Előfizetés

Hivatásos rendőrből is lehet iskolaőr

Juhász Dániel Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.03. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Paranccsal is átvezényelhetik az oktatási intézményekbe az egyenruhásokat. Az ORFK állítja, csak önkéntes alapon folyik a toborzás.
A rendőrök attól tartanak, hogy ha nem lesz elég alkalmas ember az iskolaőri munkára jelentkezők között, akkor az állományból vezényelnek majd át kollégákat az oktatási intézményekbe – mondta a Népszavának a Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkár-helyettese. Elmondása szerint erről több kapitányságról, Budapestről és vidékről is érkezett hozzájuk panasz, ráadásul nem csak a hivatásos állomány tagjai aggódnak emiatt, hanem az ezen a körön kívül eső rendőrségi munkavállalók is.
Dávid Tibor jogi védelmet ígért az aggódó tagoknak, azonban azt is megjegyezte, hogy a jogszabályok lehetőséget adnak az átvezénylésre. Az iskolaőrök is helyet kaptak ugyanis a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvényben, amely kimondja: a rendőröket szolgálati beosztásuk meghagyása mellett, évente négy hónapra beleegyezésük nélkül is átrendelhetik „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”. Évente egy hónapig pedig beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetők más feladatkörbe.
Az átvezénylés ráadásul országon belül bárhol történhet – mutatott rá Dávid Tibor. Ám a rendőrök nem csak az esetleges költözés miatt idegenkednek az iskolaőri feladatoktól. A ma kezdődő és egy hónapig tartó pedagógiai-pszichológiai felkészítés ugyanis egy profi rendőrnek is kevés lenne az átálláshoz: - Az embereink a bűnözőkkel való bánásmódhoz szoktak, nem a 16 éves, hangjukat próbálgató kamaszfiúk lecsillapításához. Nem véletlen, hogy a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó nyomozók is speciális kiképzésben részesülnek. Konfliktus pedig nem csak a gyerekekkel adódhat, hanem tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is – mondta az FRSZ főtitkár-helyettese. Hozzátette, a rendőri állomány jelenleg is túlterhelt a határvédelmi, útlevél-ellenőrzési feladatok miatt; az átvezénylések csak fokoznák a létszámhiányt.
Az iskolaőri munka egyébként nem lehet túl vonzó a már leszerelt rendőröknek sem: akik alkalmasak lennének a feladatra, azok most is többet keresnek az őröknek ígért havi bruttó 220-230 ezer forintnál. Az idősebb volt rendőrök pedig fizikai-mentális teszteken vérezhetnének el.
Az ügy kapcsán megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is. Kérdésünkre – miszerint valóban alkalmazhatnak-e fegyveres biztonsági őr kollégákat, illetve hivatásos rendőröket iskolaőrként a kapitányságok – az ORFK lényegében igennel felelt. Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy belső tájékoztatót tartott az iskolaőri feladatokra való felkészülésről és a jelentkezés lehetőségéről. Azt is megjegyezték ugyanakkor: „Az iskolaőri tevékenység ellátását önkéntes alapon, megfelelő személyek kiválasztása útján fogjuk biztosítani.”

Csaknem 1400-an jelentkeztek

Az ORFK közlése szerint július 28-áig már 1372 fő adta le jelentkezését az iskolaőri képzésre, a postán később befutó pályázatok miatt pedig ennél többen is próbálkozhattak. Ez szám szerint elég lenne a kijelölt, mintegy 500 iskola ellátáshoz, azonban a jelentkezők közül sokan lemorzsolódhatnak az egy hónapos gyorstalpalón: a reménybeli iskolaőrök augusztus 3-tól 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon vesznek részt, és a modulok mindegyike vizsgával zárul.

Zivatar, felhőszakadás és hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.03. 06:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 34 fok között valószínű.
A fővárosra és Pest, BaranyaBács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, FejérGyőr-Moson-Sopron, HevesKomárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, FejérGyőr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében felhőszakadások miatt is figyelmeztetnek.
Az előrejelzés szerint a déli óráktól az Alpokalján és a délnyugati térségében már kialakulhat zivatar, majd késő délután és este egy hozzávetőlegesen Pécs-Miskolc vonaltól északra, északnyugatra lehet több zivatar kialakulására számítani. Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél, esetleg nagyobb jég.
A napi középhőmérséklet a déli megyékben 25 fok körül, vagy kevéssel afelett alakulhat, a hőség miatt BaranyaBács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében vannak érvényben riasztások.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 34 fok között valószínű, késő estére 21, 27 fokra hűl le a levegő.

Hiába a propaganda, a többség uniópárti

Vas András
Publikálás dátuma
2020.08.03. 06:40

Fotó: AFP
Noha az Orbán-kormány elmúlt tíz évének retorikájában meghatározó szerepet játszott a Brüsszel-ellenes kommunikáció, a magyarok csaknem kétharmada (64 százaléka) még mindig az EU-tagság mellett szavazna – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített.
Az ellenzéki pártok szavazói közül a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum és az MSZP-Párbeszéd hívei markánsan, átlagosan tízből kilencen uniópártiak, de még a jobbikosok hatvan százaléka is a csatlakozásra voksolna. A kormánypártiaknál ez az arány csak 44 százalék, 38 százalékuk pedig ellenzi a tagságot. Az euró bevezetését a Fidesz-KDNP-sek valamivel kevesebb, mint harmada támogatná, 57 százalékuk viszont kifejezetten ellenzi. Egészen másként látják viszont az ellenzékiek, kétharmaduk ugyanis közös valutával fizetne: leginkább az MSZP-Párbeszéd hívei szeretnék az uniós pénz bevezetését (92 százalék), míg a legkevésbé a DK-sok (65 százalék). A kormánypártiak és az ellenzékiek között nagyobb az egyetértés ugyanakkor abban, hogy a magyar gazdaság felpörgetéséhez szükség van-e az uniós hitelprogramra: a Fidesz-KDNP híveinek 57 százaléka, míg a kormányellenesek 76 százaléka szerint kell a hitel. Abban viszont már megoszlanak a vélemények a két oldal között, hogy szükséges-e jogállamisági feltételekhez kötni a támogatásokat és a hitelprogramot, mint ahogyan abban sincs egyetértés: megtagadja-e az EU a kifizetéseket, ha nem teljesülnek ezek a követelmények. A kormánypártiaknak csak valamivel több, mint negyede ért ezzel egyet, az MSZP-Párbeszéd tábora, a DK-sok és a momentumosok viszont több mint 90 százalékban támogatnák az új rendszert. A jobbikosok esetében szintén magas (80 százalék) azoknak az aránya, akik egyetértenek a feltételekhez kötött kifizetésekkel. Ha viszont nem konkrét anyagi vonzattal jár a demokrácia megsértése miatti fellépés, akkor a kormánypárti szavazók is megengedőbbek, 50 százalékuk támogatna valamiféle szankciókat ebben az esetben. Az MSZP-Párbeszéd hívei és a momentumosok körében viszont mindenki elvárna ilyen lépéseket. Arról egyébként, hogy Magyarországgal szemben jelenleg is vizsgálat zajlik az demokrácia és jogállamiság normáinak megsértése miatt a lakosság csaknem háromnegyede hallott. Ötvenkét százalék valamilyen szinten jogosnak tartja az eljárást, s csak a megkérdezettek kevéssel több mint harmada szerint nincs ok erre. A Fidesz-KDNP-sek 80 százaléka úgy véli, hogy jogtalan a vizsgálat, míg az ellenzékiek közül a jobbikosok a leginkább kételkedők ezzel kapcsolatban, de ötből négyen még így is jogosnak tartják.