Előfizetés

Létrát és néhány elgondolkodtató tanácsot is ad a zászlótolvajoknak az I. kerület polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 14:46
A budai I. kerületi Polgármesteri Hivatal homlokzatán is megjelent a szivárványos zászló
Fotó: Facebook/V. Naszályi Márta
Vízivárosban kitűzték a szivárványos zászlót, V. Naszályi Márta azonban a homofóbokkal is megpróbál szót érteni.
Az elmaradt Budapest Pride-ra emlékeztetve, szombaton Budán, az I. kerületi polgármesteri hivatal épületére is kitűzték a szivárványos zászlót – jelentette be Facebook-oldalán a kerület polgármestere, V. Naszályi Márta.
Mint írta, a gesztussal azt szerették volna kifejezni, hogy a Budavári Önkormányzat büszke a kerület sokszínűségére, hogy „az I. kerületben mindenki emelt fővel járhat, mert kiállunk a méltóságáért, hogy közöttünk mindenkinek helye van, itt mindenki szabadon vállalhatja önmagát.” Szerinte 
csak tévhit, hogy a szivárványos zászló a melegség propagandája lenne, hiszen a homoszexualitást és a heteroszexualitást nem választja senki, ez velünk született adottság.

V. Naszályi a zászlógyűjtögetőknek is üzent – ha ezt a lobogót is el akarják lopni, a kerülettől kapnak hozzá létrát, szóljanak be csak érte a portára. Előbb azonban gondolkodjanak el egy-két dolgon: „ ...gondold végig, hogy valaha az életedben megaláztak vagy kirekesztettek-e valamiért az iskolában, a munkahelyen vagy bárhol! Érezted-e magad egyedül, megszégyenülve és megbélyegezve? Szeretnéd-e megint így érezni magad vagy szeretnél-e ilyen élményeket a saját gyerekednek?” 
„Olyan országot akarsz-e létrehozni, ahol félni és bujkálni kell? Mert hiába érzed ma úgy, hogy a „jó többséghez” tartozol, egy olyan társadalomban, ahol elfogadjuk, hogy a másikat szabad megbélyegezni és kirekeszteni, mindig meg fogják találni, hogy te miben vagy más”- figyelmeztetett.

A polgármester megjegyzése a szivárványos zászlókat módszeresen leszaggató Novák Elődnek, a Mi Hazánk alelnökének is szólhatott, aki vígjátékba illő akcióval lopta le a lobogót a Főpolgármesteri Hivatal homlokzatáról, és futott el az őt igazoltatni próbáló rendőrök elől – majd kullogott vissza az ott felejtett tűzoltólétráért. Az utóbbi hetekben megszaporodtak a Fidesz politikusai, médiája által is támogatott homofób akciók – elősz9ör az Aryan Greens nevű szélsőjobboldali szurkolói csapat tagjai égettek meg egy szivárványos zászlót, ezután kezdett akciózni Novák is. A kormány kedvenc újságírói a 444.hu szerint támogatásukról biztatták a mi hazánkos politikust. Szombaton pedig Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára küldte vissza a szivárványos zászlót Nyugatra, egy pölöskei templomavatás alkalmával.

Ujhelyi: nemzetbiztonsági kockázat lett a magyar egészségügy helyzete

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.23. 12:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kisvárosnyi ember vesztette életét itthon, mert még az ellátórendszer a megelőzhető halálesetek ellen sem nyújt védelmet – figyelmeztet a szocialisták EP-képviselője.
Miközben Orbán a közrádióban az európai élmezőnybe sorolja a magyar egészségügyet, az Eurostat adatai alapján is előkelő helyen állunk az EU-ban – a halálozások terén. A szervezet napokban közölt összesítése szerint Magyarország 2017-ben az ötödik helyet foglalta el a gyógyítható, ám mégis halállal végződő betegségek uniós feketelistáján, statisztikánknál csak a román, bolgár, lett és litván lett rosszabb.
A megelőzhető halálesetek számában pedig az egész EU-ban nálunk volt a legrosszabb a helyzet – az uniós átlag kétszerese halt meg nálunk olyan betegségekben, amiket szűrőprogramokkal, életmódváltással el lehetett volna kerülni.

Erre figyelmeztet új Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője is: „. Kimondani is hátborzongató, de egy magyarországi kisváros lakosságával megegyező, sokezer ember életét lehetett volna megmenteni az elmúlt években, ha jobb lenne a magyar egészségügy”(…) ha az egészségügyi rendszerünk olyan színvonalú lenne, mint Ausztriában, akkor az ottani hasonló adatok arányait figyelembe véve Magyarországon tízezerrel kevesebb ember halt volna meg. Ennyit számít, hogy az ember a határ melyik oldalán él. ” – fogalmaz a politikus, úgy látja, hogy hogy
a magyar egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázat lett.

Az EP-képviselő jelezte, levelet küldött Horváth Ildikónak, a kormány egészségügyi államtitkárnak, hogy megismerje a kabinet témában készülő terveit. Ujhelyi egyúttal választ vár Horváthtól:
  • mire és milyen formában akarják elkölteni a következő hétéves európai költségvetés egészségügyre szánt forrásait?
  • Mikor kívánják végrehajtani azt az ágazati stressz-tesztet, amely megmutatná az egészségügyi rendszer hibáit, fekete foltjait és alapot biztosítana az alapvető és átfogó minőségi kritériumok megteremtéséhez?
Ujhelyi István emlékeztetett rá, hogy hogy fogcsikorgatva, de Fidesz EP-képviselői is megszavazták az „Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, benne a stresszteszt tervével – azaz, elvileg egyetértenek az egészségügyi rendszer átvilágításával is.

22 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, elhunyt két idős beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 09:29

Fotó: Ramil Sitdikov/Sputnik / AFP
59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.
22 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5155 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 613 fő, 3695-en pedig már meggyógyultak - közölték vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 847 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.   7420-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 397 092.   Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2246) és Pest megyében (754) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (393), Komárom-Esztergom (316), Zala (279), Csongrád-Csanád (158), Borsod-Abaúj-Zemplén (156) és Veszprém megye (154) a sor végén pedig Békés megye áll (19). 
Felhívják a figyelmet, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását - írják. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az Operatív Törzs - teszik hozzá.  Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatót itt olvashatja.    Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek - hangsúlyozzák. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését - írják.

Átlépte 23 milliót a fertőzöttek száma a világon

Már 23 206 319 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 804 444, a gyógyultaké pedig 14 913 636 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 22 951 020 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 799 300, a gyógyultaké pedig 14 713 991 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 5 668 105 fertőzött volt eddig, 176 362-an haltak meg és 1 985 484-en gyógyultak meg. Brazíliában 3 582 362 fertőzöttről, 114 250 halálos áldozatról és 2 913 966 gyógyultról tudni. Indiában 3 044 940 fertőzöttet, 56 706 halálos áldozatot és 2 280 566 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 949 531-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 16 268, a gyógyultaké pedig 765 754-re emelkedett. A Dél-afrikai Köztársaságban 607 045 fertőzöttről, 12 987 halottról és 504 127 gyógyultról tudnak a hatóságok. Mexikóban 556 216 embert fertőzött meg a koronavírus, 60 254-en haltak meg, a gyógyultak száma pedig 453 104. Spanyolországban 386 054 fertőzöttet, 28 838 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 326 595, és 41 509 ember halt meg a betegségben. Franciaországban 275 562 fertőzöttről, 30 517 halálos áldozatról és 85 102 gyógyultról tudni. Olaszországban a fertőzöttek száma 258 136, a halálos áldozatoké 35 430, és 205 203-an gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 257 032 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 6102, a gyógyultaké 236 370. Németországban 233 861 a fertőzöttek száma, 9272 a halottaké, 207 606-an meggyógyultak. Kanadában 126 560 fertőzöttet, 9117 halálos áldozatot és 112 621 gyógyultat tartottak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89 654 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4711 halálos áldozatot és 83 924 felépültet. 

Kapcsolódó
23,2 millió a fertőzöttek száma a világon, egy nap alatt 5100-an haltak meg