Előfizetés

„A megfelelő embert választottam” – Joe Biden szerint Kamala Harris története „Amerika története”

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 08:41

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
A mostani elnökválasztás „fontos pillanat” lesz az Egyesült Államok történetében – mondta a demokraták várható elnökjelöltje.
Kamala Harris története „Amerika története” – jelentette ki Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje szerdán az alelnökjelöltjéről, Kamala Harris kaliforniai szenátorról, akit egy wilmingtoni kampányrendezvényen mutatott be. Biden azt hangoztatta, hogy a mostani elnökválasztás „fontos pillanat” lesz az Egyesült Államok történetében.
„A megfelelő embert választottam”

– mondta az alelnökjelöltről, akit úgy mutatott be, mint „okos, kemény, tapasztalt, bizonyítottan harcias” személyiséget. A demokraták várható elnökjelöltje kiemelte: Kamala Harris „bevándorlók gyermeke”, aki „tisztában van azzal, hogy a bevándorlók miképpen is gazdagítják országunkat és milyen kihívást jelent feketeként és indiai-amerikaiként felnőni az Egyesült Államokban”. Majd hozzáfűzte, hogy szerdán szerte az országban „kislányok, főként fekete és barnabőrű kislányok úgy ébredtek fel, hogy életükben először talán új módon, akár (leendő) elnökként és alelnökként tekintenek önmagukra”. Biden viszonylag részletesen beszélt Kamala Harris szüleiről, akik szerinte „a konyhában számolták ki”, hogy mire jusson pénz. Harris édesapja egyébként jamaicai közgazdász, édesanyja pedig indiai kutatóorvos volt, s viszonylag rövid házasság után elváltak. Kitért a demokrata párti politikus arra is, hogy elhunyt idősebbik fia, aki bíró volt, a 2008-as jelzáloghitel-válság idején szinte naponta beszélt Kamala Harrisszel, Kalifornia akkori igazságügyi vezetőjével.
Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
A demokraták leendő elnökjelöltje hangsúlyozta: az országnak jelenleg olyan elnökre és alelnökre van szüksége, aki „képes az ország vezetésére és a felelősségvállalásra”. Közölte:
„Joe Biden és Kamala Harris kormányzatának átfogó terve lesz a Covid-19 jelentette kihívások kezelésére”.

Szájmaszkok kötelező viselését, tudományosan megalapozott irányelveket, jelentősen megnövelt számú vírusteszteléseket, a tagállami és helyi kormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséget helyezett kilátásba. Kamala Harris, aki bőven beszélt családjáról, ugyancsak rendkívül fontosnak, „valódi következményekkel járónak” nevezte az idei elnökválasztást. Szerinte a választási eredménynek következményei lesznek minden területen: a gazdaságban, az egészségügyben és abban is, hogy az amerikaiak milyen országban is szeretnének élni. „Készen állok arra, hogy munkába álljak” – fogalmazott. Az alelnökjelölt élesen támadta Donald Trump jelenlegi elnököt. Úgy vélte, hogy Donald Trump a felelős a koronavírus-járványért és a következményeiért. Azt állította, hogy az elnök „nem vette komolyan” a járványt már a kitörésekor sem, ellentmondásosan nyilatkozott a szájmaszkok viseléséről és a társadalmi távolságtartás fontosságáról.
„Az elnök rossz járványkezelése a nagy gazdasági világválság óta a legrosszabb gazdasági válságba taszított minket”

– jelentette ki.

Kamala Harris kaliforniai szenátor
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
Harris arra buzdította az amerikaiakat, hogy menjenek el szavazni az ősszel, mert „november 3-án többre van szükségünk, mint győzelemre”. Hozzáfűzte:
„olyan mandátumra van szükségünk, amely bizonyítja, hogy az elmúlt néhány év nem képviselte mindazt, akik vagyunk és amilyenek lenni szeretnénk”.

A rendezvényen részt vett Biden felesége és Harris férje is, mindketten szájmaszkban jelentek meg.

Meghalt egy előállított tüntető Fehéroroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 08:12

Fotó: Viktor Tolochko / AFP / Sputnik
A 25 éves férfi Gomel egyik kórházában hunyt el, miután egy vasárnapi tüntetésen őrizetbe vették.
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a két ismert halott egyike, aki a tüntetések erőszakos leverésének esett áldozatul. A Nyomozó Bizottság közleménye szerint a 25 éves férfi a dél-fehéroroszországi Gomel egyik kórházában halt meg, miután egy vasárnapi „engedély nélkül tartott” tüntetésen őrizetbe vették. A hatóság nem közölte a halál pontos időpontját, csak annyit, hogy a férfi egészsége „hirtelen leromlott”, miközben őrizetben volt. Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.
Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet is elítélte szerdán a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

Távoktatással indul majd a tanév Törökországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 07:59

Fotó: VOLKAN FURUNCU / AFP / Anadolu Agency
A diákok a negyedik tanítási héten, szeptember 21-étől fokozatosan fognak visszatérni az iskolapadokba.
Törökországban a koronavírus-járvány miatt távoktatással indul a 2020/2021-es tanév – közölte Ziya Selcuk oktatási miniszter szerdai ankarai sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy az egészségügyi tárca által létrehozott tudományos tanács javaslatokat intézett a kormányzathoz. Selcuk hozzátette:
a diákok a negyedik tanítási héten, szeptember 21-étől fokozatosan fognak visszatérni az iskolapadokba, így kezdetben csak csökkentett létszámban lesznek jelen a tantermekben.

Törökország március második felében rendelt el távoktatást az oktatási intézményekben, nem sokkal azután, hogy a hatóságok az ország területén az első vírusfertőzöttet regisztrálták. Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a tárca tudományos tanácsának szerdai ülését követően írásos nyilatkozatot adott ki.
„Ha az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma továbbra is ilyen sebességgel növekszik, akkor vissza kell térnünk azokhoz a súlyos intézkedésekhez, amelyeket nem akarunk még egyszer átélni”

– figyelmeztetett, arra utalva, hogy a tavaszi hónapok során a török nagyvárosokban hétvégente kijárási tilalom volt érvényben.

Koca később a Twitter-fiókján tette közzé a törökországi járványhelyzet friss napi adatait. A táblázat szerint
szerdán 1212-re ugrott az igazolt fertőzöttek napi száma, és így a mutató hat hét elteltével ismét 1200 fölé emelkedett. Az eddig regisztrált esetek száma 244 392-re nőtt.

A napi esetszám a hatósági intézkedések fokozatos enyhítését követően legutóbb július első hetében járt hasonló magasságban, július második felében még valamivel 900 feletti értékeken mozgott, majd augusztus 5-ére újfent megközelítette az 1200-at. A kis-ázsiai országban szerdán 18-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5891-re emelkedett. A halálesetek napi száma azóta nem esett 14 alá, hogy a világjárvány március közepén Törökországot is elérte. Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 617-ről 632-re. A gyógyultak száma 934-gyel 227 89-re emelkedett, és bár ők teszik ki az összes eset csaknem 93 százalékát, a mutató megint alulmarad az új fertőzöttek számával szemben. A 83 milliós országban idáig mintegy 5,45 millió vírustesztet végeztek el.