Kína;Szél Bernadett;keresztényüldözés;Falun Kung;

Figyelmeztette Szél Bernadettet a kínai nagykövetség, mert egy üldözött mozgalommal foglalkozott

A képviselőnő nevét nem tudták helyesen leírni, de azt hangsúlyozták: nagyon nem tetszik nekik, hogy a Fálun Gonggal szimpatizál.

„Egész eddigi politikai pályafutásom legabszurdabb mozzanata ez” – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett, miután „eligazítást” kapott a budapesti Kínai Nagykövetség politikai osztályától.

A részleg azért kereste meg a független országgyűlési képviselőt, mert az kiállt a Kínában 20 éve üldözöttnek és tiltottnak számító Fálun Gong mozgalom és követőik mellett. A szervezet nem radikális politikai vagy vallási irányvonala miatt szúrja a kínai kommunista rezsim szemét – egyszerűen egy meditációs irányzatról tartanak, ami a taozimus és a buddhizmus tanait ötvözi, és légzési, mozgási technikákat tanít.

Szél magyar fordításban és  honlapján eredetiben is közölte a kínai képviselet neki küldött üzenetét:

„Tisztelt Sezl Bernadett, A Magyarországi Kínai Nagykövetség nevében az alábbiakról szeretnénk Önt tájékoztatni. Mivel észrevettük, hogy részt vett néhány Fálun Gonggal kapcsolatos tevékenységben, fontos jeleznünk, hogy a Fálun Gong szekta támogatásáról szóló közös nyilatkozat súlyosan tévedés, ezért kifogásoljuk és határozottan ellenezzük”.

„A világ számos szektájához hasonlóan a Fálun Gong emberiség-, tudomány- és társadalomellenes természetű (...). Az emberek érdekét szem előtt tartva a kínai kormány az emberi jogok védelme és a társadalom biztonságának megőrzése érdekében, – a törvénnyel összhangban – betiltotta a Fálun Gong tevékenységét, egyúttal nagyban hozzájárulva a szekta-ellenes folyamathoz világszerte. Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmét arra is, hogy Kínában egyáltalán nem létezik az úgynevezett vallásüldözés, és a kínai állampolgárok a törvénynek megfelelően élvezik a vallási meggyőződésük szabadságát”

– áll a levélben, aminek állításait azért hitelteleníti, hogy a kínai kormány Hszincsiang  tartományban legalább egymillió muszlim vallású ujgurt tarthat fogva fegyveresen őrzött átnevelő táborokban, és tömegesen távolítják el a keresztény templomok keresztjeit is, a városkép védelmére hivatkozva.

Szél hozzáteszi, a neki küldött üzenettel a kínai kommunista rezsim magyarországi képviseletét ellátó szerv gyakorlatilag számon kéri egy magyarok által megválasztott szuverén és autonóm országgyűlési képviselőn, hogy kiáll egy, a Kínai Kommunista Párt által hazájukban betiltott és elüldözött vallási kisebbség mellett. „Ezzel a lépéssel nagyon súlyos problémák vannak” – jegyzi meg a politikus, aki visszautasítja a nyomásgyakorlási kísérletet.

„Attól még, hogy Orbán Viktor kormánya olyan szoros barátságot ápol a Kínai Kommunista Párttal, amitől úgy képzelik, hogy ezt megengedhetik maguknak hazánkban, ez messze nincs így. A magyar nemzet nem egyenlő Orbán Viktorral, a magyarok többsége nem igazán szereti az elnyomó kommunista diktatúrákat és főleg azt nem, ha ők akarják megmondani, mit gondolunk a világról” – tette hozzá Szél Bernadett.