Előfizetés

Különös fordulat a Médiahatóságnál

K.A.
Publikálás dátuma
2020.08.11. 19:38

Fotó: Népszava
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakértői engedélyezték volna, hogy az RTL Magyarország felvásárolja Central Médiacsoport digitális üzletágának 30 százalékát, de az NMHH vezetése mégis megtiltotta az akvizíciót - derült ki a Média1.hu szakportál birtokába jutott dokumentumokból. A szakértők akkori álláspontja szerint az üzlet nem veszélyeztette volna a magyar médiapiac sokszínűségét. A Central Digitális Média Kft. egyik legfontosabb eleme a 24.hu közéleti hírportál, amely kifejezetten kormánykritikus hangvételű cikkeket közöl. Az RTL azt tervezte, hogy a híradója szorosan együttműködik majd a 24.hu szerkesztőségével.
Vidus Gabriella, az RTL Klub Magyarország vezérigazgatója és Varga Zoltán a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója még 2016 szeptemberében jelentették be a felvásárlási szándékot, az üzletet azonban engedélyeztetni kellett a Gazdasági Versenyhivatalnál. Utóbbi az NMHH-tól kért szakvéleményt arról, hogy az összefonódás eredményezheti-e a hazai médiapiac sokszínűségének csökkenését. A szervezet úgy foglalt állást, hogy az akvizíció „jelentős torzulást eredményezne” a magyar médiapiacon, ezért végül nem engedélyezték az üzletet. Csakhogy egy 2016 decemberi „A sokszínű tájékozódás jogának érvényesülésével kapcsolatos vizsgálat” című belső dokumentum ábrákkal, grafikonokkal illusztrálva foglal állást amellett, hogy „az összefonódás eredményeképpen létrejött műsorkészítő műhely nem csökkenti érdemben a média sokszínűségére vonatkozó lehetőséget”. Mint írták, az új felállásnak köszönhetően valóban 2,7 millió hírfogyasztót érnének el, de ez a csoport is igénybe vehetne további 6-7 információforrást. Ehhez képest az NMHH 2017. január 24-i elutasító határozatában úgy fogalmazott, „a szakhatósági eljárás során feltárt tényállási adatok nyomán megállapítható, hogy a független véleményforrások összefonódás utáni szintje nem biztosítaná a sokszínű tájékozódás lehetőségét”.
Az RTL Magyarország bíróságon támadta meg a döntést, az ügyben még nem született jogerős ítélet. A Média1.hu megkereste az ügyben az NMHH-t is, de a hatóság mindössze annyit írt: „a döntés-előkészítő dokumentumok nem nyilvánosak”.

Orbán új kancellárt nevezett ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.11. 19:20

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A Nyíregyházi Egyetem pénzügyeit a kormánypártok önkormányzati képviselője felügyeli majd.
A friss Magyar Közlönyben megjelent a következő tanév rendjéről szóló és a Gazdaságvédelmi Alap újabb megcsapolásáról szóló rendeletek mellett egy miniszterelnöki határozat is. Eszerint Orbán Viktor - az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztésére - 2020. augusztus 1-jétől 2023. május 14-éig terjedő időtartamra Halkóné dr. Rudolf Éva Gizellát bízza meg a Nyíregyházi Egyetemen a kancellári teendők ellátásával - vette észre az mfor.hu.  A frissen kinevezett kancellár a Nyíregyházi Egyetem Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője, emellett a Fidesz Nyíregyházi Szervezetének elnöke és önkormányzati képviselő a párt színeiben. Korábban alpolgármester is volt a városban.  

Közösségi adakozásból gyűjtenének az Index tulajdonosai a portál jövőbeni működtetéséhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.11. 17:57
Az Index munkatársai kezükben a felmondásukkal
Fotó: Bődey János / Index
Alig halad az új stáb toborzása, a régiek felmondási ideje pedig hamarosan lejár.
Még az Index szomorú fordulatokban gazdag szétesésének is vannak vicces fejezetei – írta kedden a 444.hu. Értesülésük szerint az Index tulajdonosaihoz tartozó blog.hu közösségi finanszírozási kampányt tervez, aminek el is készítették a weboldalát, amit véletlenül publikus felületre tettek ki, amit aztán eltüntettek. Az oldalt azonban a 444.hu rögzítette, és a „kampányanyag” látható is a cikkükben.   Forrásaik szerint az úgynevezett screenshotokon látható közösségi finanszírozási kampányt mostanában indítanák el. A vonatkozó oldalak még nem készültek el teljesen, van, ahol a végleges helyett még a „lorem ipsum” kitöltőszöveg szerepelt, és a korábban ott olvasható támogatási összegek sem valódiak. – A blog.hu annak az Indamédia nevű cégnek a portfóliójába tartozik, amit idén márciusban vásárolt meg Vaszily Miklós, „a Fidesz és Mészáros Lőrinc médiabeli végrehajtóembere”. Ez az Indamédia az a cég, amin keresztül a hatalom három éve a kezében tartja az Indexet, mivel rajtuk folynak át a lap hirdetési bevételei is – vázolta a portál. A cikk szerint Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke és társai alig haladnak az Index új stábjának verbuválásával, a régiek felmondási ideje pedig lassan lejár. Így egyre kevesebb lesz a kitehető cikk és másféle tartalom, ezért az Index-címlapot többek között a civil bloggerek posztjaival próbálják feltölteni.