Előfizetés

Sztrájkolnak az ortopéd cipőkészítők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 15:51

Fotó: Shutterstock
Tíz évvel ezelőtt megállapított árakon kell dolgozniuk.
Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége sztrájkba hívta a magyar ortopéd cipő gyártással foglalkozó vállalkozásokat augusztus 17–23. között – közölte a szervezet honlapján. A munkalassító sztrájk célja, hogy felhívja a figyelmet a szakma létét és az ellátás biztonságát fenyegető mértékű alulfinanszírozottságra. 
A gyártók ugyanis nem látják biztosítottnak a szabályos működéshez szükséges forrásokat, hiszen 10 évvel ezelőtt megállapított „hatósági árakon” kénytelenek dolgozni, amely már nem fedezi 2020-ban a termékek árait.

A szövetség megjegyezte, hogy direkt erre a rövid hétre időzítette az első, figyelemfelhívó tiltakozást, mert így éri a legkevesebb hátrány a betegeket. Ugyanakkor amennyiben nem tapasztal a szakma érdemi előrelépést a finanszírozásban, akkor ősszel várhatóan több hétig tartó, vagy szükség esetén teljes munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetnek.  Ezt azzal indokolták, hogy nem tudják a kis gyártók saját forrásaikból tovább finanszírozni az állami ellátást. Hangsúlyozták, hogy a cipőipari szakmák hiányszakmának számítanak, ezért fenntartásuk közös érdek.  Az OCSZ jelenleg országosan 35 céget tömörít. Arról a Magyar Narancs számolt be, hogy az OCSZ sztrájkról szóló közleményét az MTI nem volt hajlandó kiadni, mert álláspontjuk szerint sztrájkba invitálásnak minősülhet. Ez pedig a szabályzatuk 14.8-as pontjába ütközik („A közlemény nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre...”).

Parlamenti munkára fognák a milliárdos luxusjachtról posztolgató Szijjártót

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.18. 15:00

Fotó: Borsos Mátyás / MTI/KKM
Nem adriai vizeken, hanem a külügyi bizottság előtt kérdezné a belarusz helyzetről Szijjártó Pétert a bizottság jobbikos alelnöke.
Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását kezdeményezte Brenner Koloman, a testület tagja, a parlament Jobbik által delegált alelnöke, hogy Szijjártó Péter szakminiszter meghallgatásával mihamarabb foglalkozni tudjanak a Fehéroroszországban kialakult helyzettel – írja az MTI.
Brenner keddi sajtótájékoztatóján beszélt tervéről: mint elmondta, benyújtott egy bizottsági állásfoglalás-tervezetet is, amelyben a parlament felszólítja a kormányt, hogy "azonnal, hezitálás nélkül álljon ki a belarusz nép szabadsága, függetlensége és a demokratikus módon megismételt, szabad választások mellett". 
Hangsúlyozta: a Jobbik számára fontosak a polgári demokratikus alapértékek, köztük az a szabadság is, amelynek eleme a fair, csalás és erőszak nélkül lebonyolított választás – az viszont aggodalommal tölti el, hogy
az egypárti, autoriter államokkal, köztük Oroszországgal, Kínával barátkozó magyar kormány nem foglalt állást a fehéroroszországi eseményekkel kapcsolatban.

Lázas munka folyik a luxusjachton

Brenner Koloman javaslata azután hangzott el, hogy az Átlátszó kiderítette: a minszki helyzet kapcsán nagy Facebook-aktivitást mutató Szijjártó Péter valójában nem dolgozószobájából tárgyal balti és lengyel kollégáival, hanem Szíjj László hétmilliárdos luxusjachtjáról telefonálgat, az Adriai-tenger partjáról  – vagyis a negyedik leggazdagabb magyar hajóján nyaral, akinek cégei nem mellesleg sorban nyerik a közbeszerzéseket. A munkájáról bejegyzéseket küldő Szijjártó – vagy stábja – ráadásul olyan fotókkal illusztrálta a posztokat, amiken a külügyminiszter irodai környezetben, íróasztalánál dolgozik, telefonál.

Határozottan semmitmondó nyilatkozatok

Szijjártó eddig egyetlen egy üzenetében sem ítélte el a választási csalással újból hatalomra jutó Lukasenka-rezsim terrorját, bár közismert, hogy Minszk utcáiról rohamosztagosok gyűjtöttek be válogatás nélkül tüntetőket és járókelőket, kínozták napokon keresztül a bármilyen jogcím, gyanúsítás nélkül elhurcolt civileket. Ehelyett arról írt, hogy olyan megnyugtató megoldásokat kell találni, „melyek a párbeszéden alapulnak és az Európai Unió egységes álláspontját tükrözik.” Legerősebb állítása eddig az volt, hogy a minszki események kapcsán a lengyel álláspontot támogatják – de azt nem tette hozzá, hogy mi is a lengyel álláspont: pedig Andzrej Duda lengyel elnök ésÉsztország, Lettország, Litvánia államfői közösen szólították fel Minszket a hatósági erőszak megfékezésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására.

Nem bűncselekmény, hogy I. kerületi önkormányzati lakásokat Airbnb-ként adtak ki azok bérlői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.18. 14:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A költségvetési csalás gyanúját viszont felveti.
Júniusban írta meg a hvg.hu, hogy önkormányzati lakások bérlői busás haszonnal turistáknak adtak ki a bérlakásokat a Budai Várban, és akár egy-két nap alatt megkereshették a helyhatóságnak fizetett havi 20-27 ezer forintos lakbért. Azonban az önkormányzat megelégelte az Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket követően felmondták a bérleti szerződéseket. Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője ezután Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel, azt próbálta megtudni, hogy követett-e el valamilyen bűncselekményt az a bérlő, aki az önkormányzati lakást Airbnb-szállássá alakította és kiadta. A legfőbb ügyész az írásbeli kérdést feljelentésként értékelte, és az I. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította. Vadai Ágnes most arról számolt be a hvg.hu-nak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást, mert a cselekmény nem bűncselekmény. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a bérlők az önkormányzat felé megfizették a bérleti díjakat, így annak kára nem keletkezett, és így nem történhetett csalás. A rendőrség szerint azonban felmerül a költségvetési csalás gyanúja, miszerint a bérlők a bevételeik után nem fizettek adót. Ilyen ügyben azonban nem a rendőrség az illetékes, hanem az adóhatóság, ezért az iratokat átküldték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához.