Előfizetés

400 merülőfallal próbálják elkerülni az ezernyi faj kipusztulásával fenyegető olajkatasztrófát

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.08. 17:54

Fotó: DAREN MAUREE / AFP
Mauritius ökológiai vészhelyzetet hirdetett.
Ökológiai vészhelyzetet hirdetett Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök, mert egy zátonyra futott japán teherhajóból üzemanyag folyik a tengerbe. A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjain, és a megrepedt üzemanyagtartályból csütörtök óta szivárog az olaj. A L'Express című helyi újságban úszó olajfoltokról, elfeketedett strandokról és elpusztult tengeri élőlényekről készült fotók jelentek meg. A kormányfő elmondta: Franciaországhoz fordulnak segítségért, mert az olajömlés veszélyezteti a körülbelül 1,3 millió lakosú, főként turizmusból élő szigetországot. Mauritius nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és szakértelemmel ahhoz, hogy megfeneklett hajókat segítsen újra vízre - indokolta döntését Jugnauth. A politikus hangsúlyozta: a rossz időjárás miatt eddig nem tudták elkezdeni a munkákat, és előreláthatólag a következő napokban sem javul a helyzet. A francia fennhatóság alá tartozó Réunion szigete Mauritius legközelebbi szomszédja, Franciaország pedig a szigetország legjelentősebb külföldi befektetője és egyik legnagyobb kereskedelmi partnere. Kavy Ramano környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: ökológiai válság fenyegeti az országot. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ezernyi fajt fenyeget pusztulás veszélye a Kék-öböl, Pointe d'Esny és Mahebourg vizeinél, ami súlyos következményekkel járna a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és az egészségre Mauritiuson. A szennyeződés felfogása érdekében mintegy 400 merülőfalat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül. A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő, 300 méter hosszú hajó Kínából tartott Brazíliába, amikor Mauritiusnál megfeneklett. A történtek okát még vizsgálják, az ügyben nyomozást indítottak. A teherhajó 20 fős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt. A Nagashiki Shipping szombaton nyilatkozatban kért bocsánatot a helyiektől és az érintettektől az okozott problémákért. Fogadkozott, hogy mindent megtesz a tengerbe ömlött olaj eltávolításáért és a hajó biztonságba helyezéséért.

Trump egy óvodás szintjén vitatkozik, és lényegében a feketék megmentőjeként pozicionálja magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 16:58

Fotó: JIM WATSON / AFP
Pár kiragadott részlet az ostobaság áradásából.
Szinte olyan, mintha hollywoodi vígjátékszerzők írták volna: végig izzik a levegő, és tökéletes a meghökkentő mondatok időzítése, ahogy a riporter őszinte döbbenete is, foglalja össze a legújabb Trump-interjút a 444.hu. Három rövid példa:   

Statisztikaérvelés

Trump grafikonokat vett elő, amik szerint a fertőzésekhez képest alacsony a halálozási arány, de a riporter, Jonathan Swan közbeszólt, hogy lakosságarányosan sokkal több a halott az Egyesült Államokban, mint Németországban, Dél-Koreában és egy rakás más országban. Trump erre azt mondta, „ezt nem csinálhatod”, majd a dél-koreai adatra (51 millió főre jut 300 halott) azt mondta, „ezt nem tudhatod”. Arra, hogy meghamisítanák-e a statisztikájukat, azt mondta, ilyet nem mond, mert jó viszonyban van Dél-Koreával, de „ezt nem tudhatjuk”. Szerinte Swan nem tudósítja pontosan az adatokat. („Azt hiszem, de” – mondta erre a riporter.)

A könyvekből...

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz mindenkinek napi szintű tesztje, mint amilyen neki van, Trump azt mondta, az USA tesztelt a legtöbbet, míg az 1,4 milliárd fős India 11 millió tesztet végzett el, az Egyesült Államok majdnem 60 milliót, dupla annyit, mint az EU. Ezután ez a beszélgetés zajlik le: Trump: Vannak, akik azt mondják, túl sok tesztet is csinálhatsz. Tudja ezt? Swan: Ki mondja ezt? Trump: Csak olvassa el a kézikönyveket, könyveket! Swan: Milyen kézikönyveket? Trump: Olvassa el a könyveket! Swan: Milyen könyveket? Nem derült ki. Végül az elnök azt ígérte, relatíve hamar lesz szélesebb körű tesztelés.

(Majdnem) Senki nem tett többet

Amikor a riporter arról faggatta, mit tenne Trump a feketékkel szembeni, rendszerszintű igazságtalanság ellen, az elnök arról kezdett beszélni, hogy „a barátja, Obama elnök”, majd azt mondta, talán – a rabszolga-felszabadító – Abraham Lincolnon kívül ő tette a legtöbbet a feketékért. Arra a kérdésre, hogy többet tett-e, mint Lyndon B. Johnson, aki aláírta a feketék hátrányos megkülönböztetésének véget vető polgárjogi törvényt, úgy reagált: az ő elnöksége alatt éltek a legjobban a feketék, és jövőre megint jó lesz, hacsak – mint mondta – valaki, aki nem ért hozzá, el nem szúrja az egészet, és ez megtörténhet.

Manhattan-méretű jéghegy szakadt le Kanadánál, semmi nem állhat útjába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.08. 15:10

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
Egy hatalmas, több ezer éves selfjég tört most össze - a felmelegedés valósága.
A forró nyár és a globális felmelegedés hatására darabokra tört Kanada utolsó, még teljesen érintetlen sarkvidéki selfjege, az Ellesmere-sziget északnyugati csücskénél elterülő Milne. A parti síkságról a tengerbe nyúló, a tengerfenékig leérő jégtömeg egyetlen nap alatt, július 30-án vagy 31-én tört szét két óriási jéghegyre és sok kisebb darabra - vette észre Adrienne White, a Kanadai Jégfigyelő Szolgálat (CIS) jégelemzője. A nagyobbik jéghegy csaknem akkora, mint Manhattan: 55 négyzetkilométeres, 11,5 kilométer hosszú. Vastagsága 70-80 méter vastag. A kutató szerint ez egy igen nagy jégtömb, amelynek semmi nem állhatja útját, ha sodródni kezd. A széteséssel a négyezer éves selfjég területének 43 százalékát veszítette el, a korábbi 187 négyzetkilométer helyett már csak 106 négyzetkilométerre tehető a felszíne. A térség hőmérséklete május és augusztus eleje között 5 Celsius-fokkal haladta meg az 1980-2010-es évek átlagát - közölte Luke Copland, az Ottawai Egyetem gleccserkutatója, aki rámutatott, hogy az Északi-sarkvidék amúgy is gyorsabban melegszik, mint a földkerekség többi része. Copland szerint a Milne-jégtábla összeomlása egyértelműen a klímaváltozás következménye. A selfjegek egyszerre olvadnak a melegebb felszíni levegőtől és a melegebb tengervíztől - tette hozzá.  A kutató szerint a Milne-jégmező nagyon különleges, bámulatosan szép hely volt. A selfjegek akár több százezer évesek is lehetnek, vastagabbak a tartósan fagyott tengerjégnél, de nem olyan nagyok és régiek, mint a gleccserek. A Nunavut autonóm területen fekvő Ellesmere-sziget északi partvidékét valaha egybefüggő selfjég borította, az elmúlt évtizedekben azonban részekre bomlott az "ember okozta" globális felmelegedés hatására - mondta Adrienne White. Intézetének adatai szerint 2005-re már csak hat nagy selfjég maradt, és a Milne volt az utolsó, amely még teljes egészében megvolt. Luke Copland szerint már nemigen vannak selfjegek az Északi-sarkvidéken, Grönland északi részétől Oroszország sarkkörön túli területeiig a nagy többség odalett. "Talán a védett fjordokban van még néhány" - mondta.