felújítás;közbeszerzés;Lánchíd;BKK;

2020-07-24 20:27:18

Indulhat a közbeszerzés a Lánchíd felújítására

A tender kizárólag a 6 milliárdos kormányzati hozzájárulás függvényében lehet eredményes.

Jóváhagyta pénteki ülésén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága, hogy elindítható a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira a feltételes közbeszerzési eljárás – írta honlapján olvasható közleményében a fővárosi társaság. Kiemelték: a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a hídfelújítás – eredményes tender esetén 2021 tavaszán indulhat, és a dunai átkelő, Budapest világhírű szimbóluma 2023-ra születhet újjá.

A rekonstrukciót – amely kizárólag a híd felújítását tartalmazza – a fővárosi önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, illetve a magyar kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. Ugyanakkor a BKK közölte:

Hozzáfűzték, a tender akkor lehet csak eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll. Az igazgatóság döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint – eredményes eljárás esetén – a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést.

Mint arról a Népszava beszámolt, múlt pénteken, július 17-én Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Szőke Gábor, a híd karbantartásával megbízott Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója és Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója bejelentette: legkorábban jövő márciusban indulhat a Lánchíd felújítása. A rekonstrukció várhatóan 30 hónapig tart, amelyből 18 hónapra teljesen lezárják az átkelőt. A híd remények szerint 2023-ra újulhat meg, de a politikai huzavona hónapok óta dúl a kormány és az ellenzéki vezetésű főváros között.

A BKK a kiírás műszaki tartalmát is ismertette. Eszerint a Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz:

– A Lánchíd a felújítás megkezdéséig is biztonságos marad, amelyről a napi rendszerességű ellenőrzéssel a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak – nyugtatott meg végül minden arra közlekedőt a BKK.