Bodolai: Itt nem lesz se Origo, se Figyelő

Publikálás dátuma
2020.07.28. 20:44

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke szerint nincs romokban az újság, újjá lehet építeni.
Itt nem lesz se Origo, se Figyelő, ilyen terv, elvárás nincsen – állította kedden az RTL Híradónak Bodolai László. Az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke azt mondta, hiába mondott fel a 90 fős stábból szinte mindenki, szerinte nincs romokban az újság, újjá lehet építeni. Elismerte, hogy van némi felelőssége abban, hogy az indulatok ennyire elfajultak, de hangsúlyozta, nem parancsra cselekedett.  - Mindenki arra vár, hogy kiderüljön, felmentik-e a munkavégzés alól, és ha igen, mikor – mondta lapunknak Munk Veronika, az Index leköszönő főszerkesztő-helyettese, hogyan zajlanak a felmondások. Ugyanis a hírportált egyelőre az eredeti csapat működteti, a friss hírek mellett az elmúlt évek legfontosabb, legnagyobb visszhangot keltett cikkeit közlik újra. Munk szerint nincs probléma senki felmondásával, azaz a cégvezetés elfogadta, hogy az újságírók és szerkesztők többsége menni akar. Kedden egyébként megszólalt a kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár is, aki elismételte a korábbi lapbezárások alkalmával már hangoztatott érvet, hogy ezek „magáncégek belügyei”. Majd azt mondta, az Index szétrobbanása hátterében Gyurcsány Ferenc állhat. A kormányközeli Origo pedig azt állította, híváslista bizonyítja, hogy Dull Szabolcs, a múlt héten kirúgott főszerkesztő többször hívta Dobrev Klárát. Részben erre reagálva Dull az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a vádak kreáltak, ugyanakkor politikai újságíróként munkája része volt, hogy politikusokkal beszéljen, úgy fideszesekkel, mint ellenzékiekkel.  Megkérdeztük Bodolai Lászlót, hogy ő vagy valaki más adta-e ki a volt főszerkesztő híváslistáját. Az Index.hu Zrt. vezetője szerint sem ő, sem más a cégénél nem kérte ki a szolgáltatótól a listát, úgy látja, ez a Dull ellen indult lejáratókampány része. Igaz, korábban ő is azt állította, hogy a volt főszerkesztő baloldali politikusokkal tárgyalva robbantotta szét a lapot.

Hidegfront érkezik zivatarok, jégeső, viharos szél kíséretében

Publikálás dátuma
2020.07.28. 19:15

Fotó: Shutterstock
Ezzel együtt több megyére a hőség, illetve zivatarveszély adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.
Előrejelzésük szerint zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A hidegfront hatására szerda reggelig az északi határvidéken néhol, szerdán napközben főleg az északi megyékben elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket jégeső, illetve viharos széllökés kísérhet. Az északkeleti tájakon heves - nagyobb méretű jéggel, illetve károkozó (90 kilométer/órásnál is erősebb) széllökésekkel járó - zivatarok is kialakulhatnak. Az esti órákra fokozatosan megszűnnek a zivatarok. A fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében hőség miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: szerdán főként a déli tájakon haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Az előrejelzés szerint a minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 27-34 fok között alakul szerdán.
Szerző

Visszavonná a főigazgató a hálapénzek miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetését

Publikálás dátuma
2020.07.28. 17:40
Udvary János átveszi a kitüntetést
Fotó: Facebook/Csolnoky Ferenc Kórház
Az orvosi kamara és az Emmi is kiakadt a döntés miatt: olyan nőgyógyász kapott dicséretet, aki pénzt követelt rákos betegek életmentő műtétjéért.
Elfogadhatatlannak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt elítélt veszprémi orvos kitüntetését - írta a távirati irodának eljuttatott közleményében Kásler Miklós tárcája. Azt is hozzáteszik, hogy „egyetértenek” Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójával, aki már kezdeményezte az elítélt orvos szakmai dicséretének visszavonását.
A Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász által kirobbant botrányról a Népszava is beszámolt: a tízrendbeli vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőgyógyász, Udvary János vád szerint előre kérte a hálapénzt rákbetegek életmentő műtétjének elvégzéséért, bár a műtéteket az OEP is támogatta. A férfit fél évre szakmája gyakorlásától is eltiltotta a Magyar Orvosi Kamara (MOK); A tiltás után a nőgyógyász korábbi munkahelyére tért vissza, felfüggesztett börtönbüntetése pedig nem jelentette akadályát, hogy idén júniusban a veszprémi kórház orvosigazgatója kitüntetésben részesítse, a Semmelweis-nap alkalmából. A dicséretet problémásnak tartotta a MOK és közleményük szerint aggályaikat telefonon jelezték a kórház főigazgatójának: azt is hangsúlyozták, hogy
„...Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.”

Az orvosi kamara úgy véli, mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt – a paraszolvencia rendszerének megszüntetéséhez azonvan mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon. Ezt segítené a Mok szerint az általuk szakmai alapon kidolgozott bértábla bevezetése is.
Szerző
Frissítve: 2020.07.28. 17:45