Előfizetés

Szinte minden indexes újságíró benyújtotta a felmondását (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.24. 13:09

Fotó: Bődey János / Index
Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott.
Perceken keresztül vonultak az Index szerkesztői és újságírói az igazgatósági irodához, kezükben a felmondásról szóló hivatalos dokumentummal.    Munk Veronika főszerkesztő-helyettes korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a főszerkesztő-helyettesekkel és a vezető szerkesztővel együtt 60 ember adta be ma a felmondását, amit Bodolai László telefonon, ügyvédi ellenjegyzés mellett tudomásul vett.  Frissítés:  a szerkesztőség szinte minden munkatársa kezdeményezte a felmondását. Péntek este 95 név szerepelt a listán. Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott – tudta meg a Magyar Hang. Szombathy Pált akkor nevezte ki vezérigazgatónak Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának és a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, amikor bejelentette Dull Szabolcs főszerkesztő menesztését. Ekkor került be az igazgatóságba Sztankóczy András, a Válasz Online addigi munkatársa. 
Az újságírók személyesen szerették volna leadni a papírokat a tulajdonos Bodolainak, aki a a HVG szerint távolmaradását azzal indokolta, hogy 
sok fenyegetést kapott kívülről, és az Indexért szervezett pénteki tüntetés előtt nem akarja kitenni magát semmilyen atrocitásnak.

MÚOSZ az Index melletti kiállásra hív

A közmédia, az Origó és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat. A miniszterelnök a minap azzal jött haza Brüsszelből, hogy Magyarországon nincs semmi probléma a jogállammal, és aki mást állít, az nem mond igazat. A jogállam alapvető feltétele a kormányhatalomtól elválasztva működő közéleti sajtó. Erről a következőket mondja a magyar jogállam legfontosabb dokumentuma, az alaptörvény: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.” A MÚOSZ szerint nem egyeztethető össze a fenti alkotmányos előírással az, ami a közmédia, az Origó és a Népszabadság után most az Indexszel is akadálytalanul, a jogállami intézmények szemérmes félrenézése mellett megtörténik. A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.

Az Index újságírói azért mondanak fel, mert szerdán Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Hogy erre miért került sor, arról itt írtunk bővebben; Dull lényegében a szerkesztőség függetlenségét érezte veszélyben a lapnál tervezett kiszervezések, átalakítások miatt, és nem utolsó sorban azért, mert az Index reklámbevételeit kezelő, illetve továbbutaló cég 50 százalékát a kormányközeli üzletember, Vaszily Miklós vásárolta meg. A szerkesztőség kérte a főszerkesztő visszahelyezését, amit Bodolai megtagadott. Mint a Népszava is megírta, csütörtökön négy újságíró és szerkesztő jelezte, hogy felmond a lapnál, azonban már akkor is sokkal többen tervezték a távozást.

Nem bizonyítható az ügyészség szerint, hogy Kaleta Gábor fizetett volna a rengeteg pedofil képért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 12:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
Így nem lehetett súlyosabb bűncselekményről szóló vádat emelni az egykori nagykövet ellen.
Szél Bernadett független képviselő kérdezett rá az ügyészségnél a Kaleta-ügy részleteire,  többek között azt szerette volna megtudni, Kaleta fizetett-e a nála megtalált felvételekért, illetve hogyan vett részt a külföldi a pedofil hálózatban, írja a 444.hu. Emlékeztetőül: 19 ezer pedofil képpel bukott le a perui nagykövet, és Polt Péter legfőbb ügyész szerint  a nyomozás során nem merült fel arra vonatkozó konkrét adat, hogy a Kaleta Gábor fizetett a gépén tárolt felvételekért, illetve a vádiratban leírtakon túl más tiltott tevékenységet is végzett volna. A fizetés kérdése azért nagyon fontos, mert amennyiben bizonyítható, hogy a volt diplomata hozzájárult a pedofil-hálózat fenntartásához (pénzzel, vagy bármilyen egyéb módon), akkor más, súlyosabb bűncselekményt követ el, mintha "csak nézi" a képeket. A képek forrása, a Welcome to Video a darknet egyik legsötétebb sarkában bújt meg, egy dél-koreai férfi üzemeltette 2015-től egészen 2018-ig. Az oldalon gyerekekről készült, gyakran kimondottan erőszakos képek és videók voltak - több mint 200 ezer darab. A pedofilok az oldara ingyen regisztrálhattak, de a videókat nem tudták letölteni, ahhoz „pontokat” kellett gyűjteniük. Ennek több módja volt: pontot ért, ha gyerekpornót töltött fel, ha ajánlotta az oldalt egy ismerősének, illetve lehetett fizetni bitconnal is. A VIP-jogosultságért nagyjából 350 dollárt kellett fizetni bitcoinban, ez korlátlan letöltésre jogosította a felhasználót. Az oldal működése alatt az üzemeltető több mint 370 ezer dollár értékű bitcoint szedett be felhasználóitól.

Megdöbbentek a veronai áldozatok családtagjai, de van magyarázat a nyomozás lezárására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 11:42

Fotó: Népszava
Formai ok miatt engedhette el a vizsgálatot az NNI, de a tragédia felelősei ettől még nem ússzák meg.
Megdöbbentek a hozzátartozók, hogy Magyarországon továbbra sem találtak felelőst a hatóságok a veronai busztragédia ügyében – írja honlapján az ATV. Mint arról lapunk is beszámolt, A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az eljárást, és nem állapított meg bűncselekményt, sem a buszsofőrnek alkalmassági vizsgát kiadó üzemorvos esetében, sem a buszt üzemeltető társaságnál.
A televízió megszólalta az egyik gyászolót, Szendrei Endrét, aki 15 éves unokahúgát veszítette el. Mint mondta, az érintettek
napokkal ezelőtt kapták kézhez az olasz bíróság ítéletét, ennek fényében még érdekesebb szerinte az ügy. Az olasz bíró ugyanis egyértelmű összefüggést lát a baleset bekövetkezte és a buszvezető állapota között.

A hozzátartozó szerint egészen addig nem lesznek biztonságban a buszon utazó gyerekek, amíg törvényi háttér nem kötelezi a szállítmányozókat, az utakat szervezőket arra, hogy a lehető legnagyobb biztonságban utaztassák a gyerekeket. „Nyilván minden kockázati tényezőt nem lehet kizárni, de azért ebben a balesetben nyilvánvaló kockázatok voltak, amik nem vállalhatók. És ezért nem értjük, hogy miért nem lehet valakit felelősségre vonni” – fogalmazott. 
Az NNI döntésére ugyanakkor lehet magyarázat -véli a hozzátartozókat képviselő ügyvéd. Pörzse Tamás szerint az ügy sajátossága abból fakad, hogy 
egy bűncselekmény miatt két országban nem lehet egyszerre büntetőeljárást indítani. Márpedig a tragédia miatt Olaszországban is büntetőeljárás zajlik,

 a buszt vezető magyar sofőrt pedig júniusban nem jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélték – Pörzse hangsúlyozta, erre Olaszországban azelőtt soha nem volt példa.

Olasz mérnökök a vádlottak padján

A következő olaszországi per december 15-én lesz, akkor öten ülnek majd a vádlottak padján. Ha beigazolódik az olasz mérnökök felelőssége a balesetben, akkor akár 18 év börtönbüntetést is kaphatnak. A mérnököket az autópálya biztonsági korlát-rendszerének hiányos, sőt, szabálytalan tervei, kivitelezése miatt vádolják. A Magyar Idő egy igazságügyi szakértő elemzését két éve  idézve azt írta: a sztrádaszakaszon a korláthoz túl közel telepítettek egy villanyoszlopot és egy oszloptartó konzolt is, ráadásul a korlátszakasz egy részét magához a közel hídpillérhez erősítették. Így a rosszul felszerelt terelőelem szabályosan a pillérhez irányította a kisodródó, az oszloppal és a konzollal is ütköző buszt. 
Pörzse Tamás az ATV-nek nyilatkozva hozzátette: a károsultak az 1,8 milliárdos kártérítést már megkapták. Ugyanakkor a bejelentett összes igény ennek kétszerese, így azt várják, hogy az olasz autópálya felügyelő cégek felelősségbiztosítójától megkapják a nagyobb összeget.