Előfizetés

Szükségállapot váltotta Bejrútban a szükséghelyzetet, a hadsereg veheti kezébe az irányítást

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 18:19

Fotó: AFP
Libanonban továbbra is bizonytalan a helyzet. A múlt heti robbanás felelőseit akár a legfelsőbb szinteken is kereshetik.
Megszavazta a libanoni parlament csütörtökön, hogy Bejrútban szükségállapotot vezessenek be a múlt keddi tragikus robbanást követő helyreállítás érdekében. A parlament a szerencsétlenség után tartott első ülésén széles hatáskörrel ruházta fel a hadsereget a növekvő népharag és politikai bizonytalanság közepette. A jelenleg ügyvivőként működő kormány még a most hétfői lemondása előtt szükséghelyzetet rendelt el Bejrútban. Azzal a döntéssel a kabinet hatalmazta fel a hadsereget, például a kijárási tilalom elrendelésére, nyilvános gyűlések megakadályozására, a média cenzúrázására, sőt akár polgári személyek katonai bíróság elé állítására. A tartósabb szükségállapot bevezetéséhez azonban parlamenti jóváhagyásra volt szükség.

A kormány távozni kényszerült

A kormánydöntést bírálták emberi jogi szervezetek, mondván, hogy a polgári kormány is kibővített jogkörrel rendelkezik a koronavírus-járvány miatt. Többen bírálták a tüntetők elleni kemény katonai fellépést is, attól tartva, hogy a kibővített hatásköröket az ellenvélemények elhallgattatására használhatják fel. A bejrúti kikötő területén múlt kedden történt robbanásban több mint 170 ember vesztette életét és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült. Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a bejrúti kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot a kikötőben tárolják.

Pompeo Ausztriát győzködi

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.13. 17:59

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Az osztrák kormány eddig nem mutat hajlandóságot arra, hogy bezárja az ajtót a Huawei előtt a szupergyors mobilinternethálózat kiépítésénél.
Csütörtökön, európai körútjának harmadik állomására, Bécsbe érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Ma Szlovéniában folytatott tárgyalásokat, ahol közös nyilatkozatot írt alá vendéglátóival. Az Egyesült Államok tavaly már hasonló megállapodást kötött Lengyelországgal, Észtországgal, és a Cseh Köztársasággal. A dokumentum a kínai Huawei kizárását jelenti a helyi 5G hálózat kiépítéséből. Pompeót Ljubljanában Borut Pahor államfő, Janez Jansa kormányfő, valamint Anze Logar külügyminiszter fogadta. Az amerikai külügyminiszter prágai útja során, a szenátusban elhangzott szerdai szózatában is a kínai veszélyről beszélt, illetve arról hogy Peking gazdasági hatalma szerinte nagyobb fenyegetést jelent a világra, mint a Szovjetunió a hidegháborúban. Arról is említést tett, hogy az Egyesült Államok elviszi a demokráciát Fehéroroszországba, jóllehet ennek mikéntje meglehetősen kérdéses. Hozzátette, Oroszország aláássa a demokráciát dezinformációs kampányaival, kibertámadásaival. Bécsben nehezebb dolga lesz Pompeónak, mint a cseh vagy a szlovén fővárosban volt, mivel az osztrák kormány eddig nem mutat hajlandóságot arra, hogy bezárja az ajtót a Huawei előtt a szupergyors mobilinternethálózat kiépítésénél. Ausztriában augusztus közepén írnak ki közbeszerzést újabb 5G hálózatra. Az Északi Áramlat 2 gázvezetékhálózat ügyében sincs egyetértés Washington és Bécs között, mivel Ausztria az osztrák OMV révén nagyon is érdekelt a projektben. Pompeo természetesen Sebastian Kurz-cal is találkozik. Az osztrák kancellár eredetileg márciusra tervezte egyesült államokbeli látogatását Alex Schallenberg külügyminiszterrel, ezt azonban elhalasztották a járványügyi helyzet miatt. Az amerikai diplomácia vezetője szombaton Varsóba utazik tovább, ahol különösen szívélyes fogadtatás vár rá. A populista Jog és Igazságosság (PiS) uralta lengyel kormány egyrészt amiatt hálás Washingtonnak, mert az amerikai 5. hadtest előretolt lengyelországi parancsnokságának létrehozása révén állandó lesz az amerikai katonai jelenlét az országban. Másrészt azt sem felejtik el Donald Trumpnak, hogy épp a lengyel elnökválasztási hadjárat finisében fogadta Andrzej Duda államfőt, akit igen szűk többséggel választottak újra. Németországban felettébb csekély lelkesedéssel figyelik Pompeo körútját, Berlin rossz néven vette, hogy Németországot nem iktatta be programjába. Ez is jól mutatja, mennyire feszültté váltak Washington és Berlin kapcsolatai. Donald Trump több ízben is azzal vádolta Németországot, hogy katonai és gazdasági szempontból is kihasználja az Egyesült Államokat.

Romániában egy nap alatt több mint félszáz áldozatot szedett a koronavírus-járvány

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 15:45

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Hatvanhat ezernél is több az igazolt fertőzöttek száma, és ennek szinte a fele jelenleg is aktív.
Romániában ismét csúcsot döntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, valamint a 24 óra alatt bekövetkezett halálesetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1454 embernél mutatták ki a fertőzést, ami húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Egy nap alatt minden korábbinál több, 53 koronavírusos beteg vesztette életét: ezzel 2860-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. A csütörtökön jelentett halálesetek száma több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány terjedése a napi esetszám néhány napos stagnálását követően kezdett ismét gyorsulni. A járvány kezdete óta már több mint 66 ezren fertőződtek meg keleti szomszédainknál. Az ismert aktív esetek száma meghaladja a 32 ezret, a kórházban ápolt betegek száma 7437-re emelkedett. Valamelyest kevesebb a súlyos beteg, de ez feltehetően az elhalálozási rekordnak tulajdonítható: csütörtökön 478 koronavírusos volt intenzív osztályon. Romániában jelenleg több mint 20 ezer fertőzésgyanús ember van karantén alatt.