Előfizetés

Ahol van mérőállomás, ott rossz a levegő a tiszti főorvos szerint

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 12:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ózonkoncentrációval van gond - a többi településről viszont nincsenek adatok.
Az ózon magas koncentrációja miatt tizenhat település levegője kifogásolt - olvasható a tisztifőorvosi Facebook-oldalon. A szombaton közzétett térkép szerint ezek a mérőállomással rendelkező települések: Budapest, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Sarród, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Esztergom, Vác, Kecskemét, Salgótarján, Eger, Szolnok és Debrecen. Az érintett helyeken a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára a déli, illetve a kora délutáni órákban nem javasolják intenzív fizikai munkavégzést, sportolást a szabadban. Aki teheti, a nap legmelegebb időszakában tartózkodjon bent - emelték ki, hozzátéve: szabadban tartózkodás esetén mindenki óvja magát a magas UV-sugárzástól. Az ózon koncentrációja a déli vagy kora délutáni órákban a legmagasabb, ekkor erősebb a napsugárzás mértéke. A következő napokban jelentős változás nem tapasztalható - írták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt közölte: szombaton az UV-B sugárzás nagyon magas lehet. 

Az állami jogvédő felkérte a kormányt, hogy védje meg a Facebookon a véleménynyilvánítás szabadságát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:32
Péterfalvi Attila
Fotó: VAJDA JOZSEF / Népszava
A profilfelfüggesztést lényegében a magyar hatóságokhoz utalná Péterfalvi attila.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságelnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén, írja a Magyar Nemzet. Péterfalvi Attila szerint ellentétes a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával az, ahogyan a Facebook profilokat függeszt fel. – Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására – mondta el Péterfalvi. Aki azt szeretné, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia. Mert szerinte a véleménynyilvánítás így maradhatna valóban szabad.

Szombat éjjel nincs Lánchíd

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.01. 11:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
Muszáj állagmegóvási munkákat végezni.
Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig. A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése.