Szoptatási bizottságot hoz létre a kormány

Publikálás dátuma
2020.08.01. 13:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az anyatejes táplálásnál nincs fontosabb, a csecsemőgondozási díj is emelkedik egy év múlva.
A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére. A tárca szombaton - az anyatejes szoptatás világnapja, illetve az anyatejjel való szoptatás hetének kezdete alkalmából - azt közölte, hogy szakmai irányelvük a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja (UNESCO) ajánlásaival, miszerint az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólag anyatejes táplálás javasolt. Hangsúlyozták, hogy a szoptatás az anyánál csökkenti az emlő- és petefészekrák, valamint a magas vérnyomás kockázatát; a gyermeknél segíti a fertőző betegségek leküzdését, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket, pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak - tették hozzá. Emlékeztettek, a családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly mintegy 6,36 milliárd forinttal támogatott a kormány 50 szülészeti osztályt és 14 perinatális intenzív centrumot; további 3,4 milliárdból számos intézményben megteremtették a családközpontú szülészeti ellátás feltételeit, melyek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését, illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is. Emellett 2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj mértékét is emelik a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére - áll az Emmi közleményében.
Szerző
Témák
szoptatás

Ahol van mérőállomás, ott rossz a levegő a tiszti főorvos szerint

Publikálás dátuma
2020.08.01. 12:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ózonkoncentrációval van gond - a többi településről viszont nincsenek adatok.
Az ózon magas koncentrációja miatt tizenhat település levegője kifogásolt - olvasható a tisztifőorvosi Facebook-oldalon. A szombaton közzétett térkép szerint ezek a mérőállomással rendelkező települések: Budapest, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Sarród, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Esztergom, Vác, Kecskemét, Salgótarján, Eger, Szolnok és Debrecen. Az érintett helyeken a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára a déli, illetve a kora délutáni órákban nem javasolják intenzív fizikai munkavégzést, sportolást a szabadban. Aki teheti, a nap legmelegebb időszakában tartózkodjon bent - emelték ki, hozzátéve: szabadban tartózkodás esetén mindenki óvja magát a magas UV-sugárzástól. Az ózon koncentrációja a déli vagy kora délutáni órákban a legmagasabb, ekkor erősebb a napsugárzás mértéke. A következő napokban jelentős változás nem tapasztalható - írták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt közölte: szombaton az UV-B sugárzás nagyon magas lehet. 
Szerző

Az állami jogvédő felkérte a kormányt, hogy védje meg a Facebookon a véleménynyilvánítás szabadságát

Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:32
Péterfalvi Attila
Fotó: VAJDA JOZSEF / Népszava
A profilfelfüggesztést lényegében a magyar hatóságokhoz utalná Péterfalvi attila.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságelnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén, írja a Magyar Nemzet. Péterfalvi Attila szerint ellentétes a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával az, ahogyan a Facebook profilokat függeszt fel. – Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására – mondta el Péterfalvi. Aki azt szeretné, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia. Mert szerinte a véleménynyilvánítás így maradhatna valóban szabad.
Szerző
Frissítve: 2020.08.02. 10:44