Előfizetés

Többször meglőttek egy fekete férfit a rendőrök Wisconsinban, tüntetések kezdődtek

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 10:16

Fotó: @lauren_linder / Twitter
Végül kijárási tilalom bevezetésével vetettek véget a tiltakozásoknak.
Erőszakossá fajuló tüntetések voltak helyi idő szerint vasárnap este Wisconsin amerikai szövetségi állam Kenosha nevű városában, miután rendőrök több lövéssel meglőttek egy fekete férfit. A rendőrség kijárási tilalom bevezetésével vetett véget a tüntetéseknek.
A férfit súlyos állapotban szállították kórházba a helyi média jelentései szerint.

Az áldozatot Jacob Blake néven azonosította Tony Evers wisconsini kormányzó.
„Tiltakozunk amiatt, ha a hatóságok túlzott erőszakot alkalmaznak a feketékkel szemben Wisconsinban, és helytelenítjük az indulatok elszabadulását”

– írta a kormányzó közleményében.

A rendőröket egy családon belüli konfliktushoz hívták ki. A kenoshai rendőrkapitányság közleménye szerint a meglőtt férfit ők maguk szállították kórházba, de magyarázat egyelőre nincs arra, hogy mi késztette őket fegyverhasználatra. Az esetet az állam igazságügyi minisztériuma fogja kivizsgálni, amely közölte, hogy
az érintett rendőröket ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól.

A közösségi médiában feltöltött egyik videó tanúsága szerint Blake egy autóhoz tartott, mögötte, illetve az utca másik oldalán pedig két vagy több rendőr állt, majd amikor kinyitotta az autó ajtaját, és behajolt a kocsiba, egy vagy több rendőr több lövést leadott az autóra, illetve őrá. Több médium tudósítása szerint az eset után tiltakozó tömeg gyűlt össze a helyszínen, és tüzeket gyújtott. Később pedig másutt is voltak erőszakossá fajuló tüntetések, egyes résztvevők tégladarabokkal és gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, és egy rendőrt megsebesítettek. A rendőrség este 7 órakor kijárási tilalommal vetett véget ezeknek.

Megspórolja a szilveszteri tűzijátékot és fényjátékot Prága

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 09:50

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A koronavírus-járvány okozta bevételkiesés miatt takarékosságra kényszerül az önkormányzat.
Sem hagyományos tűzijáték, sem modern fényjáték nem lesz szilveszterkor Prágában – jelentette be hétfőn a cseh főváros önkormányzata. A koronavírus-járvány okozta hatalmas bevételkiesés miatt az önkormányzat takarékosságra kényszerült. A számítások szerint a városi kassza a járvány miatt idén mintegy 12-15 milliárd korona (162-202 milliárd forint) bevételtől esik el, főleg a minimális szintre csökkent nemzetközi turizmus miatt. Korábban 7-8 millió turista kereste fel évente Prágát, idén ennek csak a töredéke várható.
Az önkormányzat már korábban döntött arról, hogy a szokásos működési kiadásokat 613,5 millió koronával (8,28 milliárd forinttal) csökkentik. A kiadáscsökkentés a város életének gyakorlatilag minden területét érinteni fogja. 
A prágai vár, a Hradzsin közelében, a Moldva bal partján elterülő Letná dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett újévi tűzijátékokat rendszeresen tízezrek – köztük rengeteg külföldi turista – tekintették meg. A rendezvény azonban mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat.
Prága már az újév eljövetelét is fényjátékkal ünnepelte, ami olcsóbb és környezetkímélőbb volt, mint a tűzijáték. A korszerű fényjáték, amelynek keretében képeket vetítettek a cseh Nemzeti Múzeum Vencel téren álló történelmi épületére, mintegy hárommillió koronába került, jóval kevesebbe, mint a tűzijáték.
Prága azonban nem maradt tűzijátékok nélkül, mert a nagy hivatalos rendezvényt több kisebb magántűzijáték váltotta fel.

Négyszázezer hektárt pusztítottak már el a bozóttüzek Kaliforniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 09:25

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Természeti katasztrófának nyilvánította vasárnap Donald Trump amerikai elnök az egy hete, 585 helyen pusztító tűzvészeket.
A nyugati parti tagállamban egyszerre 585 helyen pusztítanak tűzvészek, amelyek eddig csaknem 400 ezer hektárnyi területet égettek fel. Villámcsapások és száraz, de erős széllökések súlyosbítják a helyzetet és lobbantanak lángra újabb tűzfészkeket. Donald Trump amerikai elnök vasárnap természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.
A bozóttüzek immár egy hete pusztítanak, nemcsak Kaliforniában, hanem Coloradóban is. A hét elején a kaliforniai főváros, Sacramento környékén ürítettek ki településeket, volt, ahol éjjel kellett azonnal menteni a lakosokat. Szombaton már San Francisco környékét fenyegették a lángok, és az amerikai sajtójelentések arról számoltak be, hogy San Franciscót is beborította a füst. Gavin Newsom, az állam kormányzója kijelentette: San Franciscótól keletre és délre Kalifornia történetének harmadik legnagyobb tűzvésze pusztít. A kormányzó a Twitteren videót is közzétett tövig égett fákról és tűztől vörös égboltról. 
„Ha nem hisznek a klímaváltozásban, jöjjenek Kaliforniába”

– írta Newsom.

Szombaton megkezdték több San Francisco körüli település kiürítését is. A hatóságok jelezték, hogy várhatóan el kell hagyniuk otthonukat a San Joséban és Santa Cruzban élőknek is. Mintereyig szinte folyamatosan ég a vidék.
Vasárnap délután több mint 14 ezer tűzoltó küzdött a lángokkal szerte Kaliforniában. Több más tagállamból – így például Oregonból, Új-Mexikóból, vagy Texasból – is érkeztek repülőgépek, hogy segítsenek a tűzoltásban. Gavin Newsom kormányzó korábban Kanadától és Ausztráliától is kért segítséget. Jeremy Rahn, a kaliforniai erdőgazdálkodási és tűzvédelmi hatóság szóvivője szerint 13 700 tűzoltó küzd a lángokkal csaknem kéttucat tűz megfékezése érdekében.
A tűzvészekben eddig hat ember vesztette életét, legalább 43 a sérültek száma, eddig több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. „Emberek tízezrei menekülnek a lángok elől, Kalifornia egyes részeit teljesen befedte a füst. Mindenkinek ébernek kell lennie és rendelkeznie kell egy menekülési tervvel” – hangsúlyozták az illetékes hatóságok.
Sajtójelentések szerint a Big Basin nemzeti parkban – amely az Egyesült Államok legrégibb nemzeti parkja – kétezer éves szikvója-fenyőket is megperzseltek a lángok. A park látogatóközpontja porig égett és több száz méter magas fa is elpusztult.