Előfizetés

Leszállíthatják a budapesti trolikról, buszokról, villamosokról, metrókról azt, akin nincs maszk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 08:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A BKK észlelte, hogy lazul a maszkviselési fegyelem, noha az erről szóló rendelet még mindig érvényben van.
Bár a COVID-19 vírus első hullámához kapcsolódó járványügyi szabályok az elmúlt hónapokban enyhültek hazánkban, a környező országokból ismét növekvő betegségszámokról érkeznek hírek, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a szabályt: a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat, írja a BKK. Márpedig Budapesten lazul a maszkviselési fegyelem. Arról nem beszélve, hogy aki el is takarja az arcát, nem mindig szabályszerűen teszi. Noha a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. Mivel a kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van, betartására a BKK minden rendelkezésre álló felületen felhívja a figyelmet: a közösségi közlekedési járművek külső és belső felületein, a járatok és a metróállomások hangos tájékoztatórendszerén keresztül, a közterületi FUTÁR-kijelzőkön futó üzenettel, valamint a közösségi médiában. A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Állami pénz is jut az Origó volt gazdájának és Matolcsy "kommunikátorának" balatoni panziójába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 07:48

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
A Kisfaludy-programból csorgott le 42 millió forint.
A kivitelezés már 2019-ben megkezdődött, előreláthatólag 2020 negyedik negyedévétől várja látogatóit a panzió, válaszolta Száraz István a 24.hu. érdeklődő kérdésére. A portál vette észre, hogy az Origo korábbi tulajdonosának cége, a Dry Beta Kft. a Kisfaludy hotel-és panziófejlesztési program részeként 42 millió forint támogatást kapott a négycsillagos Frida panzió megépítésére. Száraz válaszából az is kiderült, hogy a hatszobás panzió Balatonakarattyán fogadja majd a vendégeket. Emlékeztetőül:   A Magyar Turisztikai Ügynökség még tavaly 43 milliárd forintot osztott szét 625 projektre. Miközben Száraz István a turizmusba beszállt, a média világát, úgy tűnik, teljesen hátrahagyja. 2017-ben Száraztól barátjához, a jegybankelnök fiához, Matolcsy Ádámhoz került a kormányközeli Origót kiadó New Wave Media Csoport, de a We Love Budapest Kft.-nek egészen idén nyárig ő volt a tulajdonosa. A We Love Budapest és a We Love Balaton oldalakat üzemeltető médiavállalat viszont a Kreatív cikke szerint Száraztól a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz került júliusban. Száraz István nemrég azzal került be a hírekbe, hogy cége, a Frank Digital végezheti közel 3 milliárd forintért a Matolcsy György elnökölte Magyar Nemzeti Bank kommunikációs feladatait.

80 millió forint ingyenpénzzel járultak hozzá a fesztiválozók a Sziget 708 milliós nyereségéhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.14. 07:30

Fotó: Koncz Márton / Rockstar Photographers
A 2020-as rendezvények vis maior okán ugyan elmaradtak, de a cég reméli, hogy életben marad.
Mintegy 80,5 millió forint bevétele származott tavaly a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-nek (Sziget) a fesztiválkártyákon maradt összegekből, írja a Világgazdaság a társaság 2019-es pénzügyi beszámolója alapján. Hozzáteszik, hogy a fesztiválozók által a társaságnál hagyott feltöltések ugyan évről évre csökkennek - 2017-ben ezen a soron 261, 2018-ban több mint 104 millió forintot könyvelt el a Sziget -, de az összeg továbbra is tetemesnek mondható. A Sziget 15,8 milliárd forint árbevétellel zárta az előző évet a 2018-as 15,6 milliárd forint után. Ebből 10,2 milliárd forint jött be a jegyárusításból és 3,2 milliárd forint a vendéglátásból. A 2018-as 1,4 milliárd forintos profit viszont a felére olvadt, a 708 millió forintot - figyelemmel a koronavírus-járvány hatásaira - eredménytartalékba helyezték. Beszámolójában a cég leszögezte, hogy vis maior okokból nem tudja megtartani idén a rendezvényeit. Az elővételben megvásárolt jegyekkel kapcsolatban zajlik a visszatérítés részletes folyamatának kidolgozása, a szállítókkal is aktívak a tárgyalások.