Előfizetés

Éjszakára lezárja határátkelőit Görögország

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.07. 06:21

Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
Csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva.
Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány. A görög polgári védelmi hatóság emellett újabb szigorú szabályokat jelentett be az Athénhoz közeli Pórosz szigetén, ahol az utóbbi időben szintén megugrott a fertőzöttek száma. Póroszon szájmaszkviselési kötelezettséget vezettek be, az éttermekben és bárokban pedig kötelező zárórát rendeltek el. Köztereken legfeljebb kilencen gyülekezhetnek. Európai összehasonlításban Görögországban továbbra is alacsony a fertőzöttség szintje, eddig mintegy 5100 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 210-en hunytak el a kórban. A turisztikai szezon kezdete óta azonban érezhetően megnőtt az új esetek száma. Csütörtökön az egészségügyi hatóságok 153 új fertőzöttet jelentettek.

Bejrúti robbanás: tizenhat embert őrizetbe vettek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.07. 06:17

Fotó: AFP
A kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig. Csütörtökön tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel a libanoni fővárosban.
Tizenhat embert vettek őrizetbe a libanoni hatóságok a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanással kapcsolatban – közölte az NNA helyi hírügynökség csütörtök este az ügyben illetékes katonai törvényszékhez rendelt kormánybiztosra hivatkozva. Fadi Akiki tájékoztatása szerint a kikötői és a vámhatóság legalább tizennyolc tisztviselőjét kérdezték ki eddig.
„Tizenhat embert vettek őrizetbe közülük a vizsgálat részeként”

– idézte Akikit az NNA.

Mint mondta, az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant. Az illetékes szerint a katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig. Hozzátette, hogy a nyomozás a libanoni hadsereg és a belügyi biztonsági erők hírszerzési részlegének felügyelete alatt folyik.

Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel

Csütörtökön a libanoni fővárosban a robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel. Az NNA szerint a robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás során többen megsérültek. Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak. Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.
A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A történtek okait még nem sikerült tisztázni.

Élelmiszert, gyógyszert és palackozott vizet szállít az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít a robbanás sújtotta Bejrútba – jelentette be Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka. A Centcom vezetője csütörtökön telefonon egyeztetett a libanoni hadsereg főparancsnokával, Joseph Aoun tábornokkal, s megállapodott vele a segélyszállítmányokban – közölte Bill Urban kapitány, a Középső Parancsnokság szóvivője. A segélyszállítmányokat a libanoni hadsereg kapja meg, s a bejrúti amerikai nagykövetséggel és a USAID amerikai fejlesztési és segélyszervezettel együttműködve gondoskodik a szétosztásáról is. Három, C-17-es típusú katonai szállító repülőgép indul Bejrútba, fedélzetükön gyógyszerrel, élelmiszerrel, palackozott vízzel. Az első gép már fel is szállt Katarból, ahol amerikai katonai támaszpont van. A másik két gép egy napon belül útnak indul. McKenzie tábornok jelezte azt is, hogy az amerikai kormányzat kész további segítséget nyújtani Libanonnak „e szörnyűséges tragédia idején”. A tábornok kiemelte az amerikai és a libanoni hadsereg közötti partnerkapcsolat fontosságát is. Amerikai sajtójelentések szerint Washington azt tervezi, hogy legalább 15 millió dolláros segítséget nyújt Bejrútnak. A konkrétumokat várhatóan pénteken jelenti be a kormányzat.

Fegyveres ejtett túszokat egy franciaországi bankfiókban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 20:58
Túszejtés Le Havre-ban
Fotó: SAMEER AL-DOUMY / AFP
Hat embert tartott fogva egy 34 éves férfi, aki három túszt már elengedett.
Hat embert túszul ejtett egy férfi csütörtökön Franciaország északnyugati részén, egy Le Havre-i bankfiókban, de foglyai közül hármat már elengedett – közölte a helyi rendőrség szóvivője. A túszejtő 34 éves, és korábban pszichiátriai problémái voltak. A szóvivő azt is elmondta, hogy a férfinál kézi lőfegyver van.   Rendőrségi források a Reuters hírügynökségnek azt is elmondták, hogy a hatóság szerint a támadónak iszlamista kötődése is lehet, de ezt az értesülést egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. Azt viszont igen, hogy a férfit ismerték, és biztonsági megfigyelési listán tartották. A belvárosi helyszínt körbe zárták, a lakosságot felkérték, hogy maradjon távol, és a bankhoz küldtek egy „elit taktikai” rendőri alakulatot. Egy meg nem nevezett forrástól a Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy az illető a „palesztin ügyet” támogató kijelentéseket tett.