Index.hu;felmondás;főszerkesztő;Vaszily Miklós;

Szinte minden indexes újságíró benyújtotta a felmondását (videó)

Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott.

Perceken keresztül vonultak az Index szerkesztői és újságírói az igazgatósági irodához, kezükben a felmondásról szóló hivatalos dokumentummal.   

Munk Veronika főszerkesztő-helyettes korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a főszerkesztő-helyettesekkel és a vezető szerkesztővel együtt 60 ember adta be ma a felmondását, amit Bodolai László telefonon, ügyvédi ellenjegyzés mellett tudomásul vett. 

Frissítés:  a szerkesztőség szinte minden munkatársa kezdeményezte a felmondását. Péntek este 95 név szerepelt a listán.

Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott – tudta meg a Magyar Hang.

Szombathy Pált akkor nevezte ki vezérigazgatónak Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának és a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, amikor bejelentette Dull Szabolcs főszerkesztő menesztését. Ekkor került be az igazgatóságba Sztankóczy András, a Válasz Online addigi munkatársa. 

Az újságírók személyesen szerették volna leadni a papírokat a tulajdonos Bodolainak, aki a a HVG szerint távolmaradását azzal indokolta, hogy 

sok fenyegetést kapott kívülről, és az Indexért szervezett pénteki tüntetés előtt nem akarja kitenni magát semmilyen atrocitásnak.
MÚOSZ az Index melletti kiállásra hívA közmédia, az Origó és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat. A miniszterelnök a minap azzal jött haza Brüsszelből, hogy Magyarországon nincs semmi probléma a jogállammal, és aki mást állít, az nem mond igazat. A jogállam alapvető feltétele a kormányhatalomtól elválasztva működő közéleti sajtó. Erről a következőket mondja a magyar jogállam legfontosabb dokumentuma, az alaptörvény: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” A MÚOSZ szerint nem egyeztethető össze a fenti alkotmányos előírással az, ami a közmédia, az Origó és a Népszabadság után most az Indexszel is akadálytalanul, a jogállami intézmények szemérmes félrenézése mellett megtörténik. A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.

Az Index újságírói azért mondanak fel, mert szerdán Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Hogy erre miért került sor, arról itt írtunk bővebben; Dull lényegében a szerkesztőség függetlenségét érezte veszélyben a lapnál tervezett kiszervezések, átalakítások miatt, és nem utolsó sorban azért, mert az Index reklámbevételeit kezelő, illetve továbbutaló cég 50 százalékát a kormányközeli üzletember, Vaszily Miklós vásárolta meg.

A szerkesztőség kérte a főszerkesztő visszahelyezését, amit Bodolai megtagadott. Mint a Népszava is megírta, csütörtökön négy újságíró és szerkesztő jelezte, hogy felmond a lapnál, azonban már akkor is sokkal többen tervezték a távozást.