Előfizetés

Mentőhelikoptert küld a kómában fekvő Navalnijért egy német alapítvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.20. 22:06
Alekszej Navalnij
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Ugyanez a szervezet szállította Verzilovot Berlinbe 2018-ban, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték.
Mentőhelikoptert küld Németországból a kómában fekvő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusért a Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány csütörtök éjjel. Az alapítvány közölte, hogy humanitárius okokból, a Pussy Riot punk aktivista csoportot képviselő Pjotr Verzilov kérésére mentőhelikoptert, felszerelést és specialistákat küldenek Navalnijért. 2018-ban szintén ők szállították Verzilovot Berlinbe, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték. A Cinema for Peace Foundation hozzátette: a Charité berlini egyetemi kórház kész ellátni Navalnijt. Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, országa kérésre kész orvosi segítséget nyújtani az ellenzéki politikusnak. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a Kreml, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá, segíteni fog. Navalnij jelenleg egy omszki kórház intenzív osztályán fekszik eszméletlenül, miután egy repülőút során rosszul lett. Egyelőre nem tudni, mi okozta állapotának hirtelen romlását, de az orvosok nem zárták ki a mérgezést. Az orosz ellenzéki politikus sajtótitkára, Kira Jarmis szerint Navalnij reggel óta csak egy feketeteát ivott. Jarmis úgy véli, a vloggert megmérgezték. A TASZSZ Alekszandr Murahovszkij főorvosra hivatkozva azt írta, hogy állapota súlyos. Az orvos nem mondta el, hogy Navalnij visszanyerte-e az eszméletét, Jarmis szerint Navalnij kómába esett. A sajtótitkár emlékeztetett arra, hogy egy éve Navalnijt megmérgezték a fogházban, úgy vélekedett, nyilvánvaló, hogy most is ugyanazt tették vele. Jarmis a feltételezett mérgezést a szeptember 13-án esedékes regionális és parlamenti pótválasztásokkal hozta összefüggésbe. Sajtójelentések szerint Navalnij az elmúlt napokban Novoszibirszkben tartózkodott, ahol feltehetően anyagot gyűjtött egy újabb leleplezéshez. Innen a politikus Tomszkba indult tovább, ahonnan éppen Moszkvába tartott, amikor a repülőgépen rosszul lett.       A jogi végzettségű, 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt években több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték. A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság – a függőben lévő büntetéseire hivatkozva – elutasította jelöltként történő bejegyzését.

A belarusz állami tévében jelentek meg Putyin "kis zöld emberkéi"

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.20. 19:22

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik/AFP
Dacolva a növekvő hazai és nemzetközi nyomással, továbbra is foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz Alekszandr Lukasenko.
A fehérorosz diktátor arra utasította szerdán a biztonsági erőket, hogy tisztítsák meg az utcákat az elnökválasztás elcsalása és a rendőrterror ellen tiltakozóktól - ahogyan ő fogalmazott: “vessenek véget a rendbontásnak”. Lukasenkót azonban aggodalommal töltheti el, hogy a karhatalom egyelőre nem engedelmeskedett, hiszen a békés demonstrációk még csütörtökön is zavartanul folytatódtak országszerte. A minszki rezsim más szervei viszont akcióba lendültek: újabb Lukasenko-párti szimpátiatüntetéseket szerveztek, miközben az ügyészség eljárást indított az ellenzéki elnökjelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja javaslatára felállított Nemzeti Koordinációs Tanács ellen. A szerveződést a remélt békés átmenet, illetve a párbeszéd biztosítására hívták életre, ám a hatóságok olvasatában működése alkotmányellenes, hiszen a hatalom megdöntésére irányul. Annak ellenére indul eljárás a tanács ellen, hogy annak tagjai többször is kiemelték, nem kívánják törvényellenes módon megdönteni Lukasenko hatalmát, sőt, új választások kiírásáról szóló javaslatukban megjegyezték, hogy a hivatalban elnöknek is joga van újra versenybe szállni az államfői posztért. Az egyik tag, Makszim Znak a tut.by hírportálnak úgy nyilatkozott: ha tevékenységük bűncselekménynek számít “akkor komoly gondok vannak a jogállamisággal hazánkban”. Lukasenkót átmenetileg megnyugvással töltheti el, hogy úgy tűnik, megkapta a várva várt segítséget a nagytestvértől, Oroszországtól. Noha nem valósult meg a 2014-es ukrajnai Krím félszigeten lezajlott forgatókönyv, vagyis Vlagyimir Putyin nem vezényelt a köznyelvben “kis zöld emberkékként” emlegetett jelöletlen egyenruhájú fegyvereseket Belaruszba, érkeztek helyettük másfajta specialisták. A minszki rezsim szócsövének számító állami tévé sztrájkoló alkalmazottai arról számoltak be, hogy munkájukat orosz állampolgárok vették át, biztosítva, hogy a központi félretájékoztatás ne álljon le. Putyin ellentmondásos viszonyt ápol Lukasenkóval, ezért a segítség vélhetően nem a diktátor, hanem a minszki rezsim fenntartására irányul, ameddig megfelelő utódot találnak a népszerűtlenné vált diktátornak. Ilyen szempontból kapóra jöhet az orosz elnöknek, hogy Emmanuel Macron francia államfő - az Angela Merkel német kancellárral folytatott bréganconi találkozóját követően - EU-orosz közvetítést javasolt a fehérorosz válság megoldására. Mindez talán elfogadható megoldás Putyin számára, aki a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetésén egyértelművé tette, hogy kontraproduktívnak ítéli a belarusz vezetésre nehezedő külső nyomást. Kijelentésével az Európai Unió szerdai rendkívüli csúcstalálkozójára utalt, amelyen a tagállamok vezetői a választási csalások és a rendőri erőszak elkövetői elleni szankciókról egyeztek meg.
A kormány- és államfők arról is megállapodtak, hogy nem ismerik el az augusztus eleji elnökválasztás eredményét, de nem szólították fel lemondásra vagy a szavazás megismétlésére Lukasenkót. Az egyhangúlag elfogadott közös nyilatkozatot Magyarország is támogatta, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint a Visegrádi Négyek egyöntetűen a lengyel álláspontot támogatják. Mindennek némileg ellentmond, hogy a V4-ek más vezetőivel szemben Orbán Viktor máig nem állt a nyilvánosság elé, hogy elítélje az elcsalt választásokat vagy a brutális rendőri fellépést. A miniszterelnök és kormányának más tagjai mindeddig attól is feltűen tartózkodtak, hogy bírálják Alekszandr Lukasenkót, aki júliusban baráti hangulatú találkozón fogadta a magyar miniszterelnököt. A hazánkhoz képest harmad akkora lélekszámú Litvánia vezetése viszont egyértelműen a választási csalás miatt felháborodott fehéroroszok mellé állt. A balti állam jelképes lépésként a minszki rezsim 32 kulcsszereplőjét - köztük Lukashenkót is - kitiltotta az országból. Saulius Skvernelis litván miniszterelnök pedig találkozott a Litvániába üldözött Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelölttel, akire Belarusz nemzeti vezetőjeként hivatkozott.

Morawiecki bejelentette az egészségügyi és külügyi tárca új vezetőjét

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.20. 19:09

Fotó: Dursun Aydemir / AFP/Anadolu Agency
A két poszton a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által szeptemberre vagy legkésőbb október elejére bejelentett mélyrehatóbb kormányátalakítás előtt következett be a váltás.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén bejelentette az egészségügyi és a külügyi tárca új vezetőjét Adam Niedzielski, illetve Zbigniew Rau személyében. A 65 éves jogászprofesszor, Zbigniew Rau az alsóház külügyi bizottságának elnöke, korábbi lódzi vajda a csütörtökön lemondott Jacek Czaputowiczot váltja a lengyel diplomácia élén. Rau a nap folyamán úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy folyamatosság várható a lengyel külpolitikában. A 47 esztendős Adam Niedzielski a közigazgatásban korábban több posztot betöltő közgazdász, a nemzeti egészségbiztosítási pénztár főnöke a kedden lemondott Lukasz Szumowski orvosprofesszor helyett fogja irányítani az egészségügyet. Niedzielski az 1989-es rendszerváltás óta a második egészségügyi miniszter lesz, aki nem orvos. Morawiecki a sajtóértekezletén aláhúzta: Szumowski jól felkészítette tárcáját a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, Niedzielski folytatni fogja munkáját. Az új minisztertől a kormányfő a lengyel egészségügy további korszerűsítését várja. A két minisztert a lengyel államfő, Andrzej Duda a közeljövőben iktatja be - mondta Morawiecki. Czaputowicz és Szumowski már hosszabb ideje tervezte lemondását. A két poszton a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által szeptemberre vagy legkésőbb október elejére bejelentett mélyrehatóbb kormányátalakítás előtt következett be a váltás.