Előfizetés

Komoly jutalmat követel a PDSZ a digitális oktatásban megfáradt tanároknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.03. 13:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha a kormány szerint a távoktatás tényleg sikertörténet volt, akkor illene díjazni is a résztvevők munkáját – üzeni a szakszervezet.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólítja az EMMI-t és az ITM-et, hogy a kormányzat által eredményesnek ítélt digitális oktatási időszak végrehajtó szereplőinek felmerült költségeit, egyszeri készpénz, vagy béren kívüli juttatás (cafeteria) formájában ellensúlyozza - olvasható a szakszervezet közleményében. A PDSZ inkább az oktatásirányítás kudarcának látja a távoktatás időszakát: a témában készített felmérésük szerint a digitális munkarendben résztvevő tanárok fokozott stresszről, többletmunkáról,saját zsebből fizetendő költségekről, egészségkárosodásról számolnak be, és úgy látják, hogy oktatásirányítás intézményei képtelenek voltak konkrét segítséggel – vagy akár eszközökkel – hozzájárulni a távoktatás hatékony lebonyolításához. 
A többletmunkát ugyanakkor illik jutalommal is elismerni

ha már a kormány is sikertörténetként emlegeti ezt az időszakot – írja a szakszervezet, ami pedagógusonként nettó 100 ezer forint értékű egyszeri juttatás kifizetését kéri a kollégák részére. 
A szakszervezet szerint követelésük azért is megszívlelendő, mert „az őszi iskolakezdés még tartogathat nehézségeket a pedagógusok számára, fontos, hogy ezek leküzdésében motiváltak legyenek.”

Egy félbehagyott hotel is milliárdos bevételt hozott Tiborczék cégének (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.03. 13:17
Tiborcz István
Fotó: Népszava
Jó időben vették meg, majd adták el az épületet, csak az engedélyekre és az őrzésre kellett költeniük.
Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi, máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt, azzal, hogy hogy 2019 márciusában eladták az ingatlant egy alapkezelőnek – írja az Átlátszó.hu. A lap emlékeztet az mfor.hu értesülésére, miszerint a visegrádi hegyoldalban évek óta félkészen, tájsebként álló hotelt tulajdonló cégből (HOTEL VSGRD Kft.) hatalmas osztalékot vett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. A Longoria Holdingban pedig a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Zrt a többségi, egy Lexan Holding Zrt. nevű cég pedig kisebbségi tulajdonos.
Az ügyről először beszámoló Mfor a cégbírósági adatok alapján úgy számolt, hogy a HOTEL VSGRD Kft-nek a félkész hotel értékesítéséből 3,65 milliárd forint bevétele és számításaik szerint 1,21 milliárd forint nyeresége származott az ingatlan eladásából.
Az Átlátszó azonban a pontos, hitelesített összeget is szerette volna megismerni, ezért megkérdezték a Longoria többségi tulajdonosát, a BDPST Zrt-t, hogy a két év alatt, amíg a HOTEL VSGRD Kft-n keresztül a birtokolták az ingatlant, milyen változtatásokra került sor az épületben és a telken.  A válasz a BDPST Zrt. kommunikációs feladatait ellátó, a sok milliárdos kormányzati kommunikációs kampányokban is részt vevő Goodwill Communications Tanácsadó Kft.-től érkezett. Ebből kiderült, hogy a cég által hozzáadott érték a projektben nemzetközi tanácsadók bevonása, egy fejlesztési koncepció kidolgozása és a szükséges engedélyek megszerzése volt. Bár a Goodwill az mfor.hu-n megjelenő cikk több megfogalmazását is nehezményezte, azt  
az Átlátszó szerint nem tagadták, hogy a Hotel VSGRD Kft. a félkész szálloda értékesítése után több, mint egymilliárd forintos osztalékot (1.075.000 Ft) fizetett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. részére.

A tényfeltáró portál arra is emlékeztet, hogy a hotelberuházást egy azóta már bedőlt ír cég kezdte el, ami több milliárd forintos hitelt kapott egy állami tulajdonú banktól: az MKB-tól, ami azóta Mészáros Lőrincé és Szíjj Lászlóé. A szálak pedig szépen összeérnek azzal, hogy a félkész hotelt a Szíjj Lászlóhoz köthető vagyonkezelő, a Minerva V50 Ingatlankezelő Alap vette meg tavaly márciusban.

Több mint százezer új diplomát szabadított fel a nyelvvizsga-mentesség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.03. 11:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindenki diplomájához juthat, aki augusztus végéig sikeres záróvizsgát tett, 81 ezren már át is vették oklevelüket.
Idáig már 101 ezer új diplomát állítottak ki a főiskolák és egyetemek miután a gazdaságvédelmi akcióterv egyik intézkedéseként, a kormány kiadhatóvá tette az eddig a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt dokumentumokat – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből. Az akcióterv alapján azok, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják diplomájukat. 
A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára - a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez – írja a tárca.   A kötelezettség elengedésének köszönhetően mostanáig több mint százezer diplomát állítottak ki, 81 ezret már át is vettek az érintettek. A dokumentumok postai úton hivatalos iratként is kiadhatóak. Egyes esetekben – különösen a régebben záróvizsgázottaknál – az oklevél kiállításához adategyeztetésre lehet szükség.