Előfizetés

WHO: otthon is lehet sportolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 12:21

Fotó: Alyson Aliano/Image Source / AFP
Online edzéssel, tánccal, de akár videojátékozással is átmozgathatjuk magunkat.
A pandémia rengeteg változást hoz az életünkbe, amelyekhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Sokaknak az otthonuk a munkahelyükké is válik, de van, aki csak a lakásában érzi biztonságban magát, így szinte ki sem mozdul. Mint megírtuk, a hónapokig tartó otthonlétben olyan alapmozgások estek ki, amelyeket a hétköznapokban észre sem veszünk, így a legtöbben súlyos mozgáshiányos állapotba kerülhettek. 
A WHO szerint ennek nem kellene így lennie, ugyanis mozogni, sportolni, izmokat növelni, egyensúlyt fejleszteni otthon is lehet – olvasható az Egészségügyi Világszervezet Facebook-oldalán. Ha nem érezzük biztonságosnak az edzőtermeket, kereshetünk online tréningeket, de a tánc, az ugrálókötelezés vagy a videojátékok is átmozgatják a testet, persze fontos, hogy ezek ne csak egyszeri alkalmak legyenek.
Fontos, hogy a rendszeres edzés elkezdése, illetve az ahhoz való visszatérés fokozatosan történjen – hívta fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó edző. Olyan mozgásformát érdemes választani, ami nem terheli meg az ízületeket és fokozatosan szoktatja vissza vagy hozzá a terheléshez a keringési rendszert. 

A koronavírust semlegesítő, többször használható maszkot fejlesztettek ki Portugáliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.26. 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatás több mint 50 mosás után is fennmarad.
A Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust inaktiváló maszkon egy vállalatokból álló konzorcium és tudományos kutatóintézetek dolgoztak. A MoxAD-Tech elnevezésű textilmaszk sikeresen teljesített a teszteken, amelyeket a Joao Lobo Antunes Molekuláris Orvostudományi Intézetben (iMM) végeztek el - hozta nyilvánosságra a konzorcium szombaton. Készítői szerint a maszk olyan innovatív borítással készült, amely semlegesíti a koronavírust, amikor az érintkezik a maszk anyagával, és ez a hatás több mint 50 mosás után is fennmarad. A maszk különféle rétegből álló, vízálló és újrafelhasználható szövetből készült. Pedro Simas virológus elmondta: a tesztelés alatt a MOxAd-Tech maszk a vírusnak egy óráig kitéve a kórokozók 99 százalékát semlegesítette. A maszk hatását a nemzetközi szabványoknak megfelelően vizsgálták. Az iMM tesztjei előtt már a francia Pasteur Intézet is ellenőrizte a maszk antimikrobiális tulajdonságait a H1N1-vírus, valamint a koronavírus és a rotavírus ellen. A maszkot, amelyet Portugáliában gyártanak, tíz euróért (3500 forintért) hozzák forgalomba az országban és az Európai Unióban. A pandémia kitörése óta Portugáliában csaknem 50 ezer fertőzöttet regisztráltak. A betegségnek eddig 1716 halálos áldozata volt az országban. 

Szembetegséghez is vezethet a rosacea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.25. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Nyáron különösen oda kell figyelni a sokakat érintő bőrbetegség kezelésére, mert a napfény általában ront a tüneteken.
Az arcbőr középső részén megjelenő bőrpír, a rosacea apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség. Ritkán a törzsön és a végtagokon is megjelenhet a rezes bőrnek is nevezett betegség, amelynek oka ismeretlen, bár a családi hajlam és az öröklődés kimutatható. A rosacea a 30-60 éves korosztály körében gyakori jelenség, a legveszélyeztetettebbek a változókorba lépett, világos bőrű nők – mondta Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
Gyakran jár kellemetlen melegségérzettel, esetleg enyhe fájdalommal, kezdetben akár csak akkor, ha a hidegről a melegbe lépünk vagy többet éri a nap az arcot. Előrehaladott állapotban az érintett terület akár meg is vastagodhat, súlyos esetben az orron vörös, gumószerű megnagyobbodás (rhynophyma) alakulhat ki. Fontos az idejében megkezdett kezelés, mert ha az orr vagy az áll bőre megvastagodott, egyenetlenné vált, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni.

Csökkenti az önértékelést

Nem igazán közismert, hogy az elhanyagolt rosacea súlyos szembetegséghez is vezethet, a szem szárazságát, kipirosodását, a szemhéj gyulladását okozhatja, és végső esetben – bár csak ritkán – akár látásvesztést is eredményezhet. Lelki problémát azonban gyakran okoz: önértékelési zavarok, gátlásosság, leépülő emberi kapcsolatok, sőt, akár depresszió is állhat annak a sornak a végén, amelyet ez a jól látható probléma okozhat.
Az enyhébb és a legsúlyosabb tünetek között négy fázist különbözetnek meg a szakemberek. Már a legkisebbek jelentkezésekor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy meg lehessen akadályozni a betegség teljes kifejlődését – hangsúlyozta a szakorvos. „Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetei enyhíthetők, karbantarthatók. A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat.”

Napvédelemtől táplálkozásig

Mivel minden olyan behatástól érdemes óvakodni, ami vérbőséget okoz, a bőrgyógyász tanácsa szerint nyáron elsősorban a direkt napfényt ajánlott kerülni. Már az első napsugarak kibukkanásakor érdemes magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. Hasznosak lehetnek az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt kaphatóak kifejezetten rosaceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A megfelelő készítmények kiválasztásában célszerű szakorvos segítségét kérni, hogy megelőzzük a tünetek felerősödését. A hatásos szerek gyakran természetes antibakteriális hatású, ligetszépefélék családjába tartozó füzike kivonatot tartalmazzák. Alapozóból ne az olajos és viaszos bázisú készítményeket válasszuk, mert eltömítik a pórusokat, és még több baktérium telepedhet meg az amúgy is gyulladásra hajlamos bőrön. Érdemes kerülni a mentol, az alkohol, a varázsmogyoró, az eukaliptusz tartalmú kozmetikumokat, mert vérbőséget okoznak. Férfiaknál gyakran az aftershave-ek irritálják a rosaceás bőrt. A C-vitamin kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat – a legújabb kutatások szerint. Javasolt kerülni az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok kávét.