„Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban” – Magyarul üzent az indexeseknek címlapján a legnagyobb lengyel politikai napilap

Publikálás dátuma
2020.07.27. 07:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében – írta a Gazeta Wyborcza szerkesztősége.
Címlapon, magyar nyelven küldött bátorító és együttérző üzenetet az Index távozó újságíróinak a lengyel Gazeta Wyborcza, a legnagyobb független lengyel napilap szerkesztősége hétfői számában – vette észre a 444.hu. Az alábbiakat üzenték az Index.hu újságíróinak és szerkesztőinek: „KEDVES MAGYAR BARÁTAINK! Mélységesen felháborít minket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat. Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze! A Gazeta Wyborcza szerkesztősége” Az üdvözletet lengyelül is közölték, és az újságban az Indexé az egyik vezető sztori is. A címlapi képen az egymástól búcsúzó indexesek munkatársak láthatóak.
Mint ismert, pénteken – az eddig ismert formában – megszűnt az Index. A portál munkatársai szinte kivétel nélkül felmondtak, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Aznap este – amint arról a Népszava is beszámolt – az Indexért és a sajtószabadságért több ezren tüntettek Budapesten. A demonstrálók az Index szerkesztősége elől a budai Várba vonultak Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához.  
Szerző

Gyöngyöspata: plusz pénzbe kerül az időhúzás

Publikálás dátuma
2020.07.27. 07:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
2015-ben indították a kártérítési pert, vagyis onnantól számítva kamat is jár a megítélt összeg után.
Jelentős összeget spórolt volna a magyar állam, ha a pereskedés helyett a megegyezést választja, és nem támadja meg még a Kúriánál is a gyöngyöspatai szegregált oktatásért megítélt kártérítés jogszerűségét – mondta lapunknak Farkas Lilla a roma diákokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány kuratóriumi tagja. Korábban megírtuk: a kártérítésre kötelezett gyöngyöspatai önkormányzatnak, illetve az általános iskolát jelenleg fenntartó Hatvani Tankerületnek együttesen közel 100 millió forintot kell augusztusig kifizetnie hatvan érintettnek, a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2012 között elszenvedett etnikai alapon történt szegregáció miatt. A pénz felét a múlt héten pénteken kapták meg az arra jogosultak, a pénz másik felének pedig elvileg augusztus 15-ig kell megérkeznie az egyéni számlákra.
Farkas Lilla a Népszavának azt mondta: 2015-ben indították a kártérítési pert, vagyis onnantól számítva kamat is jár a megítélt összeg után. Ez esetenként pár tízezer forint egy-egy érintettre vetítve, mivel a jegybanki alapkamat, amely alapján ezt számítják, évek óta nagyon alacsony. Szavai szerint azonban mind ezt, mind pedig a felperesi ügyvédi költségeket megspórolhatta volna az állam és az önkormányzat, ha a meghurcolás és az időhúzás helyett egyezséget köt a szegregált romákkal, ahogyan ők ezt már korábban többször is felajánlották. Hozzátette: a felpereseknek azért sem kellett volna külön fizetni ügyvédeknek, hogy a bíróságtól kérjék a részletfizetés lehetőségét, ezt ugyanis az alapítvánnyal egyeztetve is megtehették volna, lévén polgári peres eljárásról van szó, ahol lehet ilyen megállapodást kötni.
Szerző

Merkely Béla szinte biztos abban, hogy lesz második hullám Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.07.27. 06:46
Merkely Béla
Fotó: Népszava
Azonban úgy véli, még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában.
A SOTE rektora szinte biztos benne, hogy a koronavírus-fertőzésnek lesz második hulláma Magyarországon – erről Merkely Béla az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt. Ezzel együtt szerinte még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában. Merkely Béla a műsorban kiemelte: akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál. Elmondása szerint több tényező is befolyásolja a második hullám időpontját, amit még nem lehet pontosan meghatározni. Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését. Ugyanakkor a rektor hangsúlyozta: az országot nem lehet még egyszer úgy lezárni, mint tavasszal. Az idővel futunk versenyt, hiszen még nincs kész a vakcina, a nyájummunitástól még nagyon messze vagyunk – tette hozzá. A hőmérséklet és a fertőzés közötti összefüggést mutatja a húsüzemekben tapasztalható fertőzések, ahol egyetlen szuperfertőző is tömeges fertőzést idézhet elő. Merkely Béla elmondta, hogy nagyjából minden 10 fertőző között 1 szuperfertőző van, aki átlagosan 20 további embert fertőz meg. Hozzátette: az újonnan megfertőzöttek 80 százalékáért szuperfertőzők felelnek. Úgy véli, jó lenne, ha lenne iskola, és mindenképpen legyen egyetem. Ezzel együtt valószínűleg figyelni kell arra, hogy bizonyos létszám, azaz 100 vagy 200 fő fölött ne legyenek előadások, és ezekben az intézményekben fontos lesz a maszkhasználat és a kézmosás komolyan vétele. Merkely Béla arról is beszélt: nem tenné kötelezővé a vakcina beadását. Azonban megjegyezte, hogy a 65 év fölöttiek és az orvosok esetében érdemes elgondolkodni, hogy erősen ajánlott legyen a vakcina. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyerekek körében itthon nem volt súlyos koronavírus-eset. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.27. 07:23