Előfizetés

Riasztást adott ki heves zivatarok miatt a Dunántúlra az OMSZ

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 21:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók.
Zivatarveszély miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki csütörtökön kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók. Veszélyjelzésük szerint még csütörtökön további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Vas, Zala és Somogy megyében. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében. Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: előbb az Alpokalján, Kisalföldön megjelenő zivatarok csütörtökön késő estétől már a Dunántúl nagyobb részére is átterjedhetnek. Este kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar. A zivatarokhoz helyenként (30 milliméter körüli, de akár 40-50 milliméternél is több csapadékkal) felhőszakadás, jégeső és viharos (60-80 kilométer/óra körüli) szél társulhat. Főként a késő esti órákban délnyugaton, nyugaton olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeknél a széllökések a 80 kilométer/órát is meghaladhatják. Pénteken az északkeleti területeket leszámítva több helyen fordulhat elő zivatar, azonban északkeleten sem teljesen kizárt - tették hozzá. Korábban a meteorológiai szolgálat országos, középtávú előrejelzésében azt közölte: pénteken és szombaton országszerte, míg vasárnap szórványosan várható csapadék. 

„Csak egy maradhat” – jobbikos jelöltet indít az ellenzék Borsodban

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.08.13. 19:31

Fotó: Népszava
Megállapodtak abban is, hogy egyetlen közös jelöltet indítanak minden egyéni választókerületben a Fidesz ellen a 2022-es országgyűlési választáson.
A jobbikos Bíró László személyében egyetlen közös jelöltet állítanak az ellenzéki pártok az idén július 10-én, motorbalesetben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc megüresedett helyére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben október 11-re kitűzött időközi választáson – jelentette be csütörtökön közös közleményben a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt. Azt írták: „az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre. Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében. A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.” A Népszava korábban megírta azt a több forrásból is megerősített információt, hogy a Fidesz-KDNP Koncz Zsófiát, a motorbalesetben elhunyt képviselő, Koncz Ferenc lányát indítja el a körzetben. Ezt augusztus 20-a után akarták bejelenteni, de cikkünk megjelenésének másnapján közleményt adtak ki. A kormánypártnak azért is fontos az október 11-i időközi választás, mert – legalábbis papíron – ettől függ, hogy megőrzi-e a sarkalatos törvények átírásához és az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többségét. De mivel Ritter Imre német nemzetségi képviselő eddig is a kormánypárttal szavazott, nincs ok kételkedni abban, hogy egy esetleges fideszes borsodi vereség esetén ő továbbra is biztosítja majd a kétharmados többséget.   

Bent is, otthon is: hibrid oktatást szeretne a pedagógusok szakszervezete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.13. 17:42

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ezt úgy képzelik el, hogy egyik héten 3 , a másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon pedig távoktatás lenne.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a kormányt, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb 2020. augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet – vette észre a 444.hu az érdekvédők csütörtöki közleményét.  Mint az a PSZ honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül, a szakszervezet „indokolt járványügyi helyzetben” – osztrák minta alapján – párhuzamosan online és tantermi, vagyis hibrid oktatási rend bevezetését szeretnék. A Népszava is megírta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden jelentette be: szeptember 1-jén hagyományos tanévkezdés lesz. Az ígérték, hogy a koronavírus-járvány miatt „az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről”. A PSZ azt kéri, hogy az „oktatásirányítás” ennek kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket. Ennek szépséghibája lehet, hogy minderre az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt alig néhány nap maradt. Az iskolai és óvodai nevelési területre is kiterjedő leglényegesebb javaslatok:
  • ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt, illetve az óvodai nevelés felfüggesztésének idejére. A szülő az óvodával egyeztetve dönthesse el: viszi-e a gyermeket az intézménybe vagy sem,
  • havonta szűrjenek minden köznevelésben, szakképzésben és óvodában dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól; a veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák pedig csak online oktatást folytathassanak,
  • biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, továbbá határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét, és az óvodákban is folyamatos legyen a védőfelszerelés-ellátás,
  • a hibrid tanítás ideje alatt az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe, és egy tanteremben 14 gyermeknél ne legyen több, a pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját pedig minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.
A hibrid oktatást úgy képzeli el a szakszervezet, hogy annak keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon pedig távoktatás lenne. Az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasolják. Ez szerintük rugalmasabb tantervi szabályozást kíván, ahogyan azt is kérik, hogy kormányszinten ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát.