Előfizetés

Brazil gyűjtőé lett az olimpiai ötkarika

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 19:14
Pierre de Coubertin szobra a karikákkal
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
234 950 eurót fizetett Pierre de Coubertin rajzáért.
Száznyolcvanötezer euróért kelt el egy cannes-i árverésen az a rajz, amelyen a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai ötkarikát. Alexandre Debussy, a Cannes Encheres igazgatója azt mondta, egy brazil gyűjtő vásárolta meg az emléktárgyat, amely adókkal együtt 234 950 euróba került neki.
Az öt kontinenst szimbolizáló öt színes, egymásba fonódó karika 21x27,5 centis fehér vásznon látható. Coubertin 1913 augusztusában alkotta meg, a kész művet végül az első világháborút követően az 1920-as, antwerpeni olimpia megnyitója előtt mutatták be.
A vasárnapi aukción a sportritkaságok sorában elkelt a négy évtizeddel ezelőtti moszkvai olimpia eredeti fáklyája is. Az alumíniumból készült, 56 és fél centi hosszú 1980-as ereklyét, amelynek kikiáltási ára 1500 euró volt, az inkognitóját megőrző licitáló 2500 euróért vihette el.

WHO: otthon is lehet sportolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.27. 12:21

Fotó: Alyson Aliano/Image Source / AFP
Online edzéssel, tánccal, de akár videojátékozással is átmozgathatjuk magunkat.
A pandémia rengeteg változást hoz az életünkbe, amelyekhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Sokaknak az otthonuk a munkahelyükké is válik, de van, aki csak a lakásában érzi biztonságban magát, így szinte ki sem mozdul. Mint megírtuk, a hónapokig tartó otthonlétben olyan alapmozgások estek ki, amelyeket a hétköznapokban észre sem veszünk, így a legtöbben súlyos mozgáshiányos állapotba kerülhettek. 
A WHO szerint ennek nem kellene így lennie, ugyanis mozogni, sportolni, izmokat növelni, egyensúlyt fejleszteni otthon is lehet – olvasható az Egészségügyi Világszervezet Facebook-oldalán. Ha nem érezzük biztonságosnak az edzőtermeket, kereshetünk online tréningeket, de a tánc, az ugrálókötelezés vagy a videojátékok is átmozgatják a testet, persze fontos, hogy ezek ne csak egyszeri alkalmak legyenek.
Fontos, hogy a rendszeres edzés elkezdése, illetve az ahhoz való visszatérés fokozatosan történjen – hívta fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó edző. Olyan mozgásformát érdemes választani, ami nem terheli meg az ízületeket és fokozatosan szoktatja vissza vagy hozzá a terheléshez a keringési rendszert. 

A koronavírust semlegesítő, többször használható maszkot fejlesztettek ki Portugáliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.26. 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatás több mint 50 mosás után is fennmarad.
A Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust inaktiváló maszkon egy vállalatokból álló konzorcium és tudományos kutatóintézetek dolgoztak. A MoxAD-Tech elnevezésű textilmaszk sikeresen teljesített a teszteken, amelyeket a Joao Lobo Antunes Molekuláris Orvostudományi Intézetben (iMM) végeztek el - hozta nyilvánosságra a konzorcium szombaton. Készítői szerint a maszk olyan innovatív borítással készült, amely semlegesíti a koronavírust, amikor az érintkezik a maszk anyagával, és ez a hatás több mint 50 mosás után is fennmarad. A maszk különféle rétegből álló, vízálló és újrafelhasználható szövetből készült. Pedro Simas virológus elmondta: a tesztelés alatt a MOxAd-Tech maszk a vírusnak egy óráig kitéve a kórokozók 99 százalékát semlegesítette. A maszk hatását a nemzetközi szabványoknak megfelelően vizsgálták. Az iMM tesztjei előtt már a francia Pasteur Intézet is ellenőrizte a maszk antimikrobiális tulajdonságait a H1N1-vírus, valamint a koronavírus és a rotavírus ellen. A maszkot, amelyet Portugáliában gyártanak, tíz euróért (3500 forintért) hozzák forgalomba az országban és az Európai Unióban. A pandémia kitörése óta Portugáliában csaknem 50 ezer fertőzöttet regisztráltak. A betegségnek eddig 1716 halálos áldozata volt az országban.