Előfizetés

„Csak egy maradhat” – jobbikos jelöltet indít az ellenzék Borsodban

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.08.13. 19:31

Fotó: Népszava
Megállapodtak abban is, hogy egyetlen közös jelöltet indítanak minden egyéni választókerületben a Fidesz ellen a 2022-es országgyűlési választáson.
A jobbikos Bíró László személyében egyetlen közös jelöltet állítanak az ellenzéki pártok az idén július 10-én, motorbalesetben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc megüresedett helyére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben október 11-re kitűzött időközi választáson – jelentette be csütörtökön közös közleményben a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt. Azt írták: „az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre. Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében. A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.” A Népszava korábban megírta azt a több forrásból is megerősített információt, hogy a Fidesz-KDNP Koncz Zsófiát, a motorbalesetben elhunyt képviselő, Koncz Ferenc lányát indítja el a körzetben. Ezt augusztus 20-a után akarták bejelenteni, de cikkünk megjelenésének másnapján közleményt adtak ki. A kormánypártnak azért is fontos az október 11-i időközi választás, mert – legalábbis papíron – ettől függ, hogy megőrzi-e a sarkalatos törvények átírásához és az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többségét. De mivel Ritter Imre német nemzetségi képviselő eddig is a kormánypárttal szavazott, nincs ok kételkedni abban, hogy egy esetleges fideszes borsodi vereség esetén ő továbbra is biztosítja majd a kétharmados többséget.   

Bent is, otthon is: hibrid oktatást szeretne a pedagógusok szakszervezete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.13. 17:42

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ezt úgy képzelik el, hogy egyik héten 3 , a másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon pedig távoktatás lenne.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a kormányt, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb 2020. augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet – vette észre a 444.hu az érdekvédők csütörtöki közleményét.  Mint az a PSZ honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül, a szakszervezet „indokolt járványügyi helyzetben” – osztrák minta alapján – párhuzamosan online és tantermi, vagyis hibrid oktatási rend bevezetését szeretnék. A Népszava is megírta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden jelentette be: szeptember 1-jén hagyományos tanévkezdés lesz. Az ígérték, hogy a koronavírus-járvány miatt „az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről”. A PSZ azt kéri, hogy az „oktatásirányítás” ennek kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket. Ennek szépséghibája lehet, hogy minderre az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt alig néhány nap maradt. Az iskolai és óvodai nevelési területre is kiterjedő leglényegesebb javaslatok:
  • ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt, illetve az óvodai nevelés felfüggesztésének idejére. A szülő az óvodával egyeztetve dönthesse el: viszi-e a gyermeket az intézménybe vagy sem,
  • havonta szűrjenek minden köznevelésben, szakképzésben és óvodában dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól; a veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák pedig csak online oktatást folytathassanak,
  • biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, továbbá határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét, és az óvodákban is folyamatos legyen a védőfelszerelés-ellátás,
  • a hibrid tanítás ideje alatt az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe, és egy tanteremben 14 gyermeknél ne legyen több, a pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját pedig minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.
A hibrid oktatást úgy képzeli el a szakszervezet, hogy annak keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon pedig távoktatás lenne. Az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasolják. Ez szerintük rugalmasabb tantervi szabályozást kíván, ahogyan azt is kérik, hogy kormányszinten ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát.

Megújul az Országgyűlési Őrség "gardróbja"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.13. 15:18

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az alapdarabokon kívül nyakkendőkre, nyakkendőtűkre és hímzett karjelzésekre is kiterjed a megrendelés.
Az Országgyűlési Őrség felruházására írt ki nyílt eljárásos közbeszerzést az Országgyűlés Hivatala, az ajánlatokat szeptember 10-ig várják - vette észre az mfor.hu. A rendszeresített egyen- és társasági ruházatnak része egyebek mellett 300 darab szolgálati sapka, 100 darab szolgálati téli sapka, 700 darab póló, 900 darab ing. Valamint a szolgálati vékony és vastag zoknik, derékszíjak, kesztyűk, csősálak. A társasági ruházatnak pedig egyebek mellett zubbonyok, pantallók, szoknyák a részei. De nyakkendőkre, nyakkendőtűkre és hímzett karjelzésekre is kiterjed a megrendelés. Az őrség létszáma március végén 397 fő volt, 42 hely pedig betöltetlen. A kiírásban ugyan nem rögzítették a becsült árat, az viszont elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy az előző három évben volt teljesített szerződése szolgálati ruhák értékesítésére, meghatározott - de a kiírás tárgyától elmaradó - mennyiségben, amely megrendelések leszállítása legfeljebb hat éve indult el. Az Országgyűlési Őrség ruházatát rendszeres időközönként frissítik, korábban évente írtak ki közbeszerzést erre a célra. Azokon pedig sikerrel szerepelt a Milipol Zrt., a céggel két éve 355 millió forint értékű szerződést kötöttek.  
A Milipol visszatérő szereplője és nyertese a hadügyi- rendőrségi közbeszerzéseknek. A cég korábban 225 millióért szállított le gépfegyverre szerelhető irányzékokat a honvédelmi tárcához tartozó Védelemgazdasági Hivatalnak, darabonként akár 20 millióért is adtak el bombaruhákat a Készenléti Rendőrségnek, de tetőtől talpig felöltöztették már Kövér László házőrségét is, potom 385 millió forintért.