PDSZ;jutalom;koronavírus;digitális oktatás;távoktatás;

Komoly jutalmat követel a PDSZ a digitális oktatásban megfáradt tanároknak

Ha a kormány szerint a távoktatás tényleg sikertörténet volt, akkor illene díjazni is a résztvevők munkáját – üzeni a szakszervezet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólítja az EMMI-t és az ITM-et, hogy a kormányzat által eredményesnek ítélt digitális oktatási időszak végrehajtó szereplőinek felmerült költségeit, egyszeri készpénz, vagy béren kívüli juttatás (cafeteria) formájában ellensúlyozza - olvasható a szakszervezet közleményében.

A PDSZ inkább az oktatásirányítás kudarcának látja a távoktatás időszakát: a témában készített felmérésük szerint a digitális munkarendben résztvevő tanárok fokozott stresszről, többletmunkáról,saját zsebből fizetendő költségekről, egészségkárosodásról számolnak be, és úgy látják, hogy oktatásirányítás intézményei képtelenek voltak konkrét segítséggel – vagy akár eszközökkel – hozzájárulni a távoktatás hatékony lebonyolításához. 

A többletmunkát ugyanakkor illik jutalommal is elismerni

ha már a kormány is sikertörténetként emlegeti ezt az időszakot – írja a szakszervezet, ami pedagógusonként nettó 100 ezer forint értékű egyszeri juttatás kifizetését kéri a kollégák részére. 

A szakszervezet szerint követelésük azért is megszívlelendő, mert „az őszi iskolakezdés még tartogathat nehézségeket a pedagógusok számára, fontos, hogy ezek leküzdésében motiváltak legyenek.”