Előfizetés

Tevan: Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.07.30. 13:44

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főszerkesztő személye még rejtély.
„Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet, de ez az elmúlt években is így volt” – fogalmazott lapunknak Tevan Imre, az Index újonnan felálló stábjának frissen megbízott főszerkesztő-helyettese. Szerinte megfelelő garanciákat kapott Bodolai Lászlótól, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökétől, hogy közvetlen politikai befolyástól mentesen tudnak majd dolgozni, erről titoktartási kötelezettség nélkül nyilatkozhatna a nyilvánosság előtt, ha mégis bekövetkezne. Felvetésünkre, hogy nem csak közvetlen politikai utasításokkal, hanem gazdasági, pénzügyi eszközökkel is ellehetetleníthető egy szerkesztőség munkája, Tevan azt válaszolta: ebben az Index nem egyedülálló, hanem a hazai médiapiacon számos, az Indexhez hasonlóan függetlenül dolgozó szerkesztőséggel megtörténhet ugyanez. „Találgatni lehet, de valamilyen különös okból ez nem mindig történik meg” – mondta Tevan. Hogy ilyen háttérrel mégis miért vállalta el a feladatot, Tevan úgy válaszolt: mindig is kereste a lehetőséget, hol tud független újságíróként dolgozni, úgy gondolja, ennek feltétele – még ha Damoklész kardja lebeg is az Index felett – egyelőre biztosítottak. Hozzáfűzte, hogy a veszély ellenére amíg a függetlenül működhetnek, addig dolgozni kíván, mint ahogy szerinte az történt Sáling Gergő főszerkesztő menesztése után az Origónál is. Tevan maga jelentette be érkezését Facebook-oldalán, ahol a távozó indexesekre tekintettel megjelentek a kollegialitását firtató megjegyzések is. „Komoly lelkiismeretfurdalással nézek szembe” – reagált lapunknak Tevan, hozzátéve, hogy ez vegyül azzal, hogy ugyanakkor lelkesedik egy független, kritikus hírportál kialakításáért is. A szerkesztőséget csütörtökön meg is látogatta, tapasztalata szerint rendesen viselkedtek vele a felmondási idejüket töltő kollégák, akiket méltatott amiatt, hogy ilyen érzelmileg nehéz körülmények között is foglalkoznak a cikkekkel. Elmondta azt is, hogy őt keresték meg Bodolaiék a feladattal, nem ő jelentkezett a főszerkesztő-helyettesi pozícióba, amit kilenc év után tölt be ismét az Indexnél. Kérdésünkre, hogy ki lehet az Index főszerkesztője, nem állt módjában választ adni, de kontextus szerint már megvan a személye. „Nem értem, hogy miért nem nevezték még meg, hogy ki lesz” – tette hozzá.
Megkeresésünkre Bodolai László csütörtökön azt mondta, hogy nem állapodtak még meg főszerkesztővel, egyelőre anélkül fog működni az Index.

Elmaradnak nagy fesztiválok, helyettük támogatott garázskoncerteket szervez a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.30. 10:57

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A járvány második hulláma előtt nem kockáztatnánk meg a tömegrendezvényeket – magyarázta Gulyás Gergely.
A járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket jelentett be csütörtöki kormányinfóján Gulyás Gergely. A kancelláriaminisztert emlékeztetett, hogy bár Magyarország a vírus első hullámát legsikeresebben kezelő országok közé tartozik, de az is látszik, hogy ez csak részeredmény, hiszen a második hullám közeledik – Magyarországon még stagnál a helyzet, de Szerbiában 910-ről 1417-re nőtt a fertőzöttek száma egymillió főre vetítve, Koszovóban pedig 2630 esetről 3360-ra, az egymilliós összevetésben – mindössze pár hét leforgása alatt.  A környező országok többségében romlott a helyzet, és ez a világtendencia is. A hatályban lévő szabályokon nem szabad lazítani, a cél az, hogy szeptember elsejével elkezdhető legyen a megszokott iskolai oktatás.
Augusztus 15-e után sem lesznek viszont nagy létszámú (500 fő feletti) zenés-táncos rendezvények

– tette hozzá Gulyás, aki szerint a kormány semmilyen kockázatot nem szeretne vállalni. A miniszter szerint a kabinet 5,3 milliárd forinttal segítené ki a zenésztársadalmat – garázskoncert-sorozatot indítanak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezénylésével. A cigány zenészeket ezen belül külön támogatnák, a fenti keretből 800 millió forintot ők kapnak majd. 

Lemond a kormány a Hajógyári-szigetre tervezett gátról

A szerdai kormányülésen az is eldőlt, hogy a kormány semmilyen árvízvédelmi beruházást nem erőltet a Hajógyári-szigeten, bár a védekezés terveit elkészítjük – mondta a kancelláriaminiszter, aki szerint nem akarnak az önkormányzatok akarata ellenére is gátat építeni a szigeten; ezzel együtt a Velencei-tóhoz költöztethetik a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát.  

Ferencváros megkapja az óriási kézis arénát

A sportakadémia költöztetése mellett egy másik nagy sportberuházásról is döntés született: a becslések szerint nettó 74-78 milliárd forintból épülő, felülről óriási káddugóra emlékeztető kézilabda-csarnokot Ferencvárosnak adja az Orbán-kabinet.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy már 1,19 millióan töltötték ki papíron vagy online formában a nemzeti konzultációs íveket. Utóbbi formáról ugyanakkor köztudott, hogy a kitöltés hitelessége nem ellenőrizhető, hiszen akár valótlan email-cím megadásával, vagy kreált címmel is kitölthető az ív.
A Magyar Nemzet kérdésére – hol tartanak a főváros és az innovációs tárca tárgyalásai a 3-as metró felújításáról – Gulyás azt mondta, információi szerint a BKK még nem tudott megállapodni a felújítás folytatásáról a kivitelező Swietelskyvel.

Selyemzsinór a 24.hu-nak?

A lap baloldalon belüli hatalmi harcnak titulálta az Index munkatársainak felmondását, majd megkérdezte erről Gulyást. A miniszter erre azt mondta, hogy a kormány nem szól bele a sajtószabadságot érintő ügyekbe – majd egy oldalvágással megjegyzést tett egy laptulajdonosra, aki miközben beosztottjainak bérét csökkenti a járvány miatt, osztalékot vesz ki médiacégéből. Bár Gulyás nem említett neveket, a kormányzati sajtó lejáratókampányából egyértelműen kiderül, hogy Varga Zoltánra, a Centrál Média vezetőjére célzott.  A kormányzati vádaskodást ugyanakkor Varga határozottan tagadta a Média1 című lapnak adott nyilatkozatában. Az Index szétesése után Gulyás megjegyzése burkolt figyelmeztetés és üzenet is lehet a második legnagyobb független hírportál, a 24. hu felé. Személyes véleményt viszont nem akart közölni az Index sorsáról, csak annyit mondott, hogy szerinte senki, még az elküldött főszerkesztő, Dull Szabolcs sem állította, hogy az Indexet külső politikai befolyás, nyomás érte volna. Tegyük hozzá, Dull azt is hangsúlyozta: a nyomásgyakorlásnak egy formája az is, hogy a szerkesztőség szervezetére érkezik a nyomás – szerinte pedig az elmúlt hetekben, hónapokban pont ez történt a lapnál.

Lánchíd-ügyben a fővárosra várnak Gulyásék

A Lánchíd felújításáról is érkezett kérdés – Gulyás szerint a kormány ebben szívesen segítene, de ehhez az kellene, hogy újra ülésezzen a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amit legutóbb a főváros kérésére halasztottak el. A híd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás hamarosan elstartolhat, a kivitelezéshez azonban mindenképp szükség lesz a kormányzat által már megígért, 6 milliárdos támogatásra – emellett, a főváros saját forrásaira és némi hitelre is.
Gulyás Gergely a felvetésre nem akarta elárulni, hogy Orbán Viktor idén itthon vagy külföldön nyaral  – ahogy azt sem, hogy  a miniszterelnök tényleg Alsóörsről, veje rezidenciájáról posztolta azt a Facebook-bejegyzést, hogy „Több Balaton, kevesebb Brüsszel”. Szerinte a magánélet védelme erre is kiterjed, ám azt hozzátette, hogy a járványügyi szabályokat a kormány tagjai is betartják.
A kormányinfón szóba kerültek a külföldről hazaérkezők tesztelésére vonatkozó szabályok is – korábban a 444.hu írt arról, hogy észvesztő hivatali labirintusba kerülnek azok, akik egy sárga vagy piros kockázati besorolású országból térnek haza – Gulyás Gergely szerint azonban egyértelmű a helyzet: a teszteléshez el lehet hagyni a karantént, a július 31. után végzett tesztekért pedig már fizetni is kell. Ahhoz, hogy valakit egészségesnek nyilvánítsanak, két teszt elvégzésére van szükség.
Gulyás Gergely szólt a Magyar Posta helyzetéről is: mint mondta, az állami vállalatnál csak akkor jöhet béremelés, ha azt az Európai Bizottság is engedélyezi, a kormány azonban támogatja a postások fizetésének fejlesztését.

Megvan az új Index főszerkesztő-helyettese

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.30. 10:41

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Visszatér a portálhoz a korábbi főszerkesztő-helyettes, aki egyszemélyes barométerrel védené ki a lapot érő politikai támadásokat.
Tevan Imre, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, az Origo korábbi felelős szerkesztője visszatér az Indexhez, ő lesz a lap egyik főszerkesztő-helyettese – derül ki az újságíró Facebook-bejegyzéséből, melyet a 24.hu idézett. Tevan bejegyzése elején megjegyzi:
„nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok.”

Tevan Imre szerint a legegyszerűbb azt gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett, és „ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság”. De ő biztos abban, hogy
„a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor.”

Azt írja, ezzel együtt nagyon sokat gondolkozott azon, hogy újra elvállalja-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgták.
A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehetett normális és vállalható újságot csinálni

– tette hozzá.

Megjegyzi, a felkérésre úgy mondott igent, hogy a szerződése titoktartási klauzulájába beleírják, hogy arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak. „Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam” – zárja bejelentését az Index új főszerkesztő-helyettese.