index;sajtószabadság;

2020-07-28 20:44:02

Bodolai: Itt nem lesz se Origo, se Figyelő

Az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke szerint nincs romokban az újság, újjá lehet építeni.

Itt nem lesz se Origo, se Figyelő, ilyen terv, elvárás nincsen – állította kedden az RTL Híradónak Bodolai László. Az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke azt mondta, hiába mondott fel a 90 fős stábból szinte mindenki, szerinte nincs romokban az újság, újjá lehet építeni. Elismerte, hogy van némi felelőssége abban, hogy az indulatok ennyire elfajultak, de hangsúlyozta, nem parancsra cselekedett. 

- Mindenki arra vár, hogy kiderüljön, felmentik-e a munkavégzés alól, és ha igen, mikor – mondta lapunknak Munk Veronika, az Index leköszönő főszerkesztő-helyettese, hogyan zajlanak a felmondások.

Ugyanis a hírportált egyelőre az eredeti csapat működteti, a friss hírek mellett az elmúlt évek legfontosabb, legnagyobb visszhangot keltett cikkeit közlik újra. Munk szerint nincs probléma senki felmondásával, azaz a cégvezetés elfogadta, hogy az újságírók és szerkesztők többsége menni akar.

Kedden egyébként megszólalt a kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár is, aki elismételte a korábbi lapbezárások alkalmával már hangoztatott érvet, hogy ezek „magáncégek belügyei”. Majd azt mondta, az Index szétrobbanása hátterében Gyurcsány Ferenc állhat. A kormányközeli Origo pedig azt állította, híváslista bizonyítja, hogy Dull Szabolcs, a múlt héten kirúgott főszerkesztő többször hívta Dobrev Klárát. Részben erre reagálva Dull az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a vádak kreáltak, ugyanakkor politikai újságíróként munkája része volt, hogy politikusokkal beszéljen, úgy fideszesekkel, mint ellenzékiekkel. 

Megkérdeztük Bodolai Lászlót, hogy ő vagy valaki más adta-e ki a volt főszerkesztő híváslistáját. Az Index.hu Zrt. vezetője szerint sem ő, sem más a cégénél nem kérte ki a szolgáltatótól a listát, úgy látja, ez a Dull ellen indult lejáratókampány része. Igaz, korábban ő is azt állította, hogy a volt főszerkesztő baloldali politikusokkal tárgyalva robbantotta szét a lapot.