Előfizetés

Az állatkert szétbombázását is túlélte a 83 éve Belgrádban élő aligátor

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 14:21

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Hétszer változott meg az ország neve, ahonnan Mujo hosszú élete során ki sem tette a lábát.
Túlélt két háborút, az állatkert szétbombázását, és hétszer változott az ország neve, ahol él, de a 83 évvel ezelőtt Belgrádba került mississippi aligátor, Mujo mindeközben ki sem tette a lábát a szerb főváros állatkertjéből.
A belgrádi állatkert közleménye szerint életkorát tekintve Mujo a „kontrollált körülmények között élő” aligátorok között abszolút világrekorder.
Korabeli újságok szerint Mujo kétévesen érkezett Németországból Belgrádba 1937. augusztus 9-én, ám egyes szakértők az akkori méretei alapján azt állítják, hogy már inkább tízéves lehetett. Gondozói szerint az idős állat ma is életerős, noha keveset mozog.
Az állatkertben felirat hirdeti Mujo Belgrádba érkezésének idejét és azt, hogy ő a legrégebbi lakója az intézménynek.

Kiderült: együtt "kávéznak" reggelente a cápák

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.14. 11:08

Fotó: JAMES WATT / AFP
Aktív közösségi életet élnek, hosszú barátságokat is kötnek a tengeri állatok, a kutatók szerint azért, hogy könnyebben jussanak élelemhez.
Az eddig ismertnél jóval összetettebb közösségi életet élnek a cápák, széles közösségi hálózatokat ápolnak és évekig tartó kapcsolatokat alakítanak ki – derítették ki tengerbiológusok szürke szirtcápák életét tanulmányozva a Csendes-óceánban.
A kutatók a Hawaiitól mintegy 1600 kilométerre délkeletre lévő Palmyra korallzátonynál élő 41 szirtcápát figyeltek meg, akusztikus adókészülékekkel és kamerákkal követték őket. Azt tapasztalták, hogy egyáltalán nem magányos lények, hosszú ideig fennmaradó közösségeket alkotnak, egyes egyedek akár a négy évig tartó tudományos kutatás teljes idejére is együtt maradtak.
A kutatók dokumentálták a szirtcápák napi mozgását, megfigyelve, hogy a reggeleket mintegy 20 fős csoportokban együtt töltötték a korallzátony ugyanazon részén, napközben szétszéledtek és másnap reggel újra összegyűltek. "A cápák meglepő állatok, még most is eléggé félreértjük őket" – hangoztatta Yannis Papastamatiou, a Floridai Nemzetközi Egyetem tengerbiológusa, a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.
"Szívesen beszélek titkos közösségi életükről, nem azért, mert ők titokban tartják azt, hanem azért, mert csak a közelmúltban születtek olyan eszközök, amelyekkel elkezdhettük figyelemmel kísérni és megérteni közösségi életüket" – magyarázta a kutató. "Nem minden cápa közösségi, néhány állat magányos" – tette hozzá.
A szirtcápa közepes méretű, hossza eléri a két métert. A nőstények azonban nagyobbak, testhosszuk 2,5 méter is lehet. Főként a trópusi tengerekben fordulnak elő, korallzátonyok környékén. A kutatók felételezik, hogy azért vannak együtt, mert így biztosíthatják, hogy minden egyed zsákmányra leljen. "Már egy ideje tudjuk, hogy a cápák képesek felismerni az adott csoportban lévő társaikat és vannak közösségi preferenciáik" – közölte David Jacoby tengerbiológus, a londoni Zoológiai Intézet kutatója, a tanulmány társszerzője.
"Tanulmányunk először fedte fel, hogy a cápák képesek több éven át fenntartani kapcsolatot közösségi partnereikkel" – hangsúlyozta. Közösségi életük mechanizmusára is magyarázattal szolgálunk, úgy véljük, hogy ezek a közösségi csoportok információs központként működhetnek, amelyekből az egyedek egymást követhetik a zsákmányszerző területekre – fűzte hozzá Jacoby.

Biogázzá alakították a lejárt sört Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.13. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Júniusban 1200 ház áramellátására elegendő megújuló energiaforrást termeltek az eladatlan nedűből.
Az Adelaide-től nyugatra fekvő Glenelg szennyvíztisztójában a helyi sörkészítő üzemek több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú sörét megújuló energiává alakították át, hogy az elmúlt hónapokban energiát biztosítson a víztisztítás folyamatához – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.
A szennyvíztisztítóban a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverik, hogy biogázt állítsanak elő, amely a létesítmény energiaellátásának mintegy 80 százalékát biztosítja. Az elmúlt hónapokban azonban a sörkészletek beözönlése új szintre emelte az energiatermelést, amely havonta elérte a 654 megawattórát – közölte Lisa Hannant, az SA Water vállalat illetékese. 
„Hetente mintegy 150 ezer liter lejárt sört felhasználva májusban rekordmennyiségű, 355 200 köbméter biogázt termeltünk, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1200 ház áramellátására”

– mondta Hannant.

A koronavírus-járvány miatt Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozások súlyos károkat okoztak a söriparnak. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyára közölte, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört készleteiből.