Előfizetés

Nem adják fel

Cs. E.
Publikálás dátuma
2020.07.28. 18:31

Fotó: Béres Márton / Népszava
Maroknyian voltak, ám annál nagyobb lelkesedéssel gyűltek össze kedd délután ott, ahol Lana del Rey és Robbie Williams is megmozgatta már a zenekedvelő közönséget: a Hajógyári Szigeten, a Nagyszínpad helyén. A flashmobon hol több, hol kevesebb zenei érzékkel énekelték az LGT Nem adom fel című slágerét. A villámcsődületet azzal a céllal hirdették meg, hogy felhívják a figyelmet a járványhelyzet miatt krízishelyzetben lévő zeneipari szereplőkre, arra a negyvenezer emberre, akik március óta munka nélkül vannak. Csörgővel és gitárokkal egyaránt jöttek emberek, és néhány perc erejéig mind együtt dúdoltuk, "nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben találsz, nem adom fel, míg nem robbanok szét, míg akad egy kerék, mit tovább vihetnék, mi tovább forog még". A belvárostól távoli helyszín és a kánikula azonban nem kedvezett az eseménynek, ezért a szervezők elmondták, a szerdára ígért kormányhatározat közzétételét követően, ha szükséges, egy frekventáltabb helyszínen megismétlik a megmozdulást.  

Velencében versenyez Mundruczó első angol nyelvű filmje

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.07.28. 16:26

Fotó: ZEROCOM/PIECES OF A WOMAN
A filmmustrát kizárólag offline rendezik meg szeptember 2. és 12. között.
Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjét a hivatalos versenyprogram válogatásába hívta a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, az első A-kategóriás versenymustra, amelyet a pandémia ellenére kizárólag offline rendeznek meg szeptember 2. és 12. között. Velence előírásainak megfelelően Mundruczó első külföldi gyártású, angol nyelvű alkotásának világpremierje a Lidón lesz. A film főbb szerepeiben Vanessa Kirby (A Korona) és a világhírű Shia LeBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Schleizinger, Benny Safdie és Sarah Snook is láthatóak.  A Velencei versenyprogram meglepően erős, igaz elsősorban szerzői filmesek munkáiból áll. Az amerikai Deadline magazin Mundruczót a meghívott rendezők között a legismertebb közé sorolja a francia Nicloe Garcia, az izraeli Amos Gitai és az olasz Gianfranco Rosi mellett. A verseny kívüli gálavetítések keretében mutatják be Quentin Dupieux, Roger Mitchell, Luca Guadagnino, alex Gibney és Abel Ferrara új műveit.  A Pieces of a Woman filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmje, a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együtt élni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre. Mundruczó és alkotótársa, Wéber Kata saját bevallásuk szerint ez az eddigi legszemélyesebb filmjük, és ezért izgalommal telve várják, hogy nézők elé kerülhessen.    A film forgatókönyvét Mundruczó Kornél mellett Wéber Kata jegyzi, melyet saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írt. A vágást Jancsó Dávid jegyzi, míg nemzetközi alkotótársak is csatlakoztak a stábhoz: a norvég Benjamin Loeb operatőr, a kanadai Sylvain Lemaitre látványtervező, illetve a világhírű, Oscar-díjas zeneszerző, Howard Shore. A Pieces of a Woman című film az amerikai-kanadai Bron Studios gyártásában a hazai Proton Cinema (Petrányi Viktória Executive Producer) közreműködésével készült. A film vezető producerei Kevin Turen és Ashley Levinson (Eufória), valamint Aaron Ryder (Arrival, Donnie Darko).

Meghalt Horváth Bálint operaénekes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 15:05

Fotó: Shutterstock
Türelemmel viselt hosszú és súlyos betegség után, 83 éves korában, ma hajnalban elhunyt Horváth Bálint, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese. 1968-ban a Bánk bánban, Ottóként lépett először színpadra. Vendégszerepelt Európa számos színpadán és Egyiptomban. Pályafutása alatt 24 fantasztikus főszerepet énekelt. A "Parasztbecsületben" például együtt lépett fel a világhírű Jelena Obrazcovával is.