Nem lesz közös „nemzeti orvosegyetem”

Publikálás dátuma
2020.07.28. 16:12
Képünk illusztráció
Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
Az erről szóló híreket valamennyi érintett felsőoktatási intézmény cáfolta.
Sem az orvos-, egészségtudományi egyetemek vezetésének, sem a fenntartató minisztériumnak nem szándéka egy közös orvosegyetem létrehozása – közölte megkeresésünkre a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Egyetem, miután arról érdeklődtünk, igazak-e a hírek, melyek szerint a négy orvosképző egyetem karainak összevonásával egy nagy „nemzeti orvosegyetem” jöhet létre. Múlt héten a szeged.hu írt arról, információik szerint szétverés előtt áll a Szegedi Tudományegyetem, az egészségügyi karokat elvehetik az intézménytől. A portál szerint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szeretne létrehozni egy nemzeti orvosegyetemet. A cikk alapjául a szegedi egyetem vezetőségének július 22-én kiadott állásfoglalása szolgált, amelyben leszögezték: az oktatási, kutatási, társadalmi és nemzeti célok eléréséhez alapfeltételnek tekintik az egyetem jelenlegi szervezeti egységének megőrzését. Az orvosképző egyetemek lapunknak küldött közös válaszukban most azt írták: intézményeik a felsőoktatás, kutatás, betegellátás vezető, nemzetközi szinten is legismertebb csúcsintézményei, melyek kiemelt bizalmat élveznek a magyar lakosság részéről is. „Így az egyetemek visszautasítanak minden olyan álhírt, ami a négy orvos-, egészségtudományi egyetem járványügyi veszélyhelyzetben is megmutatkozó példás együttműködését, és az elért sikerek kulcsát jelentő oktatás-kutatás-betegellátás egységét megbontja.” – fogalmaztak. Ugyanakkor célként jelölték meg a jelenlegi struktúra megtartása mellett a klinikák mint tudományos és oktatási gyakorlóterek további fejlesztését. „A magyar orvosképzés és ehhez kapcsolódó kutatás, és kiemelkedő színvonalú klinikai betegellátás sikerének alapja az orvos- és egészségtudományi egyetemek hármas egységének megtartása” – írták. Az viszont továbbra sem derült ki, ha nem az egészségügyi, orvosi karok kiszervezése, akkor pontosan mi állt a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységéért aggódó vezetői állásfoglalás hátterében. Kérdéseinket a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is elküldtük, választ egyelőre nem kaptunk. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.28. 16:17

A kormány szerint már több mint egymillióan töltötték ki az új konzultációs ívet

Publikálás dátuma
2020.07.28. 15:46

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Dömötör Csaba sikertörténetként tálalta, hogy ennyien reagáltak a kormány kérdéseire – igaz, az online válaszok hitelessége finoman szólva is kérdéses.
Már több mint egymillióan vettek részt a nemzeti konzultációban - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján  Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör szerint már 1 millió 96 ezren töltötték ki a kérdőívet, ami azt bizonyítja: a kérdések minden családot érintenek, ezért a magyarok szívesen el is mondják a véleményüket - írja az MTI. Az államtitkár arra ugyanakkor nem tért ki, hogy ebből hány volt a papíron visszaküldött ív – és mennyi az online konzultáció, amit könnyűszerrel lehet hamisítani: az azonnali.hu számolt be róla, hogy akár hamis email-cím megadásával is be lehet küldeni a válaszokat, ugyanarról a gépről pedig többször is el lehet postázni a kitöltött dokumentumot. Az 1,09 milliós szám akkor sem számítana kiugrónak, ha Dömötör kizárólag a papíralapon kitöltött ívekről beszél: a kormány június 15-től ugyanis 7,8 millió darab küldeményt kézbesíttetett ki egy hónap alatt – vagyis eddig csak az ívek mintegy nyolcadát küldhették vissza. A konzultációs anyag beküldési határideje augusztus 15., és kétséges, hogy a hátralévő mintegy két és fél hétben jönne meg igazán polgárok válaszadási kedve. 
Dömötör hozzátette, úgy tudja, a Miniszterelnöki Kabinetiroda még nem tett feljelentést konzultációs kérdőívek begyűjtése miiatt – ha azonban örvénytelenséget tapasztalnak, megteszik azt. Hangsúlyozta: törvénytelen, ha valaki megakadályozza, hogy a kérdőív eljusson az állampolgárhoz, ahogy az is, ha valaki jogi felhatalmazás nélkül személyes adatokkal gyűjti azokat.  
Dömötör meghatározása szerint így nem számít törvénytelennek Hadházy Ákos, Szél Bernadett és az ellenzéki pártok ívgyűjtő akciója.

Ők, állításuk szerint ugyanis  személyes adatok nélkül, önkéntes felajánlásból átadott íveket gyűjtenek, olyan választóktól, akik álcázott propagandának gondolják a kormány párbeszéd-kísérletét. 
Ez pedig nem is alaptalan feltételezés, tekintve, hogy az íven számos kérdést olyan irányítottan és kifejezetten sarkítottan fogalmaztak meg, amire csak igennel lehet válaszolni, a kormány érdekeinek megfelelően. ( Például: „Ön elutasítja Soros György tervét, amely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?” vagy, „Ön mit gondol, Magyarország védje meg a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlásoktól?”) 
Szerző
Frissítve: 2020.07.28. 17:26

Hálapénzek miatt elítélt nőgyógyászt tüntettek ki Veszprémben a Semmelweis-napon

Publikálás dátuma
2020.07.28. 13:53
Udvary János átveszi a kitüntetést
Fotó: Facebook/Csolnoky Ferenc Kórház
A főorvos államilag támogatott életmentő műtétekért is pénzt kért. Öt évre ítélték, de ez nem lehetett akadálya az igazgatói dicséretnek.
Ideje van a megbocsájtásnak – tudják ezt a veszprémi kórházban is, ahol egy felfüggesztett börtönbüntetését töltő főorvos, Udvary János kapott orvosigazgatói dicséretet július 30-án, a Semmelweis-napon.
A jelenetet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi közgazdász szúrta ki és tette közzé a 444.hu-n vezetett blogoldalán. Mint felidézte, Udvardyt a Veszprémi Járásbíróság 
tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”.

Mindezért 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró tanács. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék a letöltendő börtönbüntetés alól jogerősen mentesítette úgy, hogy a 3 év 6 hónapi büntetését 2 évnyire mérsékelték, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették.
Az orvostársadalomban sokan meghökkentek az enyhe ítélet láttán – írja a blogoldal. Néhányan etikai eljárást kezdeményeztek a nőgyógyász ellen; ez Kincses Gyula (a Magyar Orvosi Kamara jelenlegi elnöke – a szerk.) közbenjárásával meg is történt, de az elsőfokú etikai bizottság Udvary doktort mindössze megrovásban részesítette, az orvosi kamara pedig fél évre eltiltotta őt a praktizálástól.
A kényszerpihenő letelte után Udvary újra munkába állt a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, abban az intézményben, ahol korábban is dolgozott.
A felfüggesztett börtön csodálatos hatással lehetett a főorvosra – írja blogjában Kunetz Zsombor - mert az idei Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítették, a Veol.hu cikke alapján a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő jelenlétében. (A Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Facebook-oldalán Udvary 2 perc 03 másodpercnél veszi át az elismerést.)  
A helyzet azért is visszás, mert egy hasonló, hálapénzes vesztegetési ügyekben elítélt sebészt a Kúria döntése alapján ítéltek letöltendő börtönbüntetésre – a szigorú büntetést pedig precedensértékűnek tartotta a Magyar Orvosi Kamara is.
Szerző
Frissítve: 2020.07.28. 17:47