash Virk, a Mayo Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája a repülőgéppel történő utazást tartja a legkockázatosabbnak. Arra hívta fel a figyelmet, a kézhigiéné a legfontosabb; gyakran kell kezet mosni és alkoholos kézfertőtlenítőt használni. Kerülni kell, hogy az arcunkhoz érjünk, különösen, ha más felületek érintésével előtte beszennyezhettük a kezünket. A repülőtéren és a gépen is érdemes alkoholos géllel vagy fertőtlenítőszeres törlővel megtisztítani azokat a területeket, amelyekhez hozzáérhetünk, és ahol esetleg vírus található. Mivel kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus műanyagon vagy acélon körülbelül 72 órán keresztül is képes életben maradni, fontos letörölni az étkezőtálcát, a karfákat.
A nyilvános helyeken, például éttermekben, szállodákban és nyilvános mellékhelyiségekben nagy a fertőzés esélye. Bár ezeket - feltételezhetően - rendszeresen takarítják és fertőtlenítik, érdemes letörölni a kilincseket, a csapokat, a mosdót és wc-t, a tévétávirányítót, a poharakat pedig mosogatószerrel elmosni – ajánlotta a Cedars-Sínai kórház szakértője, hozzátéve, a kézhigiéniára, illetve az arc megérintésének elkerülésére folyamatosan ügyelni kell.
Autós utazásnál a legnagyobb veszélyt a tankolás és a pihenőállomások mosdójának használata jelenti. A töltőpisztolyt kesztyűvel vagy papírtörlővel érdemes megfogni, és sose felejtkezzünk el a kézfertőtlenítésről. A Mayo szakértője szerint veszélyes lehet a tömegközlekedés is, mert a megállókban, metróállomásokon és a járműveken is nagy tömeg verődhet össze. A repülőterekkel ellentétben itt még nehezebb is tartani a biztonságos távolságot, ezért, ott is, ahol nem kötelező, mindig maszkot kell viselni, és ne felejtsük, hogy a kapaszkodók ideális felületet biztosítanak a vírusok terjedéséhez.

Tovább él, aki kevesebbet tévézik

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.24. 09:29

Fotó: Garage Island Crew/Cultura Creative / AFP
Egy új tanulmány szerint a képernyők előtt töltött idő csökkentése segíthet az egészség megőrzésében.
A televíziós csatornák és a streamingszolgáltatók, mint a Netflix, kiugró nézettségeket mértek az elmúlt hónapokban a pandémia okozta elzártság miatt. Egy új brit tanulmány azonban megállapította, hogy a tévézéssel töltött idő napi két órára való korlátozásával megelőzhető az egészségkárosodás.
A képernyő előtt töltött időt olyan betegségek kialakulásával hozzák kapcsolatba, mint a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések. A Glasgow-i Egyetem kutatása szerint akkor a legkisebb a kockázat, ha 
a napi tévézéssel eltöltött idő nem haladja meg a két órát

– számolt be a BBC News.

A tanulmányban csaknem félmillió 37-73 év közötti ember egészségi állapotát kísérték figyelemmel 12 éven át 2006 és 2018 között. A kutatók szerint eredményeik alapján a felnőtteknek minimalizálniuk kellene a tévézéssel töltött időt. A vizsgálatban a tévézés mellett a mobilon nézett videókat is beleszámolták a képernyő előtt töltött időbe. 
Az eredmények szerint, ha az összes résztvevő csak napi legfeljebb két órát töltött volna a képernyő előtt, a vizsgált időszakban bekövetezett minden halálozás 5,62 százaléka, a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozások 7,97 százaléka megelőzhető lett volna vagy később történt volna meg.  
Hamish Foster, a kutatás vezetője elmondta: a tanulmány igazolja, hogy a túl sok tévézés, az ülő életmód károsítja az egészséget. "A tévézéssel töltött idő korlátozása késleltetheti vagy megelőzheti az egészségkárosodást" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontos ajánlásokat fogalmazhassanak meg a képernyőidővel kapcsolatban. 
A kutató megjegyezte, hogy az egészségtelen nassoláshoz és alacsony társadalmi-gazdasági státuszhoz egyaránt kapcsolódik a televíziózással töltött idő és a rossz egészségi állapot.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel járhat, ha a televíziózással töltött időt egészségesebb tevékenységekkel, például sétával helyettesítik az emberek. Megállapították, hogy azok profitáltak ebből a legtöbbet, akik egyébként naponta nagyon kevés időt töltöttek ilyen egészséges aktivitással.