Előfizetés

Bölcsődéseknek nem ajánlott ajándékmaszkokat osztottak Balatonlellén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 19:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Igényfelmérés alapján küldte szét a járványügyi védőfelszereléseket az egészségügyért is felelős tárca háttérintézménye.
A balatonlellei Füles Mackó Bölcsődébe járó kicsik és nevelőik is szájmaszkban vannak azon a fotón, amelyet a Szabó Leventéné, az intézmény vezetője posztolt a Facebookon – vette észre az RTL Híradó. Az azóta már egyébként nem található fotó mellett az szerepelt: „Hálásan köszönjük a Családbarát Ország Nonprofit Kft.-nek.” A cég az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, és mint a televízió kérdésére írták: igényfelmérés alapján országszerte 30 ezer ilyen maszkot osztottak bölcsődéknek családokat támogató civil szervezeteknek. Azt nem mondták meg, mennyibe kerültek ezek a csomagok, de hangsúlyozták: „semmilyen kommunikációs aktivitás nem volt feltétel”.
Az RTL Híradó emlékeztetett: Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi veszélyhelyzet idején határozottan ellenezte, hogy 6 éven aluli gyermekekre maszkot adjanak. Szerinte ugyanis lélegezni is nehezebben lehet ezekben, és kényelmetlen a kicsiknek. Szabó Leventéné bölcsődevezető az RTL kérdésére azt válaszolta, hogy ajándékot kaptak, amit illik megköszönni, ezért vették fel a maszkot a gyerekek a fotó kedvéért, amely azonban már nem található a közösségi oldalon. – A gyerekek a foglalkozásokon természetesen nem viselnek maszkot, sőt valamennyit átadták a családoknak – tette hozzá.

Kásler idős orvosokkal pörgetné fel az ellátórendszert

D. A.
Publikálás dátuma
2020.07.24. 19:28

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Levélben hívta vissza a szolgálatba Kásler Miklós humánminiszter a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozókat pénteken. Azt ugyanakkor a tárca vezetője elmulasztotta megemlíteni, hogy mikor és miként kezdhetik újra a munkát az érintettek, ráadásul a járványveszély továbbra sem múlt el, vagyis az idős orvosok, ápolók továbbra is veszélyben lehetnek. A miniszter lépése annyiban nem váratlan, hogy egyértelműen akadozott az ellátórendszer májusi újraindítás óta. Nagyon hiányoztak ugyanis azok a nyugdíjas korú nővérek, orvosok, akiknek a miniszter a 65 év felettiek védelmére hivatkozva tiltotta meg március 15-én azt, hogy részt vegyenek a közvetlen betegellátásban. Az alapellátásban az orvosok fele ilyen korú, így ott a körzetek javarészt a fiatalabbakra maradtak, az idősebb praxistulajdonosok a telefonos konzultációkat bonyolították. A márciusi tiltás után egy hónappal a miniszter újabb levélben korrigálta korábbi rendeletét, és ebben már az szerepel: ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók – ha önként vállalják – visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba. Ez láthatóan nem oldotta meg az ellátási problémákat. Ekkorra már ugyanis sokan megbántva érezték magukat, az orvosok harmada nem reagált, nem tért vissza a munkahelyére. Az idősebbeket hátrébb soroló első miniszteri levél után ugyanis sokan méltatlan helyzetbe kerültek, voltak, akiket el is bocsátották. Minderre jött most a harmadik miniszteri utasítás, amely visszavonta a március 15-ei levelet. Ebben azt is írta a tárca vezetője: „Tekintettel a járványhelyzet alakulására, a higiénés szabályok fokozott betartása mellett a 65 év feletti egészségügyi dolgozók közvetlen egészségügyi betegellátás alóli mentesítésére vonatkozó utasítást visszavonom.” Lapunk több érintett orvost is megkérdezett, ám kivétel nélkül tanácstalanok voltak. Egyikük úgy vélte, hogy mostantól a kora miatt már nincs kötelező helyettesítés a körzetében, de a betegellátást továbbra is csak telefonos bejelentkezés alapján végezheti. Azt azonban már nem tudta kiolvasni a levélből, hogy mindez pontosan mikortól hatályos, mert az utasításon az egyetlen időpont a lap alján lévő dátum volt. A 65 év felettiek fokozott védelmének visszavonása kérdéseket vet fel azért is, mert a járványveszély továbbra sem múlt el és az érintettek maradtak a veszélyeztetett korban.

Eltemették Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 19:10

Fotó: Népszava
Több ezren kísérték el utolsó útjára pénteken a baranyai megyei település volt vezetőjét.
A tragikus körülmények között, 46 éves korában elhunyt Bogdán László gyászszertartása engesztelő szentmisével kezdődött péntek délelőtt 10 órakor, a temető előtti téren felállított haranglábnál – számolt be a RomNet. A közismert roma származású polgármester felravatalozott zárt koporsójának közelében csak a rokonok, és a falubeliek állhattak. A távolabbról érkező, végtisztességet tevő emberek csak a szalaggal és kordonokkal elkerített részen kívülről hallgathatták és nézhették a gyászmisét.    A katolikus liturgia szerinti misén Nyúl Viktor, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke és Szilárdi Ferenc plébános Isten kegyelmébe ajánlotta az elhunytat, és vigasztalást kért mindazokra, akik szerették és tisztelték Bogdán Lászlót, és akiket halála megérintett, elszomorított.    A Pécsi Egyházmegye helynöke a szertartáson úgy fogalmazott: Bogdán László a szeretet és az irgalom embere volt. Reményt adott, nevelte az ifjúságot, törekedett nemcsak a faluja, hanem az ország felvirágoztatásán. Településére úgy tekintett, mint egy családapa, jósággal, és szeretettel – tette hozzá. Nyúl Viktor atya azt mondta: Cserdi község polgármestere a találkozások embere volt, egy hídember, aki ember és emberek között, népek és népek között építette a hidat. 
„Mi, mindannyian köszönjük meg ezt a szeretetet, sírásunk, gyászunk fejezze ki a hálát mindazért, amit Bogdán László a falujáért és az országért tett, mert élete munkássága arra alapult, hogy bármilyen rangú is legyen egy ember, a testvért lássa a másikban, ne az ellenséget. Mert Isten szemében mindenki egyenrangú, egyforma”

– mondta a katolikus pap.

A gyászmisét követően Bogdán László koporsóját kézben vitték végső nyughelyére, ahová több ezer gyászoló is elkísérte utolsó útján. A frissen készült kriptájánál Varga Gusztáv, a Kalyi Jag autentikus cigány együttes vezetőjével két romani nyelvű siratót énekeltek, majd katolikus szertartás szerint eltemették a polgármestert.