Előfizetés

Ha már utazás, így tehetjük biztonságosabbá

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 14:29

Fotó: Idriss Bigou-Gilles/Hans Lucas / AFP
A koronavírus, de más fertőzések elkerülésének is eddig ismert, "legtutibb" módszere nyaralás közben is a kézmosás és a fertőtlenítés, valamint a zsúfolt helyek kerülése.
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány újra erőre kap a világ több pontján, ott is. Két amerikai orvosi intézmény, a rochesteri Mayo Klinika és a Los Angeles-i Cedar SinaiEgészségügyi Központ szakértői tanácsait ismertette a HáziPatika, hogy az utazók ugyanolyan egészségesen térjenek haza, mint ahogy elindultak. Az orvosok megjegyezték, az utazás még az elővigyázatossági intézkedések betartása mellett is nagyon kockázatos, mert ahol tömegek gyűlnek össze, a világ különböző helyeiről származó vírusok koncentrálódnak, így statisztikailag jelentősen megnő az esély a megfertőződésre.
A járvány idején olyan nyaralást érdemes tervezni, ahol a zsúfolt helyeket elkerülve meg lehet tartani a biztonságos távolságot. A nagyvárosokban és a forgalmas szállodákban nagyobb a megfertőződés kockázata, mint egy erdei kempingben. A túrázás most jobb ötletnek tűnik, mint a népszerű tengerpari strandok látogatása és az esti partizás. Bár számos szálloda kockázatcsökkentési előírásokat vezetett be, például elvárják, hogy a személyzethez tartozók, de gyakran a vendégek is maszkot viseljenek a nyilvános terekben, esetenként lezárják a közös helyiségeket és a szobákat csak a vendégek távozása után takarítják, a legjobb olyan szállást választani, ahol a lehető legkevesebb ember fordul meg.
Mivel a vírus tünetek nélkül akár hetekig is a szervezetben lehet, nemcsak a nyaralás helyszínét kell körültekintően kiválasztani, de a családunkra, a munkatársainkra, a barátainkra, sőt az ő környezetükre is gondolnunk kell. "Olyan új vírussal van dolgunk, amely másképpen viselkedik, mint amit korábban láttunk. A legfontosabb, hogy vegyük komolyan a veszélyt, és kövessük az egészségügyi útmutatásokat" - jelentette ki Ben-Aderet, a Cedars-Sínai kórház fertőző betegségek szakértője.
Abinash Virk, a Mayo Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája a repülőgéppel történő utazást tartja a legkockázatosabbnak. Arra hívta fel a figyelmet, a kézhigiéné a legfontosabb; gyakran kell kezet mosni és alkoholos kézfertőtlenítőt használni. Kerülni kell, hogy az arcunkhoz érjünk, különösen, ha más felületek érintésével előtte beszennyezhettük a kezünket. A repülőtéren és a gépen is érdemes alkoholos géllel vagy fertőtlenítőszeres törlővel megtisztítani azokat a területeket, amelyekhez hozzáérhetünk, és ahol esetleg vírus található. Mivel kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus műanyagon vagy acélon körülbelül 72 órán keresztül is képes életben maradni, fontos letörölni az étkezőtálcát, a karfákat.
A nyilvános helyeken, például éttermekben, szállodákban és nyilvános mellékhelyiségekben nagy a fertőzés esélye. Bár ezeket - feltételezhetően - rendszeresen takarítják és fertőtlenítik, érdemes letörölni a kilincseket, a csapokat, a mosdót és wc-t, a tévétávirányítót, a poharakat pedig mosogatószerrel elmosni – ajánlotta a Cedars-Sínai kórház szakértője, hozzátéve, a kézhigiéniára, illetve az arc megérintésének elkerülésére folyamatosan ügyelni kell.
Autós utazásnál a legnagyobb veszélyt a tankolás és a pihenőállomások mosdójának használata jelenti. A töltőpisztolyt kesztyűvel vagy papírtörlővel érdemes megfogni, és sose felejtkezzünk el a kézfertőtlenítésről. A Mayo szakértője szerint veszélyes lehet a tömegközlekedés is, mert a megállókban, metróállomásokon és a járműveken is nagy tömeg verődhet össze. A repülőterekkel ellentétben itt még nehezebb is tartani a biztonságos távolságot, ezért, ott is, ahol nem kötelező, mindig maszkot kell viselni, és ne felejtsük, hogy a kapaszkodók ideális felületet biztosítanak a vírusok terjedéséhez.

Tovább él, aki kevesebbet tévézik

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.24. 09:29

Fotó: Garage Island Crew/Cultura Creative / AFP
Egy új tanulmány szerint a képernyők előtt töltött idő csökkentése segíthet az egészség megőrzésében.
A televíziós csatornák és a streamingszolgáltatók, mint a Netflix, kiugró nézettségeket mértek az elmúlt hónapokban a pandémia okozta elzártság miatt. Egy új brit tanulmány azonban megállapította, hogy a tévézéssel töltött idő napi két órára való korlátozásával megelőzhető az egészségkárosodás.
A képernyő előtt töltött időt olyan betegségek kialakulásával hozzák kapcsolatba, mint a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések. A Glasgow-i Egyetem kutatása szerint akkor a legkisebb a kockázat, ha 
a napi tévézéssel eltöltött idő nem haladja meg a két órát

– számolt be a BBC News.

A tanulmányban csaknem félmillió 37-73 év közötti ember egészségi állapotát kísérték figyelemmel 12 éven át 2006 és 2018 között. A kutatók szerint eredményeik alapján a felnőtteknek minimalizálniuk kellene a tévézéssel töltött időt. A vizsgálatban a tévézés mellett a mobilon nézett videókat is beleszámolták a képernyő előtt töltött időbe. 
Az eredmények szerint, ha az összes résztvevő csak napi legfeljebb két órát töltött volna a képernyő előtt, a vizsgált időszakban bekövetezett minden halálozás 5,62 százaléka, a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozások 7,97 százaléka megelőzhető lett volna vagy később történt volna meg.  
Hamish Foster, a kutatás vezetője elmondta: a tanulmány igazolja, hogy a túl sok tévézés, az ülő életmód károsítja az egészséget. "A tévézéssel töltött idő korlátozása késleltetheti vagy megelőzheti az egészségkárosodást" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontos ajánlásokat fogalmazhassanak meg a képernyőidővel kapcsolatban. 
A kutató megjegyezte, hogy az egészségtelen nassoláshoz és alacsony társadalmi-gazdasági státuszhoz egyaránt kapcsolódik a televíziózással töltött idő és a rossz egészségi állapot.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel járhat, ha a televíziózással töltött időt egészségesebb tevékenységekkel, például sétával helyettesítik az emberek. Megállapították, hogy azok profitáltak ebből a legtöbbet, akik egyébként naponta nagyon kevés időt töltöttek ilyen egészséges aktivitással.

A világ legnagyobb víz alatti kutatóbázisát építenék meg a Karib-tenger mélyén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 15:02

Fotó: Courtesy Proteus/Yves Béhar/Fus
Szél- és napenergia, de az óceán melege is működteti majd a Proteust, amit már most a Nemzetközi Űrállomás vízi másának neveznek.
A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel. A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus, a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, aki Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit – idézi az MTI a CNN értesülését. A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.
A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani. Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki. A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.  A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.
"Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából" - mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián. "Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk" - tette hozzá az oceanográfus. A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.