Index.hu;

2020-07-30 13:44:23

Tevan: Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet

A főszerkesztő személye még rejtély.

„Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet, de ez az elmúlt években is így volt” – fogalmazott lapunknak Tevan Imre, az Index újonnan felálló stábjának frissen megbízott főszerkesztő-helyettese. Szerinte megfelelő garanciákat kapott Bodolai Lászlótól, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökétől, hogy közvetlen politikai befolyástól mentesen tudnak majd dolgozni, erről titoktartási kötelezettség nélkül nyilatkozhatna a nyilvánosság előtt, ha mégis bekövetkezne.

Felvetésünkre, hogy nem csak közvetlen politikai utasításokkal, hanem gazdasági, pénzügyi eszközökkel is ellehetetleníthető egy szerkesztőség munkája, Tevan azt válaszolta: ebben az Index nem egyedülálló, hanem a hazai médiapiacon számos, az Indexhez hasonlóan függetlenül dolgozó szerkesztőséggel megtörténhet ugyanez. „Találgatni lehet, de valamilyen különös okból ez nem mindig történik meg” – mondta Tevan.

Hogy ilyen háttérrel mégis miért vállalta el a feladatot, Tevan úgy válaszolt: mindig is kereste a lehetőséget, hol tud független újságíróként dolgozni, úgy gondolja, ennek feltétele – még ha Damoklész kardja lebeg is az Index felett – egyelőre biztosítottak. Hozzáfűzte, hogy a veszély ellenére amíg a függetlenül működhetnek, addig dolgozni kíván, mint ahogy szerinte az történt Sáling Gergő főszerkesztő menesztése után az Origónál is.

Tevan maga jelentette be érkezését Facebook-oldalán, ahol a távozó indexesekre tekintettel megjelentek a kollegialitását firtató megjegyzések is. „Komoly lelkiismeretfurdalással nézek szembe” – reagált lapunknak Tevan, hozzátéve, hogy ez vegyül azzal, hogy ugyanakkor lelkesedik egy független, kritikus hírportál kialakításáért is. A szerkesztőséget csütörtökön meg is látogatta, tapasztalata szerint rendesen viselkedtek vele a felmondási idejüket töltő kollégák, akiket méltatott amiatt, hogy ilyen érzelmileg nehéz körülmények között is foglalkoznak a cikkekkel.

Elmondta azt is, hogy őt keresték meg Bodolaiék a feladattal, nem ő jelentkezett a főszerkesztő-helyettesi pozícióba, amit kilenc év után tölt be ismét az Indexnél. Kérdésünkre, hogy ki lehet az Index főszerkesztője, nem állt módjában választ adni, de kontextus szerint már megvan a személye. „Nem értem, hogy miért nem nevezték még meg, hogy ki lesz” – tette hozzá.

Megkeresésünkre Bodolai László csütörtökön azt mondta, hogy nem állapodtak még meg főszerkesztővel, egyelőre anélkül fog működni az Index.