Előfizetés

Elkezdődött a christchurchi merénylő pere

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 07:47

Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON / AFP
Már a tárgyalás előtt egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a bíróságon.
Szigorú biztonsági intézkedések között megkezdődött hétfőn a új-zélandi Christchurchben Brenton Tarrant pere, akit azzal vádolnak, hogy 51 hívőt mészárolt le tavaly két mecsetben. A koronavírus-járvány miatt a pert többször elhalasztották. A christchurchi felsőbíróságon hétfőn megkezdődött tárgyalás előtt már egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a katonai rendőrség lezárta a bírósági épület felé vezető utakat, csak a személyazonosság szigorú ellenőrzése után engedik át az embereket. A 29 éves ausztrál férfi márciusban – korábbi álláspontját megváltoztatva – bűnösnek vallotta magát a bírósági meghallgatáson. Beismerte a bűnösségét 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában. Tavaly júliusban bejelentette, hogy nem kér védőügyvédet, saját magát fogja képviseli a tárgyalás során. Korábban tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki nem titkolta, hogy a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve. A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében. Tarrant ötvenegy embert megölt, és ötvenet megsebesített két christchurchi mecsetben. Automata fegyveréből válogatás nélkül nyitott tüzet az imádkozó hívekre, és a mészárlást élőben közvetítette a Facebookon. A támadót azonnal elfogták. Az elkövető éveken át gondosan tervezte a merénylet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit. A vérengzés előtt hosszú, több mint hetven oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Példaképének nevezte Andres Breivik norvég tömeggyilkost. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte. A bíróság feltehetően életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztésre fogja ítélni. A terrorcselekmény után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.

Gázrobbanás Szíriában, az egész országban megszűnt az áramszolgáltatás

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 07:20

Fotó: AFP
Nem zárták ki, hogy terrorcselekmény történhetett. Egy erőmű már helyreállt, lassan több létfontosságú fogyasztó kap áramot.
Szíria teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás hétfő reggel egy gázvezetéken történt robbanás miatt – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. Jelentésében idézte Ali Ganima olajipari minisztert, aki nem zárta ki, hogy terrorcselekmény történt volna. Az Arab gázvezeték Damaszkusz tartománybeli szakaszán, Dumeir és Adra települések között robbant fel egy szakasz, amelynek következtében egyszerre három erőmű állt le, és ez okozta az országos áramkimaradást. Azóta viszont legalább egy áramtermelő üzemet újra tudtak indítani, és több létfontosságú fogyasztó már kap áramot, illetve lassan helyreáll a szolgáltatás több tartományban – közölték. 

Német alapítványvezető: Hónapokig cselekvőképtelen lesz Navalnij

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 06:35

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra” – mondta Jaka Bizilj.
Túléli a „méreggel elkövetett támadást” Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként – közölte annak a német alapítványnak a megalapítója, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust. Jaka Bizilj, a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapban vasárnap este megjelent, videólinkkel készített interjúban beszélt erről.
„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra”

– tette hozzá Bizilj.

A filmproducer az is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”. Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították. Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban Bizilj alapítványa – az orosz orvosok beleegyezésével – Berlinbe szállította a kómában lévő politikust. A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg, csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson, és az eredményekre még várni kell. Bizilj azonban
az interjúban „méreggel elkövetett támadásról” beszél.

Navalnij csapatának emberei azt ígérték, hogy vasárnap este a Youtube videómegosztó portálon tájékoztatni fognak mindenről, amit tudnak a politikus állítólagos megmérgezéséről, de végül Kira Jarmis, a politikus szóvivője, illetve Leonyid Volkov kampányfőnök azt írta a Twitteren, hogy mégsem tartják meg a tájékoztatót, mert nem készek rá. A dpa hírügynökség azt írta vasárnap este a szövetségi bűnügyi rendőrségre (BKA) hivatkozva, hogy Navalnij a német állam oltalmát élvezi, és a BKA védi, amely a német kormánytagok, illetve az országban állami látogatáson tartózkodó külföldi vendégek biztonságát hivatott szavatolni.