Postásbérek: a kormány levelez, a dolgozók sztrájkolnának

Publikálás dátuma
2020.07.30. 17:13

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A szakszervezetek 10 százalékos alapbéremelést kértek, miközben a Magyar Posta Zrt. egyszeri fizetéskiegészítést ajánlott.
– A kormány lényegében elismerte, hogy a postások bérkövetelései jogosak, megoldási javaslataink pedig elfogadhatóak. Csak az a kérdés, hogy miért kellett erre hónapokat várni, és mikor kapják meg emelt bérüket a dolgozók – így reagált a posta négy nagy érdekvédelmi szervezete sztrájkbizottságának szóvivője, a Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy „a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat.” Jelezte ugyanakkor, hogy mivel veszteséges vállalatról van szó, béremelés csak akkor lehetséges, ha ehhez az Európai Bizottság hozzájárul, ezért még csütörtökön levelet küldtek a brüsszeli testületnek. Kitért arra is: az emelés mértékéről tárgyalnak a szakszervezetekkel, és biztos benne, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, Brüsszel is jóváhagyja-e a támogatást. Tóth Zsuzsanna emlékeztetett, hogy a szakszervezetek 10 százalékos alapbéremelést kértek, miközben a Magyar Posta Zrt. egyszeri fizetéskiegészítést ajánlott. – Reméljük, a kormányzati álláspont változását is jelzi az, hogy Gulyás Gergely belátta, méltatlanul keveset keresnek a postások, vagyis nem egyszeri bérkiegészítésre, hanem alapbéremelésre van szükség – fogalmazott a Népszavának a szakszervezeti vezető. Hozzátette: örülnek, hogy most az Európai Bizottsághoz fordul a kormány, hiszen ők maguk is hónapok óta kérik, tegyék meg ezt. A Magyar Posta vezetése kezdetben arra hivatkozott, hogy az uniós versenyjogi szabályok alapján nem támogathatja a tulajdonos, azaz a magyar állam a céget. A szakszervezetek álláspontja szerint azonban közszolgáltatások esetében „az uniós irányelvek kifejezetten lehetővé teszik az adott tagállam számára, hogy az érintett vállalkozást állami forrásokból kompenzálja.” Ezt – hangoztatták régóta a szakszervezetek – csak be kell jelenteni az Európai Bizottságnál jóváhagyásra. A szakszervezeti vezető elmondta, pénteken ül össze a sztrájkbizottság, ott döntenek majd a következő lépésükről. Kérdésünkre hozzátette: már több ezer postai dolgozónál tájékozódtak arról, támogatnák-e a sztrájkot, és tapasztalataik szerint szinte mindenki egyetért a munkabeszüntetéssel.
Szerző

Letartóztatták a 250 milliós csalással gyanúsított szegedi képviselőt

Publikálás dátuma
2020.07.30. 14:57
Joób Márton
Fotó: Szeged.hu
Joób Márton és több munkatársa is rács mögé került, áfacsalás miatt kell felelniük.
Egy hónapra letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a több százmilliós áfacsalással gyanúsított Joób Mártont és a közvetlen munkatársait – írja a 24.hu. Joób az Összefogás Szegedért önkormányzati képviselője, egyben az MSZP politikusa – és egy szegedi cég vezetője; utóbbi minőségében számoltatják el most a nyomozók, hét másik gyanúsítottal együtt.
Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője a hírportál megkeresésére elmondta, a nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cég vezetőjének és két közvetlen munkatársának a harminc napos letartóztatását. Hozzátette, az ügyben lévő többi gyanúsított letartóztatásáról várhatóan csütörtök délután háromig döntenek.

Fiktív számlák jöttek a szórólapozásról

A főügyészség a szegedi képviselő mellett még hét férfinak a letartóztatását indítványozta az ügyben. Azzal gyanúsítják őket, hogy fiktív számlázással közel 250 millió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az ügyészség gyanúja szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság 2013. és 2017. vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az áfa adónemben fennálló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. Hogy leplezzék a bűncselekményt, a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, azaz Joób Márton, valamint a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, és a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy hárommillió forint adótartammal. 

Bizonyítékokat próbáltak meg eltüntetni

A főügyészség szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően megpróbált eltüntetni bizonyítékokat, és a rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt megpróbáltak rábírni arra, hogy változtassa meg a vallomását. És az eljárás során hamis nyilatkozattal próbáltak kivonni a bizonyítékok köréből olyan adathordozókat, amelyek terhelő adatokat tartalmaznak rájuk nézve. 
Joób elfogásáról lapunk is beszámolt; a történtek miatt a szegedi önkormányzat mosta kezeit."„Megdöbbenve értesültünk Joób Márton ügyéről, amiről semmilyen ismeretünk nem volt, és amelynek semmi köze nincs képviselői munkájához. Reméljük, hogy a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól" - válaszolták a hatósági eljárással kapcsolatban, a 444.hu kérdésére.
Szerző

Tevan: Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet

Publikálás dátuma
2020.07.30. 13:44

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főszerkesztő személye még rejtély.
„Orbán Viktor egy nap alatt meg tudná fojtani az Indexet, de ez az elmúlt években is így volt” – fogalmazott lapunknak Tevan Imre, az Index újonnan felálló stábjának frissen megbízott főszerkesztő-helyettese. Szerinte megfelelő garanciákat kapott Bodolai Lászlótól, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökétől, hogy közvetlen politikai befolyástól mentesen tudnak majd dolgozni, erről titoktartási kötelezettség nélkül nyilatkozhatna a nyilvánosság előtt, ha mégis bekövetkezne. Felvetésünkre, hogy nem csak közvetlen politikai utasításokkal, hanem gazdasági, pénzügyi eszközökkel is ellehetetleníthető egy szerkesztőség munkája, Tevan azt válaszolta: ebben az Index nem egyedülálló, hanem a hazai médiapiacon számos, az Indexhez hasonlóan függetlenül dolgozó szerkesztőséggel megtörténhet ugyanez. „Találgatni lehet, de valamilyen különös okból ez nem mindig történik meg” – mondta Tevan. Hogy ilyen háttérrel mégis miért vállalta el a feladatot, Tevan úgy válaszolt: mindig is kereste a lehetőséget, hol tud független újságíróként dolgozni, úgy gondolja, ennek feltétele – még ha Damoklész kardja lebeg is az Index felett – egyelőre biztosítottak. Hozzáfűzte, hogy a veszély ellenére amíg a függetlenül működhetnek, addig dolgozni kíván, mint ahogy szerinte az történt Sáling Gergő főszerkesztő menesztése után az Origónál is. Tevan maga jelentette be érkezését Facebook-oldalán, ahol a távozó indexesekre tekintettel megjelentek a kollegialitását firtató megjegyzések is. „Komoly lelkiismeretfurdalással nézek szembe” – reagált lapunknak Tevan, hozzátéve, hogy ez vegyül azzal, hogy ugyanakkor lelkesedik egy független, kritikus hírportál kialakításáért is. A szerkesztőséget csütörtökön meg is látogatta, tapasztalata szerint rendesen viselkedtek vele a felmondási idejüket töltő kollégák, akiket méltatott amiatt, hogy ilyen érzelmileg nehéz körülmények között is foglalkoznak a cikkekkel. Elmondta azt is, hogy őt keresték meg Bodolaiék a feladattal, nem ő jelentkezett a főszerkesztő-helyettesi pozícióba, amit kilenc év után tölt be ismét az Indexnél. Kérdésünkre, hogy ki lehet az Index főszerkesztője, nem állt módjában választ adni, de kontextus szerint már megvan a személye. „Nem értem, hogy miért nem nevezték még meg, hogy ki lesz” – tette hozzá.
Megkeresésünkre Bodolai László csütörtökön azt mondta, hogy nem állapodtak még meg főszerkesztővel, egyelőre anélkül fog működni az Index.
Témák
Index.hu
Frissítve: 2020.07.30. 15:50