Előfizetés

Rekordszintre nőtt az arany ára

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 09:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Reggel fél nyolckor az arany ára unciánként 1,74 százalék (33,10 dollár) emelkedéssel, 1930,50 dolláron állt.
Rekordszintre, 1930 dollár fölé drágult az arany ára a hétfő reggeli ázsiai kereskedésben. Reggel fél nyolckor az arany ára unciánként 1,74 százalék (33,10 dollár) emelkedéssel, 1930,50 dolláron állt. Pénteken az augusztusi jegyzésű aranyár 7,50 dolláros drágulással rekordszinten, 1897,40 dolláron fejezte be a napot. Az előző zárórekord 2011 augusztusában született, 1891,90 dollárral. A nemesfém drágulását részben az okozza, hogy a befektetők – az arany befektetési menedék szerepének köszönhetően – aranyba ruháznak be a felerősödött amerikai-kínai konfliktus miatt és amiatt, hogy nem csitul a koronavírus-járvány a világon, ami komolyan visszafogja a globális gazdaságot. A Reuters által korábban idézett egyik szakérő szerint a bizonytalan gazdasági és politikai környezet miatti kiugróan nagy kereslet drágítja az aranyat, de gyors csökkenésbe válthat a nemesfém ára, ha ezek a körülmények megváltoznak.

Javultak a fogyasztók és az üzleti szolgáltatók kilátásai, nehézkesen megy az újraindulás az iparban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 08:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lakosság körében júliusban is érezhetően enyhült a munkanélküliségtől való félelem, de a járvány előttinél még így is sokkal rosszabb a kép.
A magyar gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű romlása után májusban és júniusban számottevő pozitív korrekció következett be. Júliusban a GKI konjunktúraindexe csak enyhén, 2 ponttal mínusz 18,2 pontra emelkedett – a fogyasztók és az üzleti szolgáltató cégek javuló, a többi ágazat stagnáló várakozásainak köszönhetően – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel. A GKI által, az unió támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index júliusban 6 ponttal mínusz 26,9 pontra emelkedett, míg az üzleti mindössze 1 ponttal mínusz 15,2 pontra nőtt a júniusihoz képest. Az üzleti bizalmi index értéke júliusban a 2013 eleji szintnek felel meg. Az iparban nehézkesen megy az újraindulás. Júliusban a bizalmi index lényegében nem változott az egy hónappal korábbihoz képest. Ugyan a rendelésállományok megítélése javult, de a termelési kilátások romlottak. Az építőipari várakozások sem változtak érdemben. Az ágazat előző háromhavi termeléssel és a rendelésállományokkal kapcsolatos elégedettsége is romlott kissé. Júliusban a kereskedelmi bizalmi index csak hibahatáron belül javult. Az eladási pozíció és a készletek megítélése ugyan javult, de a várható rendeléseké romlott. A szolgáltató cégek körében az elmúlt időszak üzletmenetének megítélése és a következő hónapokban várható forgalmi várakozás is pozitív irányba mozdult el. Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága júliusban valamelyest javult. A kereskedelemben és a szolgáltató szektorban már kissé több a létszám növelését, mint annak csökkenését tervező cég. Az iparban és az építőiparban azonban még ez utóbbiak vannak többségben. A lakosság körében júliusban is érezhetően enyhült a munkanélküliségtől való félelem, de a járvány előttinél még így is sokkal rosszabb a kép. Az áremelési törekvés csak az iparban erősödött, az többi ágazatban kissé gyengült. A magyar gazdaság jövőjének megítélése júliusban is érezhetően javult, az ipart kivéve minden ágazat kilátásai javultak. Némileg javult a fogyasztók véleménye is, a GKI fogyasztói bizalmi index értéke a mérése kezdete óta eltelt időszak legnagyobb áprilisi zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban és júliusban is lassabb ütemben korrigált. Az index májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), és ezzel összességében az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le. Az index jelenleg a 2015 őszén mért szinten áll. Júliusban a fogyasztói bizalmi indexet alkotó négy részmutató mindegyike javult. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását és a saját jövőbeli megtakarítási képességet egyaránt közepesen javulónak értékeli. Ez utóbbi mutató már valamivel a februári szint felett áll.

Orbánék a környezetvédők ellen

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.07.27. 08:00

Fotó: Népszava
A kormány fejlesztési terveit nem rendítik meg a zöldek atomellenes és szélerőműpárti javaslatai.
Elviselhetetlen terheket rónának a magyar gazdaságra a környezetvédők - így például az Energiaklub - által elővezetett közműfejlesztési javaslatok - fogalmazott (egy más témájú tájékoztató szünetében) lapunk kérdésére Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A környezetvédő szervezet júniusban fogalmazta meg a magyar kormány Brüsszelbe küldött, uniós szabvány szerinti Nemzeti Energia- és Klímatervének (NEKT) bírálatát. Az Energiaklub elsősorban a szélerőműfejlesztések tilalmát és a hatékony energiatakarékossági tervek hiányát kifogásolta, de élesen bírálták az atomerőmű-fejlesztési elképzeléseket is. A civil szervezet meggyőződése, hogy javaslatai olcsóbb, fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaellátást eredményeznének. Az Energiaklub egy elkötelezett, zöld NGO, amely létéből eredően elégedetlen a kormányelképzelésekkel - fogalmazott az államtitkár. Márpedig az Energiaklub egyoldalú, felelősség nélküli elképzelései nem vizsgálják a tágabb hatásokat - vélekedett. A kormány nem támogat olyan klímavédelmi terveket, amelyek kockára teszik a gazdasági fejlődést és az energiaellátás biztonságát. (Sajátos módon az Energiaklub jelentése is szűklátókörűséggel vádolja a kormányanyagot, ami szerintük a műszaki szemléletet a társadalmi és környezeti szempontok fölébe helyezi.) Kaderják Péter úgy véli, a nemzetközi közvélemény is kiáll a magyar kormány klímaelképzelései mellett. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy a befektetők 7,2 milliárd euró értékben tettek ajánlatokat az állam zöld kötvényére. Ebből végül másfélmilliárdot fogadtak el, kedvező feltételek mellett. Meglátása szerint az éghajlatvédelemre és digitalizációra elkülönített uniós források szintén illeszkednek a kabinet elképzeléseibe. Ennek fényében a kormányt nem térítik le az Energiastratégiában és a NEKT-ben kijelölt útról a környezetvédők javaslatai - fogalmazott az államtitkár. Így most már azok végrehajtására összpontosítanak. Míg a NEKT-ek uniós vizsgálata szeptemberben várható, Írország még mindig adós a benyújtással - jegyezte meg Kaderják Péter.