Előfizetés

Erdogan: Törökországot nem tántorítják el a szankciók

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.15. 19:37

Fotó: ADEM ALTAN / AFP
A török elnök szerint országa nem fog meghátrálni az Európai Unió által kilátásba helyezett szankciók ellenére sem, és folytatja a földgáz utáni kutatást a Földközi-tenger keleti medencéjében.
"Nem fogunk meghajolni a banditizmus előtt a saját kontinentális talapzatunkon. Szankciók és fenyegetések sem tántoríthatnak el bennünket" - fogalmazott a török elnök. Az Oruc Reis kutatóhajó augusztus 23-ig folytatja az energetikai feltárást - tette hozzá. Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre. A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak a haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot. Törökország előbb bejelentette, hogy felfüggeszti a tengeri kutatóhajóval végzett legutóbbi feltárásokat, amelyek Görögország szerint görög felségvizeken zajlanak, de később közölte: újrakezdi a kutatást, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá. 

Ausztriában az új fertőzöttek harmada nyaralásból hazatérő

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.15. 18:59

Fotó: WERNER KERSCHBAUMMAYR / AFP
A COVID-19-betegek száma 303 fővel nőtt péntekről szombatra. Utoljára április elején regisztráltak ekkora napi növekedést.
Négy és fél hónapos csúcson volt szombaton Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; közülük nagyjából minden harmadik külföldi nyaralásból tért haza - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint a COVID-19-betegek száma 303 fővel nőtt péntekről szombatra. Utoljára április elején regisztráltak ekkora napi növekedést a fertőzöttek számában. A fertőzés ugyanakkor egyelőre nem tömeges, kisebb közösségeken belül terjed, kontaktkutatással nyomon követhető a minisztérium közlése szerint. Az osztrák kormány tovább szigorította a határellenőrzést. Egyúttal elrendelték, hogy hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad. Ez eddig csak a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos területek közé sorolt helyekről, így a Koszovóból, Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából beutazók számára volt kötelező Ausztriában. A szigorítással egyidejűleg hétfőtől egy héten át a Horvátországból hazatérők ingyenes koronavírus-tesztelésre jelentkezhetnek egy külön erre a célra létrehozott forró vonalon, a 1450-es telefonszámon. Közben Nagy-Britanniában közölték: szombaton immár az egymást követő ötödik napon volt ismét ezer fő fölött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; az 1012 új fertőzöttel már meghaladja a 317 ezer főt az összes regisztrált megbetegedés száma.

Telefonon egyeztetett Putyin és Lukasenka

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.15. 14:29

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP
A fehérorosz elnök nem sokkal az egyeztetés előtt leszögezte: az országban zajló tüntetéshullám már nem csak országa számára jelent fenyegetést.
Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet - jelentették szombaton orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva. Lukasenka nem sokkal az egyeztetés előtt leszögezte: az országban zajló tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést. "Fehéroroszország védelme ma már az egész régió, az Ororszországgal közös unió védelmét is jelenti" - szögezte le Lukasenka a Minszk és Moszkva közt 1999-ben megkötött, a két ország közti politikai és gazdasági integráció mélyítését célzó szerződésre célozva. Hozzátette, hogy azok többsége, akik most az utcára mennek, mindezt nem értik. A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: a 2004-es, ukrajnai "narancsos forradalomhoz" és más, a volt szovjet tagköztársaságokban az elmúlt 20 év során "külső elemek beavatkozásával" lezajlott forradalmakhoz hasonló események mennek végbe Fehéroroszországban. Az államfő szombaton kora délelőtt jelezte, hogy beszélni akar orosz hivatali partnerével, amit pedig egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért. A volt szovjet tagköztársaságban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben, az emberek ismét a Puskinszkaja metróállomásnál gyülekeztek, ahol a héten egy tüntető életét vesztette a megmozdulások során. A TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, a tervek szerint Lukasenka hétfői tervei közt egy gyárlátogatás is szerepel, amely során válaszolni kíván a dolgozók kérdéseire. Médiabeszámolók szerint a héten tüntetések voltak több üzemben is, egyebek közt a grodnói Azot vegyi üzemben is. Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint az országot 26 éve irányító Lukasenka nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön aggodalmát fejezte ki a szomszédos ország helyzete miatt, s úgy vélekedett, hogy külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot.