Előfizetés

Megzuhant a külkereskedelem

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.07.31. 19:29

Fotó: Vytautas Kielaitis
A koronavírus járvány hatásai miatt májusban a kivitel euróban kifejezett értéke 28,6 százalékkal, a behozatalé 24,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva – közölte a KSH.
A gépek, szállítóeszközök exportja 16,7 százalékkal, az import 15,3 százalékkal csökkent, de így is 4 milliárd euró exporttöbblettel zárta az első öt hónapot, amiből 2,6 milliárd euró a közúti járművek forgalmából eredt, noha az exportjuk 28,6 százalékkal visszaesett. Az élelmiszerexport 4,2, az import 4,7 százalékkal nőtt és 938 millió euró aktívummal járt, amiből 689 millió euró a gabonakereskedelemhez kötődik. A feldolgozott termékek exportja 9,0 százalékkal, importja 2,3 százalékkal csökkent és 2,43 milliárd euró deficitet mutatott. A termékcsoportból kiemelkedik a gyógyszerek forgalma, ahol az export 17 százalékkal az import 28, százalékkal nőtt, de 368 millió euró exporttöbblet így is maradt. Az energiaimport euróban számolva 35,7 százalékkal csökkent, de az export is 28,6 százalékkal visszaesett. Az export 89,5 százaléka ment európai országokba, és az import 79,0 százaléka érkezett onnan. Az exporttöbblet öt hónap alatt 5,2 milliárd euró volt, amiből 1,5 milliárd euró aktívumot a Németországgal, 1 milliárd eurót a Romániával lebonyolított forgalom hozott. 

Cégek tucatjai egy székhelyen

M. I.
Publikálás dátuma
2020.07.31. 19:08

Fotó: Népszava
Az Opten félezer olyan cégtulajdonost talált, akik hajléktalanszállón laknak. Növelheti a céggel szembeni bizalmatlanságot, ha székhelyén sok másikkal osztozik.
Jelenleg közel 100 ezer olyan vállalkozás található Magyarországon, amely székhelyén legalább öt másik társasággal osztozik - állapítja meg az Opten. A legtöbb statisztikai mutató alapján ezeket érdemes az átlagosnál óvatosabban kezelni. Bár a jogi környezet engedi, sőt, szabályozza ezek működési kereteit, mégis van még hova fejlődni - közli a céginformációs szolgáltató. Sokszor természetes, ha egy adott címen több vállalkozás található. Ám az adatok számos figyelmeztető ellenpéldára is utalnak. Jelenleg több mint száz olyan hazai vállalkozást tartanak nyilván, amelynek székhelye egybeesik egy hajléktalanszálló címével. Ilyen szállásokon félezer cégtulajdonos lakik. Önmagában ez sem szabálytalan, mégis óvatosságra int. Korábban jellemző gyakorlatnak számított ugyanis, hogy cégeket nehéz helyzetű magánszemélyeknek játszottak át. Összességében látványos kapcsolat mutatható ki az adott címre bejegyzett vállalkozások száma és ezekhez köthető végrehajtások, vagy megszüntetési eljárások között. 32 ezer cég olyan címen működik, ahol egyszersmind több mint 100 vállalkozás található. Körükben a végrehajtás alá került cégek száma kétszeres, a felszámolás alá került cégek száma háromszoros, a kényszertörlés alá került cégek száma pedig ötszörös. Amíg 20 vagy annál kevesebb cég található egy címen, addig kevéssé nő meredeken a kedvezőtlen események aránya. Az ilyen eljárások magas száma, illetve az általános üzleti etikai környezet fokozott óvatosságra ad okot az ilyen csoportosulások esetében. Nem lehet általánosítani minden ilyen cím esetében, és a cégjogi környezet szigorodása is bizakodásra ad okot. Ezzel együtt azonban mindig érdemes körbenézni, hány vállalkozás cégtáblája található egy ajtó körül - fogalmaz az Opten.

Rozsdás hűtőben romlott húsok: fogyasztóvédelmi horrorra bukkantak egy budapesti étkezdében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.31. 18:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mázsa lejárt szavatosságú élelmiszert foglalt le a kormányhivatal a XIII. kerületben.
Több mint 360 kilogramm, fogyasztásra alkalmatlan, az egészségre veszélyes ételt vont ki a forgalomból a Pest Megyei Kormányhivatal egy fővárosi élelmiszerbolt és étkezde ellenőrzése során – mondta el pénteken az MTI-nek Tarnai Richárd, a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Tarnai beszámolója szerint a hivatal egy általános ellenőrzés során talált rá a különösen súlyos esetre a főváros XIII. kerületében. A lebuktatott élelmiszerüzlet és főként a raktárhelyiségek rendkívül koszosak, nem megfelelő higiéniai állapotúak voltak. 
A raktárban számos lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű terméket találtak, a kormányhivatal munkatársai 59 tétel, összesen 201 kilogramm élelmiszert azonnal kivontak a forgalomból. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a vevők ezekből vásároljanak - tette hozzá a kormánymegbízott.
Az üzlethez tartozó étkezdében hasonló állapotokat tapasztaltak a felügyelők, például szabálytalan körülmények között, rozsdás, szennyezett hűtőberendezésekben tárolták a húsokat. Az étkezdében szintén lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, nyomon követhetetlen termékeket találtak. A hatóság 53 tételt, 152 kilogramm húst azonnal kivont a forgalomból, amely a meleg idő miatt különösen indokolt volt - hívta fel a figyelmet Tarnai Richárd. A szabálytalanságok miatt eljárás indult. Az ügy még folyamatban van, de jogerős lezárása után a kormánymegbízott szerint akár több tízmillió forint is lehet a bírság. Tarnai  felidézte, 2012 után jelentős szigorítások léptek életbe, például a bírságok összegének emelése és a minősített esetek büntető törvénykönyvi kategóriába kerülése - ennek eredményeképpen pedig  10 százalék alá csökkent a szabálytalanságok aránya.