Határon túli magyar újságírók, művészek és más értelmiségiek is kiállnak az Index mellett

Publikálás dátuma
2020.07.25. 10:56

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben is a NER-elnyomásától féltik a sajtószabadságot, szabad és független tájékoztatást követelnek.
„Mi, szlovákiai magyar újságírók kiállunk az Index szerkesztősége mellett. A magyar sajtószabadság mindannyiunk közös ügye! Szabad és független tájékoztatást!”

– írták.

A felvidéki szolidaritási nyilatkozatról a hvg.hu még péntek este számolt be. Az aláírók listáján – amely az Új Szó oldalán frissül – akkor több mint 70 név szerepelt, ez a szám azonban szombat délutánra már 126-ra nőtt.  A merce.hu ismertette, hogy a más határon túli magyar kiadók, médiumok, szerkesztőségek is kiállnak az Index mellett. Ilyen a vajdasági Sajtószabadságért Alapítvány, több lap kiadója, amely aggodalmát és felháborodását fejezte ki a lap ellehetetlenítése miatt. 
„A Sajtószabadság Alapítvány aggodalmát és felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a magyar politikai hatalom újabbnál újabb független médiaszervezetet tesz lehetetlenné vagy sajátít ki. Ezúttal az Index a célpont”

– írták közleményükben.

Hozzátették, hogy a legolvasottabb magyar hírportált átjátszották a kormánypárti médiabirodalom egyik legbefolyásosabb szürke eminenciásának, aki a szerkesztőség számára átláthatatlan reklámbevételt kezelő cég felét birtokolja.  Eközben a romániai Transindex személyes hangvételű szerkesztőségi cikkben biztosította támogatásáról az Index újságíróit. 
„A magyarországi szabad sajtó egyik utolsó nagy, független műhelye voltatok, amely még képes volt elérni az olvasók tömegeihez. Meggyőződésünk, hogy a közmédia, a Népszabadság, az Origo, a Magyar Nemzet és most az Index bedarálásával nemcsak a magyarországi olvasók veszítettek, hanem a nem Magyarországon élő magyarok is”

– hangsúlyozták.

A Transindex emlékeztetett arra is, hogy a NER a romániai magyarság körében, valamint magyar nyilvánosság terén is egyre nagyobb hatással bír, a kritikus hangokat pedig a határon túl is igyekszik egyre inkább elnyomni. – A szólásszabadság joga sokat csorbult a romániai magyar médiaszakmában is. Az Indexszel mi nemcsak egy hiteles tájékozódási forrást veszítettünk, hanem úgy érezzük, annak a médiatérnek az immunitása is gyengül, ahol magunkat, a Transindexet is látjuk – fogalmazott a szerkesztőség. Mint ismert, pénteken – az eddig ismert formában – megszűnt az Index. A portál munkatársai szinte kivétel nélkül felmondtak, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Aznap este – amint arról a Népszava is beszámolt – az Indexért és a sajtószabadságért több ezren tüntettek Budapesten. A demonstrálók az Index szerkesztősége elől a budai Várba vonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.25. 18:29

Nagy volt a torlódás a letenyei magyar-horvát határátkelőkön

Publikálás dátuma
2020.07.25. 10:38
Illusztráció
Fotó: Shuttertock
Mintegy két óra volt a várakozási idő.
Az autópálya-átkelőn kétórás, a közútin félórás várakozásra kell számítaniuk a Horvátországba tartó autósoknak Letenyénél – tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délelőtt az MTI-t. Takács Tivadar elmondta: a horvát határőrök az országba érkezőket kötelezően regisztrálják, ezért alakult ki szombat délelőtt torlódás a két letenyei magyar-horvát határátkelőn. A sztrádán lévő átkelő teljes kapacitással működik, de a várakozási idő mintegy két óra volt. A 7-es úton lévő közúti átkelőhelyen nagyjából fél óra alatt juthattak át az autósok. Takács Tivadar arra hívta fel a figyelmet, hogy a turistáknak érdemes még indulás előtt, interneten kitölteniük a horvát regisztrációs ívet.
Szerző
Frissítve: 2020.07.25. 18:55

Huszonhattal emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.07.25. 09:01

Fotó: Varga György / MTI
68 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.
26 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4424 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek nagy részét a járványügyi hatóság a kontaktkutatás során azonosította az ország különböző részeiből. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3324-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 504 fő – közölték szombaton a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 68 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 323 673 mintavétel történt eddig. „A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma nő, jelenleg 7453 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. A kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (2028) és Pest megyében (669) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312) és Zala (264) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (13), Békés (15), Jász-Nagykun-Szolnok (21) és Vas (23) megyében van Magyarországon. 

Meghaladta a 15,7 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 15 736 499 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 639 652, a gyógyultaké pedig 9 043 203 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban még 15 446 800 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 632 178, a gyógyultaké pedig 8 763 796 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Szerző