Előfizetés

Velencében versenyez Mundruczó első angol nyelvű filmje

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.07.28. 16:26

Fotó: ZEROCOM/PIECES OF A WOMAN
A filmmustrát kizárólag offline rendezik meg szeptember 2. és 12. között.
Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjét a hivatalos versenyprogram válogatásába hívta a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, az első A-kategóriás versenymustra, amelyet a pandémia ellenére kizárólag offline rendeznek meg szeptember 2. és 12. között. Velence előírásainak megfelelően Mundruczó első külföldi gyártású, angol nyelvű alkotásának világpremierje a Lidón lesz. A film főbb szerepeiben Vanessa Kirby (A Korona) és a világhírű Shia LeBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Schleizinger, Benny Safdie és Sarah Snook is láthatóak.  A Velencei versenyprogram meglepően erős, igaz elsősorban szerzői filmesek munkáiból áll. Az amerikai Deadline magazin Mundruczót a meghívott rendezők között a legismertebb közé sorolja a francia Nicloe Garcia, az izraeli Amos Gitai és az olasz Gianfranco Rosi mellett. A verseny kívüli gálavetítések keretében mutatják be Quentin Dupieux, Roger Mitchell, Luca Guadagnino, alex Gibney és Abel Ferrara új műveit.  A Pieces of a Woman filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmje, a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együtt élni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre. Mundruczó és alkotótársa, Wéber Kata saját bevallásuk szerint ez az eddigi legszemélyesebb filmjük, és ezért izgalommal telve várják, hogy nézők elé kerülhessen.    A film forgatókönyvét Mundruczó Kornél mellett Wéber Kata jegyzi, melyet saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írt. A vágást Jancsó Dávid jegyzi, míg nemzetközi alkotótársak is csatlakoztak a stábhoz: a norvég Benjamin Loeb operatőr, a kanadai Sylvain Lemaitre látványtervező, illetve a világhírű, Oscar-díjas zeneszerző, Howard Shore. A Pieces of a Woman című film az amerikai-kanadai Bron Studios gyártásában a hazai Proton Cinema (Petrányi Viktória Executive Producer) közreműködésével készült. A film vezető producerei Kevin Turen és Ashley Levinson (Eufória), valamint Aaron Ryder (Arrival, Donnie Darko).

Meghalt Horváth Bálint operaénekes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 15:05

Fotó: Shutterstock
Türelemmel viselt hosszú és súlyos betegség után, 83 éves korában, ma hajnalban elhunyt Horváth Bálint, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese. 1968-ban a Bánk bánban, Ottóként lépett először színpadra. Vendégszerepelt Európa számos színpadán és Egyiptomban. Pályafutása alatt 24 fantasztikus főszerepet énekelt. A "Parasztbecsületben" például együtt lépett fel a világhírű Jelena Obrazcovával is.

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix gitárosa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 11:28

Fotó: Kozmix
„Ádám, néha mosolya mögé rejtett fájdalmaival és kitartásával-, máskor utánozhatatlan stílusával, kitárulkozásával mutatta meg mindannyiunknak, hogy az élet mennyire sokféle, változó és semmi sem múlik el anélkül, hogy nyomot ne hagyna bennünk” – írta az együttes.
Elhunyt Bíró Ádám, a Kozmix gitárosa. A halálhírt az együttes közölte a Facebook-oldalán. „Megrendült szívvel osztjuk meg veletek, hogy Bíró Ádám barátunk, zenésztársunk, aki kezdettől fogva oly sok kalandban és koncerten osztozott sikerünkben, eltávozott közülünk. Ádám, néha mosolya mögé rejtett fájdalmaival és kitartásával-, máskor utánozhatatlan stílusával, kitárulkozásával mutatta meg mindannyiunknak, hogy az élet mennyire sokféle, változó és semmi sem múlik el anélkül, hogy nyomot ne hagyna bennünk. Még a legreménytelenebb időkben is erőt sugárzott” – írták közleményükben.