Előfizetés

Hogy mindenki értse: gépfegyverrel a kézben jelent meg Lukasenka az elnöki palotában (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 20:30

Fotó: Sergey Guneev / SPUTNIK/AFP
A fehérorosz elnök készen áll a harcra, legalábbis ezt üzeni a róla kiadott videó.
Miközben tüntetők tízezrei gyülekeznek Minszkben, civilnek látszó helikopter landolt a Függetlenség Palota előtti gyepen – írta élő közvetítésében a Mérce. A hivatalos fehérorosz elnöki csatorna később videót adott ki a leszállásról, így az is egyértelművé vált, kit szállított a Belarus-feliratú gép
Aljakszandr Lukasenka szállt ki több katona társaságában a helikopterből, fekete taktikai ruhában, kezében egy tár nélküli gépkarabéllyal.

A felvétel egyértelmű üzenet a Lukasenka lemondását, az elcsaltnak hitt választás megismétlését követelő tüntetőknek: a hadsereg és az elnök kész fegyverrel, vérontással is megvédeni hatalmát a civil tiltakozóktól. A Függetlenségi Palota tetején eközben mesterlövészek jelentek meg a Radio Szvaboda tudósítása szerint. A vasárnapi, minden korábbinál nagyobb ellenzéki megmozdulásról itt írtunk korábban. 

Lavrov: Oroszország kész hasznossá tenni magát a fehérorosz válság ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 18:17
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtókonferencián, 2020. augusztus 11-én
Fotó:
A bölcs belarusz nép képes önállóan megoldani a helyzetet, de Moszkvára is számíthatnak - mondta az orosz külügyminiszter.
A fehérorosz nép képes önállóan megoldani a hazájában kialakult helyzetet, a legfontosabb a rendzavarások külső provokálásának megakadályozása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy ifjúsági fórumon Szolnyecsnogorszkban.     "Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez (a válság) Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást" – hangoztatta az MTI tudósítása alapján Lavrov.
A külügyminiszter szerint Moszkva nem fog ellenezni semmilyen döntést, amelyet a fehérorosz vezetés hoz a lakossággal folytatott párbeszéd ügyében és "nagyon perspektivikusnak" nevezte Aljakszandr Lukasenka elnöknek a kezdeményezését a párbeszédre az alkotmány reformjáról. Mint mondta, Oroszország hasznossá akarja tenni magát a "testvéri" ország számára.
Mint mondta, Oroszország hasznossá akarja tenni magát a "testvéri" ország számára.

 Úgy vélekedett, hogy a helyzet a normalizálódás jegyeit mutatja, de van, aki továbbra is az erőszakos hatalomátvétel "ukrán forgatókönyvét' akarja megvalósítani.
Lavrov emlékeztetett arra, hogy a nyugati közvetítés 2014-ben Ukrajnában nem járt eredménnyel, és hogy az ellenzék annak ellenére is félresöpörte az elnökkel a belpolitikai válság békés rendezéséről megkötött megállapodást, hogy annak végrehajtását a német, a francia és a lengyel külügyminiszter aláírása is szavatolta. A fehérorosz llenzéki koordinációs tanácsról megjegyezte, hogy Moszkvának kérdései vannak megalakulásával kapcsolatban, és hogy a testületnek több olyan tagja van, aki negatívan viszonyul az orosz-fehérorosz Szövetségi Államhoz. Lavrov kifogásolta azt is, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott elnökjelölt a honlapján "nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot" tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez egyebek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását – állította az orosz külügyminiszter. (Cihanouszkaja eleve azért vállalta az elnökjelölt szerepét, mert a választáson induló férjét letartóztatta a fehérorosz rendőrség - a szerk.)
Szergej Lavrov egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és az EU-t, hogy megpróbálja "elszakítani" Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjait. Ezt az álláspontot hangsúlyozza Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor is, aki legutóbb a NATO-t vádolta meg a beavatkozási kísérlettel.

Moszkva minden körülmények között Lukasenkát támogatja

Mint arról lapunk is írt, a Reuters Kreml-közeli forrásai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök abból indul ki, hogy Lukasenka hatalmon marad Fehéroroszországban. Ez Moszkva érdekeinek is megfelel, hiszen egy meggyengült fehérorosz elnök könnyebben teljesíti Oroszország követeléseit, így a közös állam létrehozását. Oroszország többször kérte Minszket arra, hogy légibázist létesíthessen Fehéroroszország területén, amit Lukasenka eddig elutasított, ez azonban minden bizonnyal változni fog. Lukasenka magabiztosságát az magyarázhatja, hogy tisztában van azzal: az orosz adminisztráció mindig a fennálló rezsimet támogatja függetlenül attól, mennyire elfogadhatatlan az 

Megfertőződött Julija Timosenko, állapota súlyos

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.23. 18:16

Fotó: Stringer / Sputnik/AFP
A volt ukrán kormányfő 39 Celsius fokos lázzal küzd.
Megfertőződött koronavírussal Julija Timosenko volt ukrán kormányfő - közölte vasárnap Marina Szoroka, a Timosenko vezette Haza párt szóvivője. A tájékoztatás szerint az 59 éves politikus koronavírus tesztje pozitív lett, állapota súlyos, 39 Celsius fokos lázzal küzd. "Sajnos, ez az igazság" - írta Facebook bejegyzésében Szoroka. Értesülések szerint Timosenko családtagjai is megfertőződtek a vírussal. Szoroka erről azonban nem tett említést. Timosenko 2005-ben, illetve 2007 és 2010 között töltötte be a kormányfői tisztséget. A 42 millió lakosú Ukrajnában mintegy 105 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, és több mint 2270 a kór halálos áldozatainak száma.