koronavírus;magyar kormány;

2020-08-15 06:35:46

Vírusföldrajz

Személyes élmény: Dániában ingyenes (nem kötelező, de ajánlott) a vírusteszt az országba érkezők számára. A mintavétel talán egy perc, az eredményre nem kell várni, elektronikus úton a delikvens után küldik. Mindenki jól jár: az állam tudja, hogy gond esetén kit (és kinek a kontaktjait) kell keresni, a polgár információhoz, a közösség biztonsághoz jut.

Vagy vegyük Európa másik szegletét, Máltát, ahol bárkinek, külföldieknek is van ingyenes autós tesztelés, a McDrive-okhoz hasonló szisztémában. Mi van ezzel szemben Magyarországon? Kötelező, saját zsebből finanszírozandó (30-90 ezer forintba, vagyis az ismert piaci árak többszörösébe kerülő) teszt a hazatérőknek bizonytalan eredménnyel, táppénzmentes otthonlét, meg szintén kötelező karantén – természetesen csak akkor, ha az ember nem focista, kormánypolitikus vagy a Fidesz vendéglátását idehaza élvező nemzetközi sikkasztó, bukott diktátor.

Fél évvel a járvány kitörése után sem fölösleges talán emlékeztetni rá: a maszkviselés mellett a kiterjedt és alacsony küszöbű (azaz könnyen hozzáférhető és olcsó vagy díjmentes) tesztelés bizonyult eddig a leghatékonyabb járványmegelőző eljárásnak; pártunk és kormányunk a maga végtelen bölcsességében mindkettőt igyekszik ignorálni. Amúgy pedig a befizetett járulék alapján nyújtott egészségügyi ellátás a fülkeforradalomig ugyanúgy biztosítási jogviszony volt, mint a munkanélküli segély – ma már (ugyanakkora elvonás mellett) mindkettő a kormány kegyétől függ. Miközben egyébként a 2011 előtti, meg a mostani alkotmány szerint is tilos a szociális biztonság és a többi alapjog ilyesfajta indokolatlan korlátozása.

Nekünk sem Észak, sem Dél nem diktál, a Nyugatot hagyjuk a saját romlottságába fulladni – szerencsére Keleten még találni olyan példákat, amelyeket az Orbán-kabinet is követésre méltónak ítél.