Koronavírus: tovább szűkítette az EU biztonságosnak ítélt országok listáját

Publikálás dátuma
2020.07.30. 16:55

Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
A listáról két héttel ezelőtt Montenegró és Szerbia, csütörtökön Algéria került le.
Az Európai Unió felülvizsgálta és tovább szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba - közölte az Európai Unió Tanácsa csütörtökön. Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsoroló listáját. A csütörtöki tájékoztatás szerint a listán jelenleg Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay szerepel. A listáról két héttel ezelőtt Montenegró és Szerbia, csütörtökön Algéria került le. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik - közölték. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba. Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzések számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli, vagy az alatti. A listát kéthetente vizsgálják felül.
Szerző

Trump halasztani akarja az elnökválasztást

Publikálás dátuma
2020.07.30. 16:50
US President Donald Trump delivers the State of the Union address
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
A javaslat egyenértékű a fehér zászló kitűzésével, de megvalósulásának esélye a zéróhoz közelít.
Az Egyesült Államok elnöke csütörtökön váratlan internetes bejegyzés-folyamban felvetette az elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét. Donald Trump a járványhelyzetre hivatkozott, szerinte novemberben nem lehet biztonságosan megrendezni a választást, a levélszavazás viszont manipulálható. Az ötlet derült égből jött villámcsapás, hiszen Trump egészen mostanáig az iskolák szeptemberi megnyitását sürgette, ami szerinte nem fenyegeti a lakosság egészségét. Az amerikai választásokat – mint azt a Népszava márciusban megírta – szinte lehetetlen elhalasztani. Nem világos, hogy Trump tisztában volt-e ezzel a tweetek közzétételekor, de a politikai és médiareakció rögtön emlékeztette rá: az ő és alelnöke mandátuma az alkotmány értelmében január 20-án lejár. A november 3-i választásokat még a törvényhozás két házának – egyébként kizárt - egyetértésével is legfeljebb néhány héttel lehetne késleltetni, mert az elektori testületnek az alkotmány értelmében december 3-án össze kell ülnie eldönteni az eredményt. Az új összetételű kongresszus január 3-án tartja alakuló ülését, január 20-án délben pedig mindenképpen beiktatják az elnököt. Ha nem tartanák meg a választást, akkor átmenetileg a képviselőház elnöke, a demokrata párti Nancy Pelosi válna államfővé. Trump húzása egyenértékű a fehér zászló kitűzésével. A felmérések alapján az elnök Joe Bidennel szemben jelentős, nehezen behozható hátrányban, fő reménye, a gazdaság pedig szabadesésben van: idén már 32,9 százalékkal, ezen belül a 2. negyedévben 9,5 százalékkal zsugorodott és semmi esély a Trump által beharangozott 3. negyedévbeli csodálatos feltámadásra. A demokrata párti ellenzék véleményét el lehet képzelni, a republikánusok elutasítják az amerikai elnök felvetését.
Frissítve: 2020.07.31. 10:36

A Notre Dame leégésekor a levegőbe került ólmot mutattak ki a párizsi mézekben

Publikálás dátuma
2020.07.30. 14:39

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
A „megfüstölt” kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja négyszer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké és 3,5-ször magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.
Megemelkedett ólomszintet mutattak ki azokban a mézmintákban, amelyeket a lángoló Notre-Dame-székesegyházból felszálló füst útjában lévő kaptárakból gyűjtöttek be három hónappal a tavaly áprilisi tűzvész után. A kanadai Brit Kolumbia Egyetem kutatói különböző fémek koncentrációit vizsgálták a párizsi kaptárakból tavaly júliusában begyűjtött 36 mézmintában – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Az Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban publikált eredmények szerint
noha az ólomszint mindegyik minta esetében az Európai Unió által engedélyezett határértéken belül mozgott, a „megfüstölt” kaptárakból származó mézek átlagos ólomkoncentrációja négyszer magasabb volt, mint a Párizs környéki területekről származóké és 3,5-ször magasabb, mint a tűzvész előtt begyűjtötteké.

„A tűvész éjszakáján uralkodó széljárás alapján pontosan behatárolható a füstcsóva mozgásának iránya” – magyarázta Kate Smith, a tanulmány vezető szerzője.
„Azokban a mézekben mértünk megemelkedett ólomszintet, amelyeket a csóva útjába eső kaptárakból gyűjtöttek be”

– tette hozzá a szakember.

A kutatók egy 2018-as párizsi mézkeverékkel, valamint egy 2017-ben a kelet-franciaországi Auvergne-Rhone-Alpes régióból begyűjtött mézmintákkal is összevetették a tűzvész utánról származó mintákat. A legmagasabb ólomkoncentrációt – grammonként 0,08 mikrogrammot – a székesegyháztól öt kilométerre nyugatra lévő kaptárból származó mintában mutatták ki. A tűzvész előtt begyűjtött párizsi mintákban grammonként 0,009 mikrogrammnyi ólmot, míg az Auvergne-Rhone-Alpes régióból származókban grammonként 0,002-0,009 mikrogrammot mértek. Az Európai Unió grammonként 0,10 mikrogrammban maximalizálja a szirupok, édesítők és gyümölcslevek ólomtartalmát. Az ólom gyakori építőanyag volt a 12. századi Párizsban, amikor a Notre-Dame-ot építették. A székesegyház teteje és huszártornya több száz tonna ólmot tartalmazott, amelynek döntő része egyszerűen elolvadt a tűzben, jelentős része azonban a levegőbe került.
„Az, hogy a Notre-Dame huszártornya tele volt ólommal, egészen egyedülálló kutatási lehetőséget teremtett” – mondta Dominique Weis, az egyetem munkatársa.
„Sikerült kimutatnunk, hogy a méz is egy hasznos jelzője lehet a környezetszennyezésnek olyan intenzív környezetkárosító események után, mint amilyen a Notre-Dame-i tűzvész volt”

– tette hozzá.

Ólomszennyezést hatástalanítanak a tűzvész után egy közeli iskola udvarán
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Szerző