A Notre Dame leégésekor a levegőbe került ólmot mutattak ki a párizsi mézekben

Publikálás dátuma
2020.07.30. 14:39

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
A „megfüstölt” kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja négyszer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké és 3,5-ször magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.
Megemelkedett ólomszintet mutattak ki azokban a mézmintákban, amelyeket a lángoló Notre-Dame-székesegyházból felszálló füst útjában lévő kaptárakból gyűjtöttek be három hónappal a tavaly áprilisi tűzvész után. A kanadai Brit Kolumbia Egyetem kutatói különböző fémek koncentrációit vizsgálták a párizsi kaptárakból tavaly júliusában begyűjtött 36 mézmintában – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Az Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban publikált eredmények szerint
noha az ólomszint mindegyik minta esetében az Európai Unió által engedélyezett határértéken belül mozgott, a „megfüstölt” kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja négyszer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké és 3,5-ször magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.

„A tűvész éjszakáján uralkodó széljárás alapján pontosan behatárolható a füstcsóva mozgásának iránya” – magyarázta Kate Smith, a tanulmány vezető szerzője.
„Azokban a mézekben mértünk megemelkedett ólomszintet, amelyeket a csóva útjába eső kaptárakból gyűjtöttek be”

– tette hozzá a szakember.

A kutatók egy 2018-as párizsi mézkeverékkel, valamint egy 2017-ben a kelet-franciaországi Auvergne-Rhone-Alpes régióból begyűjtött mézmintákkal is összevetették a tűzvész utánról származó mintákat. A legmagasabb ólomkoncentrációt – grammonként 0,08 mikrogrammot – a székesegyháztól öt kilométerre nyugatra lévő kaptárból származó mintában mutatták ki. A tűzvész előtt begyűjtött párizsi mintákban grammonként 0,009 mikrogrammnyi ólmot, míg az Auvergne-Rhone-Alpes régióból származókban grammonként 0,002-0,009 mikrogrammot mértek. Az Európai Unió grammonként 0,10 mikrogrammban maximalizálja a szirupok, édesítők és gyümölcslevek ólomtartalmát. Az ólom gyakori építőanyag volt a 12. századi Párizsban, amikor a Notre-Dame-ot építették. A székesegyház teteje és huszártornya több száz tonna ólmot tartalmazott, amelynek döntő része egyszerűen elolvadt a tűzben, jelentős része azonban a levegőbe került.
„Az, hogy a Notre-Dame huszártornya tele volt ólommal, egészen egyedülálló kutatási lehetőséget teremtett” – mondta Dominique Weis, az egyetem munkatársa.
„Sikerült kimutatnunk, hogy a méz is egy hasznos jelzője lehet a környezetszennyezésnek olyan intenzív környezetkárosító események után, mint amilyen a Notre-Dame-i tűzvész volt”

– tette hozzá.

Ólomszennyezést hatástalanítanak a tűzvész után egy közeli iskola udvarán
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Szerző

Letagadták, hogy koronavírus-fertőzöttek – Akár öt év börtönt is kaphat három nő Ausztráliában

Publikálás dátuma
2020.07.30. 13:48

Fotó: PATRICK HAMILTON / AFP
Jelenleg karanténban vannak, egy hónap múlva kell bíróság elé állniuk.
Akár öt év börtönbüntetést is kaphat három nő Ausztráliában, mert letagadták, hogy koronavírustól fertőzöttek, amikor Melbourne-ből visszatértek Brisbane-be – adta hírül csütörtökön az ausztrál média. A 19 és 21 év közötti nők a „járványhatárőrségnek” hazudtak, mert el akarták kerülni, hogy karanténba kényszerüljenek. A hatóságok tudomása szerint
mindhárman részt vettek Melbourne-ben egy 20-25 fős összejövetelen, amelyről később kiderült, hogy a vírus melegágya volt.

Melbourne-t a rendőrség le is zárta három hétre. Ausztráliában öt év szabadságvesztéssel is sújtható a csalás, a köz egészségének veszélyeztetése címén pedig 13 ezer ausztrál dolláros – 2,8 millió forintnyi – bírság róható ki.
„Nem tűrjük az ilyen félrevezetést, emberek egészségének kockáztatását”

– mondta a rendőrség egyik szóvivője.

A három nő jelenleg karanténban van, egy hónap múlva kell bíróság elé állniuk.
Szerző

Az isztambuli egyezmény alkotmánybírósági vizsgálatát kezdeményezte a lengyel kormányfő

Publikálás dátuma
2020.07.30. 13:35

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Mateusz Morawiecki azt mondta, az egyezmény sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy kezdeményezte az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményének alkotmánybírósági vizsgálatát. Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány „részben osztja” a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel, valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket. Morawiecki azután fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviselő lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló, Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált isztambuli egyezmény felmondását.
Szerző