Előfizetés

Háromból ketten az átlag alatt – csak papíron tetszetősek a béradatok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 15:16

Fotó: Shutterstock
A magyar munkavállalók legjobban kereső tizedének annyi a bevétele, mint a társadalom alsó felének összesen. A Fidesz sikerének egyik titka az erőteljes bérnövekedés, és bár a hivatalos bruttó átlagkereset a 400 ezret közelíti, az összkép ennél jóval borúsabb.
A kevéssel 400 ezer forint alatti bruttó átlagkereset összege úgy értelmezhető reálisan, ha tudjuk: a munkavállalók szűk egyharmada rendelkezik átlagbér feletti keresettel, a többiek, valamivel több mint kétharmaduk, az átlagbér alatt keres – hívta fel a figyelmet az Új Egyenlőség eheti podcastjában Kiss Ambrus munkaerőpiaci szakértő, politológus, Budapest főpolgármester-helyettese.  Mint kifejtette, ennek az aránynak az egyik oka az egykulcsos személyi jövedelemadó és az adókedvezmények elosztása, ami szintén a magasabb fizetéssel rendelkezők számára kedvező. Tudni kell továbbá, hogy az átlagkereset-adat csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat tartalmazza. A válság időszakában ugyan a bruttó átlagkereset összege csak néhány ezer forinttal csökkent, de ha ehhez hozzávesszük azokat, akik elvesztették a munkájukat, vagy akiket rövidebb munkaidőbe tettek át, értelemszerűen alacsonyabb fizetéssel, akkor a hazai keresetvesztés összege már jóval magasabb.  Pontos összeget nehéz megadni, ahogy azt is csak becsülni lehet, hogy hányan vesztették el a munkájukat az elmúlt hónapokban. A tényleges szám 250 ezer körül alakulhat, de ezt az adatot több tényező árnyalja. Így például az, hogy regisztrált-e valaki munkanélküliként, vagy hogy bejelentett munka ment-e ki a dolgozó alól.  Kiss Ambrus politikai kommunikációs stratégiának tekinti, hogy a kormány azt állítja, szinte már meg is oldotta a válság nyomán bekövetkezett foglalkoztatási problémákat. Valójában azonban az uniós pénzek újbóli megindulása iránti várakozáson és a közfoglalkoztatás tervezett felpörgetésén kívül más átfogó kormányzati elképzelés jelei nem mutatkoznak.

A veszélyhelyzet idején a magyar cégek harmada állt át a teljes otthoni munkavégzésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 14:58

Fotó: Eugenio Marongiu/Image Source / AFP
A vállalkozások több mint fele rendelt el home office-t, a legnagyobbak támogatták leginkább a távmunkát.
A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A nagyvállalatoknál inkább bevált a távmunka

Az állásportál által idén júniusban az ügyfelei körében, 758 cég bevonásával végzett kutatás szerint a cégvezetők 57 százaléka, az 500 embernél többet foglalkoztató vállalatoknál pedig több mint 70 százaléka úgy látta, hogy alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról dolgozva, mint korábban, az irodában. A vállalat hatékonyságán a válaszadók 18 százaléka szerint pedig javított a home office. Jelenleg minden ötödik cég távmunkában dolgozik továbbra is, minden másodiknál pedig megmarad a home office lehetősége. A biztonságos irodai munkavégzéshez a cégek 81 százaléka biztosít dolgozóinak egészségvédelmi felszerelést (maszk, kesztyű, fertőtlenítő), negyedük a munkaállomások egymástól távolabbra helyezésével igyekszik védeni dolgozóit.

Kérdéses, hogy szükség van-e még irodaházra

Mint arra Tüzes Imre, a portál üzletvezetési fejlesztője rámutatott, számos cég most éles helyzetben próbálhatta ki a vállalati szintű távoli munkavégzést, tudatosabban használnak online eszközöket. Mindez megváltoztatja az infrastrukturális igényeket is:
az iroda bérlése és fenntartása az egyik legnagyobb költségtétel a cégek számára, így előfordulhat, hogy az ingatlanbérlés helyett inkább a távoli munkavégzést fejlesztő technológiai beruházások felé fordulnak.

A magyar cégek szeretik szemmel tartani a dolgozót

Míg az irodai, helyben végzett munkához való hozzáállás korábban többnyire a vállalatok méretétől függött, most a visszatérést, és a leendő irodák koncepcióját is az határozza meg, hogy magyar vagy külföldi cégről van-e szó. Jelenleg a hazai vállalatoknál a munkavállalók akár már 90 százalékban is a korábban megszokott formában dolgoznak – ehhez képest egy német központú cég csupán a dolgozók csekély százalékának adott zöld utat a visszatérésre, az amerikai leányvállalatok pedig kivárnak, és akár jövő februárig is home office-ból működnek,.

Felköthetik a gatyát az egykor Pintér-közeli cégek, Mészáros bejelentkezett a biztonsági piacra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.06. 13:24

Fotó: Népszava
A Talentis Protect takarítással és testőrködéssel is foglalkozna, ügyvezetője a Mátrai Erőműnél dolgozott korábban.
Nyáron, a karanténból való kiszabadulás idején is zajlott az élet a volt felcsúti polgármester vállalkozásainál. Egy újabb céget alapított, amivel ráadásul egy eddig még nem igazán ismert területen kívánja megvetni a lábát Mészáros Lőrinc – írja az mfor.hu. A cégkivonatok tanúsága szerint július 6-án alapította meg a Talentis Protect Zrt.-t, melyet a cégbíróság csak hetekkel később, július 21-én jegyzett be. Az 5 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott cég fő tevékenysége – a cégnévvel egybecsengően – biztonsági rendszer szolgáltatás lett, ám emellé még jó néhány tevékenységet felvettek. Ez alapján komolyan szeretnének a biztonsági szolgáltatók piacára belépni, hiszen szükség esetén foglalkoznának még:
  • személybiztonsági tevékenységgel,
  • építményüzemeltetéssel,
  • nyomozással,
  • egyéb épület-, ipari takarítással,
  • általános takarítással,
  • de akár üzletviteli és egyéb vezetési tanácsokat is adnának.
Az új cég egyébként a Talentis Group Zrt. leányvállalataként jött létre, a Talentis Group egyedüli részvényese a Mészáros-házaspár. A Talentis Protect operatív irányításában a házaspár nem, a gyerekeik annál inkább részt vesznek. Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és az ifjabb Mészáros Lőrinc igazgatósági tagokként kerültek bejegyzésre, a cég ügyvezetőjének pedig Hampó Norbertet jelölte meg Mészáros Lőrinc. Hampó Norbert egyébként nem ismeretlen a volt felcsúti polgármester számára, és nem is nevezhető tapasztalatlan biztonsági szakembernek. Az elmúlt időszakig ő volt ugyanis a Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági vezetője. 

Új játékos lép be a biztonsági piacra

Mészáros cégének megjelenése azt is jelentheti, hogy ezentúl ők is jelentős részt kérnek majd a biztonsági szektor évi több tízmilliárdos tortájából – hiszen a NER legismertebb oligarchájának cégeit ritkán kerülik el a komoly állami megrendelések. Ez pedig komoly kihívás lenne az egykor Pintér-közeli cégeknek – például a Civil Biztonsági Szolgálatnak, a  Pajzs 07-nek, az S-Systemnek vagy ESG Holdingnak –, amikben a volt belügyminiszter, esetleg bizalmasai, üzlettársai vállaltak vezető szerepet, és amik most is meghatározó szereplői a vagyonvédelmi, takarítási tendereknek.